لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۸

دو کشته و صدها زخمی در ناآرامی‌های مصر


 درگیری میان معترضان در میدان التحریر قاهره شامگاه شنبه.
درگیری میان معترضان در میدان التحریر قاهره شامگاه شنبه.
میدان التحریر و خیابان‌های اطراف آن در قاهره بار دیگر صحنه درگیری نیروهای پلیس و معترضان بود. درگیری‌هایی که از صبح شنبه آغاز شد و تا ساعات بامداد یکشنبه ادامه یافته است.

شهرهای اسکندریه و سوئز نیز شاهد درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی است. بنا بر اعلام وزارت بهداشت مصر حاصل این درگیری‌ها دستکم دو نفر کشته و بیش از ۷۰۰ زخمی است.

خواست اصلی تظاهر کنندگان پایان دادن به حکومت نظامیان در مصر است. پس از آنکه نظام محمد حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر اوایل سال جاری میلادی در پی انقلابی مردمی سرنگون شد، شورای عالی نیروهای مسلح اداره موقت این کشور را در دست گرفت.

تلویزیون دولتی مصر گزارش داد که تظاهرکنندگان در تلاش هستند خود را به ساختمان وزارت کشور در مرکز قاهره برسانند. این در حالی است که درگیری‌هایی خونین میان معترضان و نیروهای پلیس در میدان التحریر جریان دارد. این شدید‌ترین اعتراضی است که مصر از زمان سرنگونی رژیم مبارک علیه شورای عالی نیروهای مسلح شاهد است.

هیات وزیران مصر اعلام حوادث میدان التحریر را «بسیار خطرناک» توصیف کرد به گونه‌ای که می‌تواند «بر سیر دموکراسی در کشور و ثمره انقلاب تاثیر گذارد.»

تلویزیون دولتی مصر گزارش داد تظاهر کنندگان در تلاش هستند به ساختمان وزرات کشور مصر در وسط قاهره برسند. در حالی که این درگیری‌ها پس از آن روی داد که نیروهای امنیتی تحصن زخمی شدگان و خانواده‌های کشته شدگان انقلاب ۲۵ ژانویه مصر را با زور متفرق کردند.

تحصن کنندگان همچنین به سندی اعتراض داشتند که دولت موقت مصر پیشنهاد کرده است؛ برپایه این پیشنهاد به شورای عالی نیروهای مسلح مصونیت قضایی داده می‌شود و ارتش را از نظارت پارلمان خارج می‌شود.

پیش از این تحصن ده‌ها هزار تن از اسلامگرایان با همین خواسته‌ها در میدان التحریر تجمعی پس از نماز جمعه به راه انداخته بودند. این تجمع غروب جمعه به پایان رسید اما پس از آن، حدود ۲۰۰۰ فعال سیاسی که بخش عمده‌ای از آنها از زخمی شدگان و خانواده‌های کشته شدگان انقلاب هستند، تحصنی در میدان التحریر آغاز کردند. به گزارش شبکه خبری العربیه به نقل از فعالان مصری، صد‌ها تن از نیروهای پلیس، افراد پلیس سری و راهنمایی و رانندگی، ساعت هفت صبح به وقت محلی به میدان التحریر سرازیر شدند و از تحصن کنندگان خواستند تا به تحصن خود پایان دهند.

یک ساعت پس از آن خودروهای زرهی وابسته به ارتش از ورودی‌های مختلف به میدان التحریر یورش بردند و تحصن کنندگان را محاصره کردند. نیروهای امنیتی نیز اقدام به برچیدن خیمه‌های تحصن کنندگان کردند.

ندا القصاص فعال سیاسی و عضو جنبش مصری «التغییر» که در تحصن حضور داشت به خبرگزاری رویترز گفت: «با ما به شکلی وحشیانه رفتار کردند. با چوب و باتوم به جان ما افتادند.»

او افزود: «دو نفر را دیدم که از ناحیه سر آسیب دیده‌اند و سومی را دیدم که از شدت ضرب و شتم بی‌هوش شده بود. آمبولانس‌ها هم برخی از آسیب دیدگان را از میدان دور می‌کردند.»

کمال عزیز از فعالان سیاسی مصری هم گفته است: «خیمه‌های زخمی‌های انقلاب ۲۵ ژانویه و خانواده‌های شهدا را برچیدند و آن‌ها را به باد کتک گرفتند.»

در مقابل، خبرگزاری مصری الشرق الاوسط بیانیه وزارت کشور مصر را منتشر کرد که در آن آمده است: «نیروهای امنیتی در حین پایان دادن به تحصن میدان التحریر بسیار خود دار بودند در حالی که برخی از تحصن کنندگان تلاش کردند با پرتاب سنگ، چوب و شیشه‌های خالی به آنها آسیب برسانند. این حادثه باعث زخمی شدن هفت تن از نیروهای پلیس و انتقال آنها به بیمارستان برای معالجعه شد.»

بنا بر گزارش‌ها، در حین یورش نیروهای امنیتی، تعداد تحصن کنندگان باقی مانده در میدان التحریر، ۱۵۰ تن بود، اما پس از تماس‌های تلفنی، بیش از ۱۰۰۰ نفر که محل را ترک کرده بودند به میدان بازگشتند و با ادامه درگیری‌ها، شمار معترضان به بیش از ۵ هزار نفر رسید.

یک شاهد عینی گفته است که معترضان مصری به منظور از سرگیری تحصن میدان التحریر را از سنگ، چوب، شیشه‌های خالی و گازهای اشک‌آور پاکسازی کردند.

این گونه بود که معترضان بار دیگر به میدان التحریر بازگشتند. شیخ حازم صلاح ابو اسماعیل و دکتر سلیم العوا دو نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آینده مصر هم به میدان التحریر رفتند. آنها ضمن دعوت معترضان به آرامش تظاهرات و تحصن را حق آنها دانسته و علیه خشونت مفرط نیروهای پلیس سخنرانی کردند. تظاهر کنندگان علیه شورای عالی نیروهای مسلح و گروه اسلامگرای اخوان المسلمین شعار دادند.

معترضان که موفق شده بودند میدان التحریر را به کنترل خود در آورند، اعلام انقلاب خشم دوم علیه شورای عالی نیروهای مسلح و دولت موقت مصر کردند.

در همین حال کمیته بحران وابسته به هیات وزیران مصر تشکیل جلسه داد. عصاب شرف نخست وزیر مصر در حاشیه این جلسه از تظاهرکنندگان خواست میدان التحریر را ترک کنند و خواسته‌های خود را از مجاری قانونی خود مطرح کنند. او هشدار داد که ادامه وضعیت کنونی می‌تواند در اجرای انتخابات پارلمانی مصر خلل ایجاد کند.

قرار است انتخابات پارلمانی مصر که نخستین انتخابات پس از سرنگونی نظام سابق این کشور است، ۲۸ نوامبر جاری برگزار شود.

از سویی در منطقه‌ای دیگر از قاهره که کورنیش النیل نام دارد، برخی از فعالان مصری به خودورهای پلیس حمله کرده و به شدت به آنها آسیب رساندند.

ساختمان استانداری اسکندریه و اداره امنیت سوئز نیز در محاصره معترضان قرار گرفتند. در این دو شهر معترضان با نیروهای امنیتی به شدت درگیر شدند.
XS
SM
MD
LG