آمريکا دو شرکت بريتانيايی و ارمنی را به خاطر فروش سه هواپيمای آمريکايی به ايران تحريم کرد و از آنها خواست سه هواپيمای تازه تحويل داده شده را به آمريکا بازگردانند.
وزارت بازرگانی آمريکا شرکت بريتانيايی «بالی» و شرکت هواپيمايی «بلو ایویز» - در ارمنستان - را به دلیل فروش سه هواپیما به ایران به مدت ۱۸۰ روز تحریم کرد.
در بيانيه منتشر شده از سوی اين وزارتخانه آمده است که وزارت بازرگانی آمريکا مطلع شده که اين شرکت ها بر خلاف قانون صادرات، سه هواپيمای آمريکايی را به ايران فروخته اند و قصد دارند که سه هواپيمای آمریکایی ديگر را هم به ايران صادر کنند .
در اين بيانيه اشاره نشده ای است که اين هواپيماها از چه نوعی بوده اند.
جمهوری اسلامی ايران تحت تحريم های آمريکا قرار دارد و آمريکا از طريق عدم صدور هواپيماهای مسافربری و قطعات آن، به تهران فشار وارد می آورد.
مقامات آمريکايی می گويند تحريم فروش هواپيما به ايران از سال ها قبل اجرا می شود و ربطی به تحريم های جديد سازمان ملل در قبال برنامه های هسته ای ايران ندارد.
ايران طی سال ها سعی کرده تا از طريق واسطه ها در کشورهای ديگر هواپيماهای مسافربری و قطعات آن را بخرد.
در بيانيه وزارت بازرگانی آمريکا آمده است که اين شرکت ها درباره اين که با اين هواپيماها چه کرده اند، به دولت آمریکا اسناد جعلی ارائه کرده اند.
آمريکا خواسته است که سه هواپيمای اخيرا تحويل داده شده به اين شرکت ها بازگردانده شوند، اما شرکت بریتانیایی «بالی» گفته است که در اين زمينه همکاری نخواهد کرد و قصد بازگرداندن هواپيماها را ندارد.
خريد توپولف
تحریم های ایران از سوی ایالات متحده آمریکا موجب شده است تا مقام های تهران تلاش کنند تا با خرید هواپیماهای مسافربری روسی، ناوگان هوایی ایران را ترمیم کنند. فرسودگی هواپیماهای مسافربری در ایران موجب شده تا سوانح هوایی بسیاری در ایران رخ دهد.
شرکت هواپيماسازی روسی «توپولف» اواسط سال گذشته اعلام کرد در مذاکرات با ايران برای فروش هواپيمای مسافربری به نتايجی دست يافته است و دو طرف، موضوع يک پروژه مشترک توليد هواپيما در ایران را نيز به بحث گذاشته اند.
در صورتی که این مذاکرات به نتیجه برسد، ایران موفق می شود تا چندین فروند توپولف ۲۱۴ و توپولف ۳۳۴ را از روسیه خریداری کند.