لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۹

معمای کلینتون و سندرز در آستانه خط پایان; چه کسی برنده است؟


یک رای‌دهنده بر سر صندوق رای‌گیری در ایالت نیوهمشایر.
یک رای‌دهنده بر سر صندوق رای‌گیری در ایالت نیوهمشایر.

سئوال بزرگ این است: آیا رسانه‌ها باید در پایان رای‌گیری روز سه‌شنبه، هیلاری کلینتون را پیروزی قطعی و نهایی رقابت‌های درون حزبی معرفی کنند یا آنگونه که برخی هواداران سندرز و خود او اصرار دارند، تا روز کنوانسیون ملی حزب دموکرات یعنی حدود یک ماه و نیم دیگر صبر کنند؟

چرا این سئوال اهمیت یافته و مجادله دو طرف بر سرچیست؟

بعد از بردهای اخیر هیلاری کلینتون او حالا به چیزی در حدود ۱۵ تا ۲۵ نماینده یا دلیگیت (فرستاده‌های حزبی که در روز کنوانسیون با رای خود نامزد نهایی را انتخاب می‌کنند) نیاز دارد تا به شکل رسمی تعداد دلیگیتهایش از ۵۰ درصد عبور کند و اکثریت دلیگیتها را به دست بیاورد.

اما این ۵۰ درصد از مجموع دلیگیتهایی که از رای مردم به دست آمده و سوپردلیگیتها (آرای ویژه اعضای مهم حزب مانند نمایندگان کنگره یا فرمانداران دموکرات) شکل خواهد گرفت. اگر سوپردلیگیتها را از مجموع آرای هیلاری کلینتون کم کنیم، او به ۵۰ درصد نخواهد رسید.

سوپردلیگیتهایی که هم اکنون گفته‌اند به هیلاری کلینتون رای خواهند داد، از نظر مقررات حزبی مجازند که تا روز کنوانسیون نظرشان را تغییر بدهند و در آن روز به سندرز رای بدهند. در واقع رای آنها وقتی قطعی می‌شود که در روز کنوانسیون اخذ شود. تا آن روز هر چه می‌گویند می‌تواند بادهوا باشد!

اما در عین حال سوپردلیگیتها از دهه ۷۰ میلادی که شکل نوین انتخاب نامزد ریاست جمهوری در حزب دموکرات تثبیت شده تا امروز، هرگز با رای و امتیاز ویژه‌ای‌ که در اختیار داشته‌اند، برخلاف نظر مردم و آرایی که در طول انتخابات درون حزبی اخذ شده، نامزدی را برنده نکرده‌اند. به بیان دیگر بدون هیچ استثنایی در حزب دموکرات همیشه کسی که بیشترین رای را در جریان انتخابات درون حزبی در ۵۰ ایالت و سرزمین‌های تابعه آمریکا به دست آورده است، در نهایت نامزد این حزب در رقابت‌های ریاست جمهوری بوده است.

در حال حاضر هیلاری کلینتون بیش از سه میلیون رای و حدود ۳۰۰ دلیگیت از سندرز جلوتر است. بعد از آخرین دور رای‌گیری بعید است که در این نسبت تغییر خارق‌العاده‌ای رخ بدهد. حتی اگر به شکل دور از انتظاری و برخلاف برخی نظرسنجی‌ها اکثریت قاطعی روز سه‌شنبه به سندرز رای بدهند این اختلاف مثلا به دو میلیون رای و ۲۰۰ دلیگیت کاهش پیدا می‌کند. باز هم کلینتون با فاصله در جلب آرای مردم از سندرز جلو خواهد بود.

این نخستین بار خواهد بود که یک زن در تاریخ آمریکا نامزدی یکی از دو حزب اصلی را به دست می آورد و گزارش این اتفاق تاریخی، قبل از وقوع از سوی برخی زیر سئوال رفته است.

با این وصف فرض کنیم که سندرز موفق شود در یک ماه و نیم آینده با سوپردلیگیتها ملاقات کند و برایشان دلایل کافی بیاورد که باید به او رای بدهند. منطقا اگر سوپردلیگیتها رای خود را برگردانند و تصمیم بگیرند به سندرز رای بدهند، اقدامشان کاملا غیردموکراتیک خواهد بود و میلیونها نفری که به هیلاری کلینتون رای داده‌اند، سرخورده می‌شوند. ضمن اینکه چنین کودتایی علیه نامزدی که بیشترین رای را آورده، برخلاف سنت حزب دموکرات نیز هست و تا امروز سابقه نداشته است. آنها اگر چنین کاری بکنند عملا منطق رای‌گیری از مردم برای انتخاب نامزد را نیز زیر سئوال می‌برند.

