عباس کیارستمی، کارگردان صاحب نام ايرانی در حال تجربه تازه ای در هنر اپرا است.
کيارستمی، اپرای «کوزی فن توته» اثر ولفگانگ آمادئوس موتسارت را در تابستان آينده برای جشنواره معتبر موسيقی «اکس آن پرووانس» در شهری به همین نام در جنوب فرانسه، کارگردانی خواهد کرد.
عباس کیارستمی، تنها فیلمساز ایرانی که برنده نخل طلای جشنواره کن شده - در سال ۱۹۹۷به خاطر فيلم طعم گيلاس - به خبرگزاری فرانسه گفته است: «اين تجربه تازه ای است که سبب اعتلای من خواهد شد.»
مسئولان جشنواره «اکس آن پرووانس» درباره جزئيات اين کار تازه کيارستمی، به خبرگزاری فرانسه گفته اند، اپرای موتسارت به کارگردانی کيارستمی را طبق برنامه در فاصله چهارم تا نوزدهم ژوئیه درهشت نوبت به صحنه خواهند برد.
کريستوفر روسه رهبر ارکستر فرانسوی، موسيقی اين اپرا را رهبری خواهد کرد و حمايت مالی از آن بر عهده اپرای ملی لندن است.
اين اپرا طبق برنامه از پيش تعيين شده، پس از فرانسه، در لندن نيز بر روی صحنه خواهد رفت.
کيارستمی به خبرگزاری فرانسه می گوید: «بايد بگويم در نخستین گفت و گوها درباره این کار، من قبول نکردم چرا که می گفتم این کار من نیست و از پس آن بر نمی آیم.»
اما وی رفته رفته به این حس رسیده که اپرای عاشقانه موتسارت که در اواخر قرن هجدهم - در سال ۱۷۹۰- خلق شده، «مضمونی جهانی» دارد.
کيارستمی با اشاره به تفاوت شکلی سينما و موسيقی می گويد :«همه ما موسيقی می آفرينيم، تنها سازهایمان را عوض می کنیم. حالا که من تغییر کرده ام می بینم که این کار از فیلم ساختن دشوارتر نیست.»
کيارستمی در ادامه می گويد: «اپرا محدودیت های بسیاری دارد، اما این موضوع شما را از ریل خارج نمی کند.»
عباس کیارستمی هم اکنون در حال کار بر فيلم تازه اش با عنوان کپی شناسنامه است .
در اين فيلم «ژوليت بينوش» بازيگر فرانسوی در نقش يک گالری دار که با نويسنده ای انگليسی مواجه می شود، ايفای نقش می کند.
کپی شناسنامه پس از سال ۲۰۰۲ که کیارستمی فیلم ده را کارگردانی کرد، تازه ترین فیلم بلند این فیلمساز به حساب می آید.
عباس کیارستمی همواره توجه ویژه ای را به هنرهای دیگری غیر از سینما نشان داده و آثاری خلق کرده که گهگاه مورد انتقاد قرار گرفته اند.
عکس های او بارها در گالری های گوناگون کشورهای مختلف به نمایش درآمده است و چیدمان های او در موزه های مختلف از جمله موزه ویکتوریا و آلبرت لندن به نمایش گذاشته شده است. وی همچنین به کارگردانی تعزیه و اجرای آن در پاریس پرداخته است.
عباس کیارستمی به شعر و ادبیات هم توجه نشان داده و مجموعه شعرهای هایکوی خود را به چاپ رسانده است.
یکی از آخرین آثار او، انتخاب ابیات و مصرع هایی از شعرهای حافظ است که به صورت کتاب چاپ شد و در داخل ایران با انتقادهای بسیاری رو به رو شد.