اجلاس هفت اقتصاد پیشرفته و دموکراتیک جهان، موسوم به گروه هفت، شامل آمریکا، فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و ژاپن، روز شنبه، دوم شهریورماه، در شهر ساحلی بیاریتز فرانسه آغاز میشود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رهبران این کشورها در حالی برای شرکت در این اجلاس سالانه آماده میشوند که مقرر شده است بریتانیا تا آخر اکتبر سال جاری، حدود دو ماه دیگر، تصمیم نهایی خود را برای طرح خروج از اتحادیه اروپا، موسوم به «برگزیت»، بگیرد.
در عین حال برجام نیز در حاشیه این اجلاس مورد بحث قرار خواهد گرفت.
دو هفته پیش خبری حاکی از دعوت رئیس جمهوری فرانسه از حسن روحانی برای شرکت در نشست شهر بیاریتز فرانسه و ملاقات با دونالد ترامپ در اين اجلاس منتشر شده بود.
با این حال یک دیپلمات فرانسوی روز چهارشنبه، ۱۶ مرداد، این خبر را تکذیب کرد.
اما روز جمعه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، پیرامون برجام و کشتیرانی در خلیج فارس مذاکره کرد و حال قرار است که آقای مکرون با همتای آمریکایی خود دونالد ترامپ در بیاریتز در این باره مذاکراتی داشته باشد.
ظریف میگوید فرانسه پیشنهاداتی درباره برجام داده است که نقاط مشترکی با دیدگاههای ایران دارد. هنوز جزئیات این پیشنهادات مشخص نیست.
ایران و اعضای اروپایی برجام شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان ماههاست که برای راهاندازی راهکار تجارت دوجانبه مذاکراتی کرده و سیستمی با عنوان «اینستکس» را راهاندازی کردهاند، اما در عمل هنوز این سیستم فعال نیست و ایران میگوید اگر منافع اقتصادی کشور از برجام تامین نشود، گامهای بیشتری برای کاهش تعهدات خود از توافق هستهای برخواهد داشت.
بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا قبل از شروع اجلاس در فرانسه اعلام کرد خروج این کشور از اتحادیه اروپا به معنی انزوای بریتانیا از جامعه جهانی نیست.
قرار است وی در حاشیه اجلاس گروه هفت با دونالد توسک رئیس شورای اروپا و ترامپ دیدار کند.
قبلا وی دیدارهایی با رهبران فرانسه و آلمان پیرامون برگزیت داشت. ترامپ به دفعات از تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا تمجید کرده است.
دیدار رهبران گروه هفت در جنوب فرانسه در حالی رخ میدهد که نگرانیها از رکود اقتصادی بریتانیا و آلمان افزایش یافته و جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا، کشوری که با بزرگترین بدهی خارجی حوزه یورو پس از یونان درگیر است، اخیرا اعلام کرد بهخاطر اختلافات سیاسی استعفا میکند.
ژاپن نیز برای هفتمین ماه متوالی با کاهش صادرات مواجه بوده و رشد اقتصادی آمریکا نیز با اوج گرفتن جنگ تجاری با چین کمتر از آن چیزی پیشبینی میشود که قبلا ارزیابی شده بود.