لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۵

مقتدی صدر بار دیگر خواستار انحلال حشد الشعبی شد


مقتدی صدر می‌گوید که عراق نباید دو ارتش مجزا داشته باشد
مقتدی صدر می‌گوید که عراق نباید دو ارتش مجزا داشته باشد

مقتدی صدر رهبر جریان شیعی صدر در عراق با تکرار درخواست انحلال حشد الشعبی گفته است موجودیت این نیروهای خارج از چارچوب دولت «باعت مشکلات بزرگ و تبعات منفی می‌شود».

مقتدی صدر این سخنان را در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط بیان کرده که جمعه ۲۰ مرداد منتشر شده است. او افزوده است، عراق باید از فرماندهی واحد نیروهای مسلح و مرکزیت در حکومت بهره‌مند شود، زیرا وجود دو ارتش «تبعات منفی» دارد. اشاره مقتدی صدر به وجود حشد الشعبی در کنار ارتش عراق است.

مقتدی صدر همچنین عربستان سعودی را «پدر پر قدرت» ملت‌های عرب که برای برقراری «صلح در منطقه تلاش می‌کند»، توصیف کرده است.

سخنان آقای صدر ۱۰ روزی پس از سفر او به عربستان و دیداری که با امیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی داشته، بیان شده است. به گفته او، سفر اخیرش، و نیز دیدار حیدر العبادی نخست وزیر عراق از جده، برای تحکیم روابط ملت‌های عراق و عربستان بوده است.

رهبر جریان صدر اضافه کرده است که «در جریان ملاقات خود در جده و گفت‌و‌گوهای صریح احساس کرده که دیدگاه‌های یکسانی با ولیعهد عربستان دارد».

آقای صدر در حالی از «یکسانی» دیدگاه‌های خود با حکومت عربستان سخن گفته که تا چندی پیش جریان او همسو با جمهوری اسلامی ایران توصیف می‌شد.

خصومت میان ایران و عربستان از یک سال و نیم پیش تشدید شده و در دوره اخیر حکومت سعودی هر چه صریح‌تر علیه ایران در منطقه و جهان موضع می‌گیرد و‌‌ همزمان نیز سخت‌گیری علیه رهبران شیعی در عربستان را تشدید می‌کند.

یکی از تحرکات تازه عربستان، ظاهراً با هدف دور کردن چهره‌های شیعی عراق از جمهوری اسلامی ایران، کامیابی برای سعودی‌ها به همراه داشته است.

مقتدی صدر جمعه گذشته بلافاصله پس از بازگشت از جده در جمع هزاران تن از هواداران خود در بغداد گفت، حشد الشعبی باید برچیده و خلع سلاح شود و ایران نیز باید از مداخله در امور عراق دست بکشد.

حشد الشعبی نیروهای مردمی عراق با یاری‌رسانی به ارتش این کشور، از جمله در عملیات وسیع چند ماهه که به آزاد سازی موصل از تسلط داعش در این شهر مهم عراقی منجر شد، سهم زیادی داشته‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری هفته گذشته در تهران ابراز امیدواری کرد که سخنان مقتدی صدر «اشتباهی» ترجمه شده یا درباره آن «اطلاع رسانی نادرست» صورت گرفته است.

بهرام قاسمی در عین حال گفته بود، سخنان مقتدی صدر را نباید جدی تلقی کرد. او درباره سفرهای اخیر مقامات عراقی به عربستان گفته بود، آن‌ها نباید برای سفر‌هایشان از ما اجازه بگیرند.

از سوی دیگر، با گذشت چند روز از اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، مقتدی صدر در مصاحبه با الشرق الاوسط مطالب دیگری نیز بیان کرده که نشان می‌دهد دیدگاه‌هایش با مواضع جمهوری اسلامی ایران فاصله بیشتری گرفته است.

او گفته است، از یک ماه پیش خواهان کناره‌گیری بشار اسد از ریاست جمهوری سوریه بوده تا «به برقراری صلح کمک کند».

موضع مقتدی صدر در مورد بشار اسد در حالی است که ایران با نیرو، کمک مالی و تسلیحاتی در کنار بشار اسد ایستاده است.

ایران در سال‌های جنگ داخلی سوریه طیفی از نیروهای «مدافع حرم»، «فاطمیون»، «زینبیون» و شبه‌نظامیان حزب‌الله را برای بقای حکومت اسد به این کشور فرستاده است.

مقتدی صدر در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با الشرق الاوسط گفته است، در انتخابات آتی عراق ممکن است با حیدر العبادی نخست‌وزیر و نیز عمار حکیم ائتلاف کند.

عمار حکیم دبیر پیشین مجلس اعلای اسلامی عراق روزهای گذشته از این نهاد جدا شد تا جریان تازه «حکمت ملی» را تشکیل دهد.

اختلافات داخلی در مجلس اعلای اسلامی عراق، تشکلی شیعی که در طول سه دهه و نیم همسو با ایران محسوب می‌شد، از جمله بر سر نقش ایران در عراق، موجب انشعاب اخیر شد.

XS
SM
MD
LG