دو رهبر و رقیب اصلی در لیبی روز سهشنبه سوم مرداد بر سر آتشبس در این کشور، برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی و تهیه یک نقشه راه برای حفاظت از لیبی در برابر تروریسم و قاچاق انسان به توافق رسیدند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش این توافق را به نقل از دفتر ریاستجمهوری فرانسه گزارش کرده، کشوری که با میانجیگری خود زمینه توافق فائض سراج نخستوزیر و مسئول دولت وحدت ملی لیبی و ژنرال خلیفه حفتر فرمانده ارتش ملی این کشور را فراهم آورده است.
این گزارش میگوید که امانوئل مکرون رییسجمهوری فرانسه پیش از جلسه این دو که با حضور غسان سلامه سفیر ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی برگزار شد، دیدارهای جداگانهای با هر کدام از آنها داشته است.
آقای مکرون در این باره اظهار داشت: «آقای سراج مشروعیت سیاسی دارد. آقای حفتر هم از نظر نظامی مشروعیت دارد. آنها تصمیم گرفتهاند که با یکدیگر همکاری کنند».
آسوشیتدپرس در ادامه مینویسد، اعلامیه ۱۰ ماده مشترکی که فائض سراج و ژنرال حفتر منتشر کردهاند از شش سال قبل که حکومت معمر قذافی در لیبی سرنگون شد، نخستین در نوع محسوب میشود که میتواند نزاعها در این کشور آشوبزده را محدودتر کند.
از جمله موارد توافقشده، اجرای آتشبس در لیبی و تشکیل قوای مسلح برای عملیاتهای ویژه ضدتروریسم است. در عین حال رییسجمهوری فرانسه گفته که توافق شده است انتخابات در بهار سال آینده برگزار شود، وعدهای که قبل از این فائض سراج نیز برای تحقق آن ابراز امیدواری کرده بود.
امانوئل مکرون گفت: «عواید این آشتی بسیار است، بسیار برای مردم لیبی که رنج میبرند و این سالهای اخیر ثباتی در زندگیشان نبوده و با تهدید تروریسم مواجه بودهاند. عواید این آشتی همچنین برای کل منطقه نیز بسیار است چون اگر لیبی سقوط کند، کل منطقه متاثر از آن خواهد شد به ویژه کشورهای همسایه».
رییسجمهوری فرانسه اضافه کرد: «فرایند صلح در لیبی برای اروپا نیز حیاتی است چرا که اگر موفق نشویم، نتایج آن به طور مستقیم بر کشورهای ما تاثیر میگذارد هم از نظر مخاطرات تروریسم و هم از نظر مهاجرتها».
لیبی در سالهای اخیر به بهشت قاچاقیانی تبدیل شده است که مهاجران آفریقایی را از آبهای این کشور به اروپا میرسانند. صدها مهاجر در این میان هیچگاه به مقصد نرسیدند و قایقهایشان در آبهای مدیترانه غرق شد.