لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۲۵

اقدامات همزمان ایران و آمریکا برای جلب حمایت چین


سعید جلیلی (راست) و نگروپونته (چپ) همزمان به پکن رفته اند.
سعید جلیلی (راست) و نگروپونته (چپ) همزمان به پکن رفته اند.

در حالی که گروه ۱+۵ خود را برای نشستی دیگر در باره مناقشه اتمی ایران آماده می کند، واشنگتن، چین را تحت فشار گذاشته است تا با دور جدید تحریم های جهانی علیه ایران موافقت کند.


همزمان سعید جلیلی، سرپرست مذاکرات هسته ای ایران روز پنج شنبه به پکن رسید تا با مقام های عالی رتبه چینی مذاکره کند.


جان نگروپونته، قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا که به چین سفر کرده است، روز پنج شنبه برنامه های هسته ای و موشکی ایران را «خطری برای امنیت جهانی» دانست و گفت که واشنگتن از پکن انتظار دارد که از دور جدید تحریم ها علیه تهران حمایت کند.


  • «به نظر من باید تحریم های جدیدی بر ایران تحمیل شود؛ زیرا دولت ایران خواسته های قبلی جامعه جهانی را برآورده نکرده و این نکته ای است که دولت چین باید به آن توجه کند.»
جان نگروپونته

آقای نگروپونته گفت: «به نظر من باید تحریم های جدیدی بر ایران تحمیل شود؛ زیرا دولت ایران خواسته های قبلی جامعه جهانی را برآورده نکرده و این نکته ای است که دولت چین باید به آن توجه کند.»


قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا که روز پنج شنبه به همراه وزیر امور خارجه چین در پنجمین گفت و گوی نیم ساله چین و آمریکا شرکت خواهد کرد، گفت که در این گفت و گوها، علاوه بر مسأله هسته ای ایران، به موضوعات تایوان، سودان، حقوق بشر و تلاش برای خلع سلاح هسته ای کره شمالی نیز پرداخته خواهد شد.


انتشار گزارش سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمریکا (NIE) به چین و روسیه امکان داد تا با اعمال تحریم های جدید علیه ایران مخالفتی سرسختانه تر نشان دهند. مسکو و پکن، هر دو، اصرار دارند به جای تصویب قطعنامه ای جدید علیه ایران در شورای امنیت، بهتر است به گفت و گوها با تهران ادامه داد.


در گزارش NIE آمده بود که ایران برنامه تولید سلاح های هسته ای خود را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است.


اما جان نگروپونته می گوید این گزارش فقط نشان داد که ایران کار بر روی طراحی کلاهک ها را به حال تعلیق درآورده است؛ «اما همچنان به غنی سازی اورانیوم و گسترش موشک هایش ادامه می دهد.»


قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا که پیش از سفر به گی یانگ، در جنوب چین، با خبرنگاران سخن می گفت، افزود: «بنابر این اعتقاد ما بر این است که تصویب قطعنامه سوم شورای امنیت مهم است. ایران خواسته قطعنامه های قبلی را برآورده نکرده است.»


جلیلی در پکن


همزمان با سفر قائم مقام وزیر خارجه آمریکا، دبیر شورای عالی امنيت ملی ایران نیز برای گفت و گو با مقام های چین به پکن سفر کرده است.


سعيد جليلِی، مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی که چهارشنبه شب وارد پکن شد، روز پنج شنبه با مقام های عالی رتبه چین گفت و گو می کند.



آقای جلیلی هنگام ورود به پکن گفت که گفت و گوهایش با مقام های چینی در باره مذاکرات هفته آینده اعضای گروه پنج به علاوه یک در باره برنامه هسته ای ایران خواهد بود.

آقای جلیلی هنگام ورود به پکن گفت که گفت و گوهایش با مقام های چینی در باره مذاکرات هفته آینده اعضای گروه پنج به علاوه یک در باره برنامه هسته ای ایران خواهد بود.


دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود که ایران و چین دارای روابط دوستانه و گسترده ای در زمینه های مختلف هستند و «طبیعتا این روابط باید با نگاهی سازنده دنبال شود.»


ارزش معاملات تجاری ايران و چين در پايان سال ۲۰۰۷ ميلادی حدود ۲۰ ميليارد دلار اعلام شده است.


قراراست پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان، هفته آینده در برلین گرد آیند تا در باره احتمال تشدید تحریم های ایران مذاکره کنند.


کشورهای غربی ايران را متهم می کنند که برنامه هسته ای خود را با مقاصدی نظامی دنبال می کند و در صدد دستيابی به تسليحات هسته ای است؛ به همين دليل این کشورهاخواستار توقف فعاليت های غنی سازی اورانيوم در جمهوری اسلامی هستند.


اما در مقابل، ايران اصرار دارد برنامه هسته ای خود را تنها با هدف توليد برق دنبال می کند و تاکنون از پذيرش خواست جامعه جهانی مبنی بر توقف غنی سازی اورانيوم سر باز زده است.


XS
SM
MD
LG