وزارت امور خارجه ایران روز پنجشنبه ۲۹ تیرماه در واکنش به تصمیم دولت کویت برای اخراج ۱۵ دیپلمات جمهوری اسلامی از این کشور، فلاح الحجرف، کاردار کویت در تهران، را احضار کرد.
خبرگزاریهای ایران به نقل از بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، گزارش دادهاند که تهران مراتب اعتراض خود به تصمیم دولت کویت را به کاردار این کشور ابلاغ کرده است.
آقای قاسمی اظهار داشت: «جای تاسف است که مسئولین کویت در شرایط حساس منطقه به جای خویشتنداری در قبال فشارها و تحریکات طرفهای ماجراجوی منطقهای به این تحریکها پاسخ داده و جمهوری اسلامی ایران را هدف اتهامات واهی قرار میدهند».
خبر اخراج دیپلماتهای ایرانی از کویت را در همین روز پنحشنبه خبرگزاریهای فرانسه و رویترز به نقل از مقامات کویتی منتشر کرده بودند. گزارش این رسانهها عنوان میکند که دیپلماتهای ایرانی ۴۵ روز فرصت دارند خاک کویت را ترک کنند و به این ترتیب شمار دیپلماتهای جمهوری اسلامی در کویت از ۱۹ نفر به چهار نفر کاهش مییابد.
این گزارشها همچنین میگویند که دولت کویت دفاتر تجاری، نظامی و فرهنگی ایران در این کشور را نیز تعطیل میکند که دلیل همه این اقدامات پرونده «گروه العبدلی» عنوان شده است، پروندهای که از دو سال قبل با بازداشت عدهای در شهر العبدلی کویت و کشف مقادیر زیادی سلاح و مهمات از آنها گشوده شد.
کویت ایران را به ارتباط با گروه العبدلی متهم میکند، اما تهران این اتهام را همواره رد کرده است. سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در اظهارات روز پنجشنبه خود تاکید کرد که «جمهوری اسلامی ایران هیچگونه ارتباطی با این پرونده نداشته است و این امر در آغاز رسیدگی به این پرونده به مقامهای کویتی اعلام شده بود».
آقای قاسمی در نهایت هشدار داده که ایران «حق اقدام متقابل در قبال کاهش کادر دیپلماتیک دو کشور را محفوظ میداند».
گزارشها حاکی از آن است که وزارت خارجه کویت نیز روز پنجشنبه علیرضا عنایتی سفیر جمهوری اسلامی در این کشور را فراخوانده تا مسئله اخراج دیپلماتهای ایرانی و تعطیلی دفاتر تجاری، فرهنگی و نظامی ایران را به صورت رسمی به وی اعلام کند.
خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گزارش داده که آقای عنایتی خود یکی از دیپلماتهایی است که دولت کویت حکم به اخراج آنها داده.
این گزارش میگوید که با اخراج سفیر ایران از کویت، سفارت جمهوری اسلامی در این کشور را کاردار سفارتخانه اداره خواهد کرد.
ایسنا همچنین با اشاره به دستور دولت کویت برای تعطیلی دفتر رایزنی فرهنگی ایران مینویسد که «رایزن فرهنگی ایران در کویت از مدتها قبل به تهران بازگشته است و در حال حاضر دفتر مورد اشاره به صورت رسمی فعالیتی در این کشور انجام نمیدهد».