لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۰

واکنش تند در اسرائیل به اظهارات وزیر دفاع اسبق در مورد «جنایات جنگی» در غزه


موشه یعلون، وزیر دفاع اسبق اسرائیل
موشه یعلون، وزیر دفاع اسبق اسرائیل

موشه یعلون، وزیر دفاع اسبق اسرائیل، این کشور را به ارتکاب «جنایات جنگی» و «پاکسازی قومی» در نوار غزه متهم کرده است. این انتقادی نادر در زمان جنگ از سوی یک مقام پیشین اسرائیل است.

به نوشته نیویورک تایمز و خبرگزاری رویترز، اظهارات موشه یعلون ابتدا روز شنبه ۱۱ آذر بیان شد و او روز یکشنبه در مصاحبه با چند رسانه اسرائیلی تأکید کرد که همچنان بر همان باور است.

موشه یعلون، ژنرال پیشین و سیاستمداری با گرایش‌های تندرو، به رسانه‌های اسرائیلی گفت که اعضای افراطی کابینه راست‌گرای نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو به دنبال بیرون راندن فلسطینی‌ها از شمال غزه هستند و قصد دارند شهرک‌های یهودی‌نشین را در آن منطقه بازسازی کنند.

یعلون روز یکشنبه در گفتگو با کان، رسانه عمومی اسرائیل، اظهار داشت: «من مجبورم دربارهٔ آنچه در آنجا در حال رخ دادن است و از ما پنهان می‌شود، هشدار دهم. در نهایت، جنایات جنگی در حال وقوع است.»

یعلون که پیش‌تر رئیس ستاد ارتش اسرائیل بوده، در فاصله سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به عنوان وزیر دفاع در دولت نتانیاهو خدمت کرده و از آن زمان به یکی از منتقدان سرسخت نخست‌وزیر تبدیل شده است.

حزب لیکود نتانیاهو او را به «پراکندن دروغ‌های افتراآمیز» متهم کرد، در حالی که گیدئون سعار، وزیر امور خارجه و رهبر یک حزب کوچک راست‌گرا، اتهامات یعلون را بی‌اساس خواند.

سعار در یک کنفرانس که توسط روزنامه «اسرائیل امروز» برگزار شد، گفت: «همه اقدامات اسرائیل مطابق با قوانین بین‌المللی انجام می‌شود و جای تأسف است که وزیر پیشین، یعلون، متوجه آسیبی که وارد کرده نمی‌شود و از سخنانش عقب‌نشینی نمی‌کند.»

موشه یعلون روز شنبه گفته بود مسیری که باعث سقوط اسرائیل می‌شود «اشغال، الحاق و پاکسازی قومی است؛ به نوار شمالی نگاه کنید».

هنگامی که مصاحبه‌کننده از او پرسید آیا فکر می‌کند که اسرائیل در مسیر پاکسازی قومی است او پاسخ داد: «چرا در مسیر؟ بیت‌لاهیا و بیت‌حانون وجود ندارد و عملیات آنها نیروهای اسرائیل الان در جبالیا است. اساساً در حال پاکسازی اعراب از این منطقه هستند».

به نوشته نیویورک تایمز، وزیر دفاع اسبق اسرائیل روز یکشنبه در مصاحبه‌های متعدد خود با شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی این کشور، سخنان تندتری بیان کرد و از جمله گفت که دیگر ارتش اسرائیل را «اخلاق‌مندترین ارتش» نمی‌داند.

این مقام سابق اسرائیل در عین حال اتهام‌ها را متوجه مقام‌های سیاسی این کشور دانست و گفت: «رهبری سیاسی باعث فساد ارتش می‌شود».

اتهام‌های مطرح شده از سوی موشه یعلون موجی از انتقادها و محکومیت‌ها را در اسرائیل به دنبال داشته است.

لیکود، حزب سابق موشه یعلون، اظهارات او را محکوم کرد و آن را «جایزه‌ای برای دیوان بین‌المللی کیفری و اردوگاه متنفر از اسرائیل» خواند.

این حزب در بیانیه‌ای که روز یکشنبه منتشر شد با بیان اینکه «یعلون از مدت‌ها پیش راه خود را گم کرد» یادآور شد که «اسرائیل در حال مقابله با یک گروه تروریستی خون‌ریز است که کشتار جمعی انجام داده است».

همچنین یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، اظهارات موشه یعلون را «دروغی که به دشمن ما کمک می‌کند و به اسرائیل آسیب می‌رساند» توصیف کرد.

آقای گالانت در پستی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: ارتش اسرائیل «بر اساس بالاترین استانداردهای قابل اِعمال در جنگ پیچیده و دشواری که بر ما تحمیل شد عمل کرد».

شلومو قرحی، وزیر ارتباطات اسرائیل، گفت که موشه یعلون «همه خطوط قرمز را رد کرد».

تالی گوتلیب، نماینده کنست و هم‌حزبی آقای نتانیاهو، نیز از موشه یعلون با عبارت «بدتر از بزرگ‌ترین دشمنان ما» یاد کرد.

ارتش اسرائیل هنوز واکنشی به اتهام‌های مطرح شده از سوی آقای یعلون نشان نداده است.

به نوشته نیویورک تایمز، اظهارات موشه یعلون در زمانی بیان شده که احکام اخیر دیوان کیفری بین‌المللی باعث همبستگی بین طیف‌های مختلف سیاسی در اسرائیل شده است.

این دیوان حدود ده روز پیش برای بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت و همچنین فرمانده کشته شده حماس محمد ضیف حکم جلب صادر کرد.

نیویورک تایمز می‌گوید از میان چهار مقام امنیتی سابق اسرائیل که با آنها تماس گرفته، تنها یک نفر حاضر به اظهار نظر دربارهٔ سخنان موشه یعلون شد.

آمی آیالون، مدیر سابق شاباک (سازمان اطلاعات داخلی اسرائیل) که قبلاً از بنیامین نتانیاهو انتقاد کرده است، به نیویورک تایمز گفت مطمئن نیست که اقدامات اسرائیل در نوار غزه منطبق با تعریف حقوقی «پاکسازی قومی» باشد.

او در عین حال دستورالعمل‌های سیاسی دولت اسرائیل برای ارتش این کشور را «غیراخلاقی و ناعادلانه» توصیف کرد و با تکرار سخنان موشه یعلون، گفت که این دستورالعمل‌ها می‌تواند فرماندهان و سربازان را در معرض تعقیب دادگاه کیفری بین‌المللی قرار دهد.

پیش از این مقامات اسرائیلی گفته‌اند که فلسطینیانی که ساکن شمال غزه بودند می‌توانند پس از جنگ به خانه‌های خود بازگردند.

بنیامین نتانیاهو نیز ادعاها دربارهٔ تصمیم دولت اسرائیل برای احداث شهرک‌های یهودی‌نشین در نوار غزه را رد کرده است؛ هر چند اعضای تندرو ائتلاف حاکم از این موضوع حمایت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG