لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۰

جمعی از نویسندگان مطرح جهان خواستار آزادی نویسنده الجزایری شدند


بوعلام صنصال، نویسنده الجزایری
بوعلام صنصال، نویسنده الجزایری

یک هفته پس از بازداشت بوعلام صنصال، نویسنده الجزایری هنگام بازگشت به کشورش، تعدادی از نویسندگان مطرح جهان از جمله چند برنده نوبل ادبیات خواستار آزادی فوری او شدند.

آقای صنصال از منتقدان دولت الجزایر و همچنین اسلام سیاسی است.

آنی ارنو، ژان ماری لوکلزیو، اورهان پاموک و وول سویینکا که همگی برنده جایزه نوبل ادبیات شده‌اند و همچنین نویسندگانی چون سلمان رشدی و روبرتو ساویانو که بارها در معرض تهدید قرار گرفته‌اند، در بیانیه مشترکی که در هفته نامه لوپوئن منتشر شده، خواستار «آزادی فوری» بوعلام صنصال شدند.

در این بیانیه که به ابتکار کمال داوود هموطن آقای صنصال و همچنین برنده جایزه گنکور امسال نوشته شده، علاوه بر درخواست برای آزادی صنصال، امضاکنندگان خواستار آزادی همه نویسندگانی شده‌اند که به خاطر عقایدشان زندانی هستند.

بوعلام صنصال ۷۵ ساله برنده چندین جایزه ادبی از جمله جایزه صلح ناشران آلمان شده است
بوعلام صنصال ۷۵ ساله برنده چندین جایزه ادبی از جمله جایزه صلح ناشران آلمان شده است

نویسندگان امضاکننده بیانیه نوشتند: «ما نمی‌توانیم سکوت کنیم، آزادی، حق فرهنگ و زندگی نویسندگانی که هدف این ترور قرار گرفته‌اند، در خطر است».

به گفته چند رسانه، بوعلام صنصال ۷۵ ساله در روز ۱۶ نوامبر هنگام بازگشت از فرانسه به الجزایر، در فرودگاه الجزیره بازداشت شد. خبرگزاری رسمی الجزایر این دستگیری را تایید کرده اما تاریخ آن را ذکر نکرده است.

خبرگزاری دولتی الجزایر از فرانسه به خاطر حمایت از صنصال انتقاد کرده و این نویسنده را «عروسک» غرب خوانده است.

در حالی که این نویسنده به تازگی تابعیت فرانسوی را نیز گرفته است، اطرافیان امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، به رسانه‌های این کشور گفته‌اند که مکرون بسیار نگران وضعیت صنصال است و دستگاه‌های دولتی برای روشن شدن وضعیت او بسیج شده‌اند.

از دلایل بازداشت این نویسنده دقیقا اطلاعی در دست نیست اما رسانه‌ها گزارش داده‌اند که این بازداشت در پس‌زمینه افزایش تنش‌ها میان پاریس و الجزیره بر سر به رسمیت شناختن حاکمیت مراکش بر صحرای غربی از سوی فرانسه است.

لوموند نوشت که اظهارات او در این زمینه در یک نشریه ممکن است از سوی دولت الجزایر به عنوان «تضعیف حاکمیت ملی» در نظر گرفته شود.

فرانسه به تازگی این حاکمیت را به رسمیت شناخته که موجب خشم الجزایر شده است. اما الجزایر که حاکمیت مراکش بر صحرای غربی را به رسمیت نمی‌شناسد از جدایی طلبان این منطقه که در نزاع با مراکش هستند حمایت می‌کند.

این نویسنده پیشتر کارمند دولت الجزایر بود اما در سال ۲۰۰۳ به دلیل مواضع انتقادی اش علیه دولت، از کار برکنار شد
این نویسنده پیشتر کارمند دولت الجزایر بود اما در سال ۲۰۰۳ به دلیل مواضع انتقادی اش علیه دولت، از کار برکنار شد

آقای صنصال نه تنها از منتقدان حکومت الجزایر به شمار می‌رود، بلکه در آثارش مثل رمان «۲۰۸۴، پایان جهان» و «حکومت کردن به نام الله» خشم اسلامگرایان را نیز برانگیخته است.

او در آثارش ظهور بنیادگرایان اسلامی در جهان را روایت و همچنین محکوم می‌کند؛ بنیادگرایانی که به ویژه در الجزایر موجب یک دهه جنگ داخلی شدند. الجزایر اکنون هرگونه پرداختن به این جنگ را در کتاب‌ها ممنوع کرده است.

این نویسنده که پیشتر کارمند دولت الجزایر بوده است، در سال ۲۰۰۳ به دلیل مواضع انتقادی اش علیه دولت، از کار برکنار شد.

در حالی که منتقدان صنصال او را به «اسلام هراسی» متهم می کنند، خودش تاکید کرده که «هرگز چیزی علیه اسلام نگفته‌ که این اتهام را توجیه کند».

او تاکید کرده که اما آنچه هرگز از محکوم کردن آن دست بر نداشته، ابزاری کردن اسلام برای اهداف سیاسی و اجتماعی است.

XS
SM
MD
LG