لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۴

صالحی: زمان و مکان جدیدی برای مذاکرات هسته‌ای تعیین نشده است


علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران پیش از این مصر را برای میزبانی مذاکرات هسته‌ای پیشنهاد داده بود.
علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران پیش از این مصر را برای میزبانی مذاکرات هسته‌ای پیشنهاد داده بود.
علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه، ۱۱ بهمن‌ماه، غرب را به تعلیق مذاکرات هسته‌ای با ایران متهم کرد و گفت که گروه ۱+۵ پیشنهاد ایران برای انجام مذاکرات در مصر را نپذیرفته است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای صالحی با تکذیب خبر رسانه‌ها درباره انجام مذاکرات در کشور قزاقستان گفت: «تا این لحظه هنوز مکان و زمانی به طور دقیق و روشن توافق نشده است، البته رایزنی‌ها ادامه دارد و امیدوارم هر چه سریع‌تر در این‌باره توافق حاصل شود.»

پیش از این مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، نماینده گروه ۱+۵، شامل کشورهای ایالات متحده، بریتانیا، روسیه، فرانسه، چین و آلمان، گفته بود، ایران عامل تاخیر در انجام مذاکرات هسته‌ای است و هر بار با «پیش‌شرط‌های تازه‌ای» مانع دستیابی به توافق بر سر مکان و زمان انجام مذاکرات شده است.

آقای مان همچنین تایید کرد که ۱+۵، استانبول را به عنوان مکان برگزاری مذاکرات پیشنهاد داده، اما ایران آن را نپذیرفته است.

استانبول قبل از این نیز فروردین ماه سال جاری میزبان مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی بود که پس از وقفه‌ای ۱۵ ماهه از سرگرفته می‌شد، اما با اختلافاتی که میان دو کشور ایران و ترکیه در رابطه با رویدادهای سوریه شکل گرفت، ایران ادامه میزبانی ترک‌ها را نپذیرفت و از این رو دو دور بعدی این مذاکرات در بغداد و مسکو برگزار شد.

علی‌اکبر صالحی دراین‌باره اظهار داشت: «معمول بود که مذاکرات در سوییس برگزار می‌شد تا این که ایران یک‌بار استانبول را پیشنهاد کرد و دو دور مذاکرات در آن‌جا مطرح شد و بعد از آن در بغداد و سپس مسکو. در حال حاضر کشورهای متعددی برای میزبانی این مذاکرات از جمله قزاقستان، ترکیه، سوئد و سوییس اعلام آمادگی کرده‌اند.»

او در ادامه به پیشنهاد ایران برای انجام مذاکرات در مصر اشاره کرد و گفت: «وقتی قاهره بودم درآن‌جا با همتایان خود مطرح کردم که اگر آمادگی دارند ما فکر می‌کنیم با توجه به جایگاه مصر در منطقه و جهان می‌تواند مکان مناسبی برای برگزاری مذاکرات باشد... اما گویی طرف ۵+۱ تا به امروز با این پیشنهاد موافقت نداشته است.»

آقای صالحی سپس با بیان این‌که ایران هیچ‌گاه خواستار توقف مذاکرات نبوده است، ادعا کرد که ۱+۵ «به دلایل مختلف مذاکرات را معلق کرده است».

او گفت: «متاسفانه آن‌ها با استفاده از قدرت رسانه‌ای طوری القا می‌کنند که انگار ایران است که از مذاکرات فرار می‌کند در صورتی که در حقیقت این‌گونه نیست.»

این در حالی است که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در روزهای اخیر خواستار آن شده بود که ایران و قدرت‌های جهانی به «رفتار کودکانه» خود پایان دهند و بر سر زمان و مکان مذاکرات توافق کنند.

آقای لاوروف گفت: «برخی از شرکای ما در ميان شش قدرت جهانی و طرف ايرانی نمی‌توانند بر سر مکان مذاکرات به توافق برسند.»

او افزود: «ما حاضريم هر چه سريع‌تر در هر نقطه ای بر سر ميز مذاکره بنشينيم و بر اين باوريم که اصل گفت‌وگو مهم‌تر از مکان برگزاری آن است.»

در همین حال رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران خواهان از سرگیری «هر چه سریع‌تر» مذاکرات شد و گفت که نباید زمان را از دست داد.

آقای مهمانپرست به خبرگزاری ایسنا گفت: «ما همیشه آماده گفت‌وگو بوده ایم و هم برای زمانش و هم برای مکانش پیشنهاد داشتیم. اگر کشورهای ۱+۵ یک رویکرد منطقی داشته باشند و بر مبنای یک چارچوب مورد توافق حقوق ما را کاملا به رسمیت بشناسند، ما هم آمادگی داریم اگر آن‌ها ابهام و نگرانی دارند در چارچوب مورد توافق، آنها را برطرف کرده و خیلی سریع به نتیجه برسیم.»

غرب اعتقاد دارد که ایران در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای است، ادعایی که ایران آن را تکذیب کرده و برنامه هسته ای خود را صلح آمیز می خواند.

شورای امنیت نیز تاکنون با تصویب چهار قطعنامه تحریمی از تهران خواسته تا غنی‌سازی را متوقف کند ولی ایران از این دستور سرپیچی کرده و غنی‌سازی را حق خود می‌داند.
XS
SM
MD
LG