و نکته آخر اینکه با توجه به آرای نسبتا بالای سوپردلیگیتها که حدود ۱۵ درصد کل آراست، تاکنون هیچ کدام از موارد معدود رقابت‌های درون حزبی دموکراتها که در آن رقابت نزدیک بوده، کسی نتوانسته بدون سوپردلیگیت برنده شود. آخرین نمونه باراک اوباما بود که وقتی رای‌گیری در سال ۲۰۰۸ به پایان رسید تنها با اختلاف چهار درصد در شمارش دلیگیت‌ها از کلینتون پیش بود. اوباما در آن انتخابات حتی از نظر شمارش آرا از کلینتون عقب بود ولی از آنجا که دلیگیتهای بیشتری داشت، در پایان با اضافه شدن رای سران حزب، برنده شد. هیلاری کلینتون در آن سال خیلی زود و هفته‌ها قبل از کنوانسیون به نفع اوباما کنار رفت و در روز کنوانسیون شخصا در گردهمایی شرکت کرد و با رویی گشاده و یک سخنرانی تبیلغاتی در نامزد شدن باراک اوباما مشارکت کرد.

حالا برگردیم به سئوال اصلی: آیا رسانه‌ها فردا باید کلینتون را برنده نهایی معرفی کنند یا تا روز کنوانسیون صبر کنند؟

دیگر چه چیزی می‌تواند هیلاری کلینتون را از رسیدن به نامزدی باز دارد؟

پاسخ به این سئوال در کمپین سندرز این است: تحقیقات اف بی آی درباره ایمیلهای خانم کلینتون در دوران وزارت خارجه. یعنی در واقع همان ماجرایی که در نخستین مناظره از نظر برنی سندرز هیچ اهمیتی نداشت و بهانه جمهوریخواهان بود برای گمراه کردن مردم آمریکا از موضوعات اصلی مانند حداقل دستمزد یا سطح رفاه طبقه متوسط. گویا حالا همان ماجرای «گمراه کننده» که جمهوریخواهان علم کردند، از نظر برنی سندرز اهمیت کافی یافته که به خاطرش باید صبر کرد و دید که آیا نامزدی کلینتون به خطر خواهد افتاد یا نه.

و این تحقیقات چگونه نامزدی هیلاری کلینتون را با خطری جدی روبه‌رو خواهد کرد؟ در صورتی که در یک ماه و نیم پیش‌رو، اف بی آی به این نتیجه برسد که هیلاری کلینتون در دوران تصدی وزارت خارجه، با استفاده از سرورهای شخصی، عملی مجرمانه انجام داده است. در این حالت اف بی آی علیه هیلاری کلینتون اعلام جرم خواهد کرد. چنین اتفاقی فارغ از نتیجه نهایی دادگاه به معنای مرگ کمپین خانم کلینتون برای رسیدن به کاخ سفید خواهد بود. این بزرگترین بخت برنی سندرز برای تبدیل شدن به نامزد حزب دموکرات است.

رسانه‌ها تا فردا شب وقت دارند که تصمیم بگیرند. این نخستین بار خواهد بود که یک زن در تاریخ آمریکا نامزدی یکی از دو حزب اصلی را به دست می آورد و گزارش این اتفاق تاریخی، قبل از وقوع از سوی برخی زیر سئوال رفته است. آن هم نه از سوی محافظه‌کاران و شخصیت‌هایی مانند دونالد ترامپ که به داشتن افکار ضد زن شهره‌اند، بلکه توسط یکی از لیبرال‌ترین سناتورهای آمریکایی و طرفدارانش که بعضی‌هایشان از پیشروترین چهره‌های فرهنگ و سیاست آمریکا هستند و به این راحتی برچسب ضد زن به آنها نمی‌چسبد.

این معما در ۴۸ ساعت آینده به جواب خواهد رسید.

XS
SM
MD
LG