لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۳

دادگاه اعدام‌های ۶۷؛ روایت یک شاهد از نقش حمید نوری در سرکوب اعتراض‌های سال ۷۸


حمید نوری، دادیار پیشین متهم در پرونده کشتار زندانیان
حمید نوری، دادیار پیشین متهم در پرونده کشتار زندانیان

در چهاردهمین جلسه رسیدگی به اتهامات حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، روز پنج‌شنبه ۱۷ شهریور در استکهلم سوئد برگزار شد، محسن اسحاقی، زندان سیاسی سابق شهادت داد که حمید نوری در سرکوب اعتراض‌های دانشجویی سال ۷۸ نیز فعال بود و از جمله کسانی بود که «باعث شد دانشجوها را سرکوب کنند».

آقای اسحاقی همچنین درباره مواجهه خود با هیأت مرگ اعدام‌های سال ۶۷ نیز توضیح داد که پس از برداشتن چشم بند، حسینعلی نیری، مرتضی اشراقی و مصطفی پورمحمدی را در مقابل خود دیده و از او خواسته شده که «ندامت نامه» بنویسید و او پس از اعلام برائت از سازمان مجاهدین خلق و نوشتن ندامت‌نامه از اعدام رهایی پیدا کرده است.

حمید نوری متهم است که در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در سال ۶۷ مشارکت داشته است؛ اتهامی که خود آن را رد می‌کند. با این حال آقای اسحاقی در دادگاه شهادت داد که حمید نوری یکی از مسئولانی بود که «بچه‌ها» را به خط می‌کرد و به راهروی مرگ و هیات مرگ می‌برد و در ضرب و شتم زندانیانی که به اتاق گاز برده می‌شدند نیز نقش داشته است. اتاق گاز به اتاقی بدون پنجره اطلاق می‌شد که «زیر درز درِ آن پتو می‌گذاشتند تا هوا به زندانیان داخل اتاق نرسد».

آقای اسحاقی که اکنون در آلمان زندگی می‌کند، در سال ۱۳۶۲ در سن ۱۸ سالگی ، ۱۳ ماه پس از دستگیری به اتهام هواداری سازمان مجاهدین خلق، شرکت در تظاهرات و ضدیت با نظام به ده سال حبس محکوم شد. او از سال ۱۳۶۵ تا چند ماه پس از اعدام ها در سال ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت بود.

این زندانی سابق در ادامه شهادت خود در دادگاه از مواجهه‌اش با محمد مقیسه، یکی قضات مشهور ایران که به صدور احکام اعدام و حبس طولانی مدت برای فعالان مدنی و سیاسی مشهور است، نیز سخن گفت.

به گفته آقای اسحاقی، محمد مقیسه سال ۶۷ در زندان با نام مستعار «ناصریان» به عنوان مقام بالادست حمید نوری فعال بود و هواداران سازمان مجاهدین خلق را «منافق خبیث» یا «سگ منافق» خطاب می‌کرد و آنها را به جلسات هیات مرگ می‌برد.

او همچنین توضیح داد که در زندان بندی به نام بند «ملی‌کش‌ها» بوده است که در آن زندانیانی که حکم زندان‌شان تمام شده بود را نگهداری می‌کردند و آنها را وادار می‌کردند که به جمهوری اسلامی باور پیدا کنند.

به گفته آقای اسحاقی، زندانیان حمید نوری را به عنوان «دادیار ناظر زندان» می‌شناختند و او امور قضایی زندان را کنترل می‌کرد و آمار تمام زندانیان را می‌گرفت و با مقام‌های وزارت اطلاعات در ارتباط بود.

او همچنین به فشارهایی که به خانواده زندانیان وارد شده بود، اشاره کرد و گفت در طول ۱۱ سالی که در زندان بوده، خانواده او خبر نداشتند که او زنده است و مادرش احتمالا در گورستان خاوران، بهشت زهرا یا زندان دنبال او گشته است.

در این جلسه هم‌چنین به سیامک نادری، از زندانیان سابق زندان گوهردشت که در جلسه سیزدهم رسیدگی به دادگاه حمید نوری شهادت داده بود به برخی پرسش‌های وکیل مدافع آقای نوری پاسخ داد.

آقای نادری شهادت داده بود که در کشتارهای تابستان ۶۷ زندان گوهردشت، روز اول، اعدام‌ها در «آشپزخانه» زندان و بعد به دلیل کوچک بودن آشپزخانه، در روزهای بعد در حسینیه زندان انجام شده بود.

او همچنین گفت در طول دوران زندان سه بار از سوی حمید نوری شکنجه شده ولی به جزییات این شکنجه‌ها اشاره نکرد.

جلسه بعد دادگاه حمید نوری قرار است سه شنبه ۲۳ شهریور برگزار شود. شاهد جلسه پانزدهم رمضان فتحی خواهد بود.

حمید نوری روز ۱۸ آبان ۹۸ با یک پرواز مستقیم از ایران وارد فرودگاه استکهلم و بلافاصله دستگیر شد. این اولین بار است که یک نفر از متهمان کشتارهای زندانیان تابستان ۶۷ در یک دادگاه محاکمه می‌شود.

برگزاری دادگاه حمید نوری که در دادگاه استکهلم سوئد تا آوریل سال آیندهٔ میلادی ادامه خواهد داشت، واکنش مقامات جمهوری اسلامی را نیز در پی داشته است.

XS
SM
MD
LG