لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۲

خانه آزادی: دمکراسی با جدی‌ترین بحران در دهه‌های اخیر روبه‌رو شده‌است


کشورهای رنگ بنفش: بدون آزادی. زرد: تا حدودی آزاد. سبز: آزاد
کشورهای رنگ بنفش: بدون آزادی. زرد: تا حدودی آزاد. سبز: آزاد

سازمان مستقل «خانه آزادی» یا «فریدم هاوس» در آمریکا، گزارش سالانه خود در مورد وضعیت آزادیهای سیاسی و مدنی در کشورهای گوناگون جهان را منتشر کرد.

جمهوری اسلامی ایران همچنان در فهرست ۴۹ کشور جهان که از نظر «فریدم هاوس»، «غیرآزاد» به شمار می‌روند، قرار دارد. در این میان ۱۲ کشور کم‌ترین امتیاز را گرفته‌اند، از جمله: سوریه، سودان جنوبی، اریتره، کره شمالی، ترکمنستان، عربستان سعودی، ازبکستان و سومالی.

در این گزارش ایران و ترکیه در ردیف کشورهایی قرار دارند که آزادی های مدنی و سیاسی در آنها وجود ندارد.

جمهوری اسلامی ایران همچنان در فهرست ۴۹ کشور جهان که از نظر «فریدم هاوس»، «غیرآزاد» به شمار می‌روند، قرار دارد. در این میان ۱۲ کشور کم‌ترین امتیاز را گرفته‌اند، از جمله: سوریه، سودان جنوبی، اریتره، کره شمالی، ترکمنستان، عربستان سعودی، ازبکستان و سومالی.

ترکیه برای نخستین بار است که از کشوری نسبتا آزاد به پائین‌ترین سطح نزول کرده و جمهوری اسلامی ایران هم پائین‌ترین جایگاه را مانند سال پیش حفظ کرده است.

ترکیه برای نخستین بار است که از کشوری نسبتا آزاد به جایگاهی سقوط کرده که ویژه کشورهای دیکتاتوری فاسد و ناقض آزادیهای مدنی و سیاسی است.

رده بندی آزادی‌ها از یک تا هفت (۷ – ۱) در نظر گرفته شده که ردیف «یک» از آن کشورهای بسیار آزاد و «هفت» ویژه کشورهایی است که آزادی‌های مدنی و سیاسی به هیچ روی در آنها مراعات نمی شود.

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
لینک مستقیم

در این رده بندی، ترکیه در جایگاه «هفتم» قرار گرفته، مانند ایران که با جزیی تفاوت‌های منفی همچنان در رده «هفتم» باقی مانده است.

فریدم هاوس در گزارش خود به خیزش مردمی در آخرین روزهای آخرین ماه سال میلادی گذشته در شهرهای ایران اشاره کرده و با تاکید بر کشته شدن عده‌ای از جوانان ایرانی به دست ماموران حکومتی و بستن ارتباطات شبکه‌های اجتماعی برای کنترل تظاهرکنندگان، تصویر گذرایی هم از کارنامه دولت حسن روحانی ارایه داده است.

گزارش می گوید: «آقای روحانی سال گذشته میلادی برای دومین بار به ریاست دولت جمهوری اسلامی برگزیده شد، سالی که او در به چالش کشیدن موثر عوامل سرکوبگر حکومت ایران و برآوردن وعده هایی که از هنگام پیکارهای انتخاباتی سال ۲۰۱۳ میلادی برای تامین آزادیهای بیشتر داده بود، شکست خورد و این تنها بخشی از قول‌های انتخاباتی او بود.»

فریدم هاوس اضافه می کند که کابینه دوم آقای روحانی با انتصاب شخصی بنام محمد جواد آذری جهرمی به عنوان وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات، جنجال آفرین شد چرا که این شخص پیشتر از مقام‌های وزارت اطلاعات بوده و در گسترش زیرساخت‌های نظارت و مراقبت جمهوری اسلامی نقش اساسی داشته و به بازجویی از بازداشت شدگان دگراندیش متهم است.

گزارش همچنین اشاره کرده که برخی زمینه‌های حقوق بشر در دولت روحانی بهبود یافته، از جمله کاهش در تعداد روزنامه نگاران زندانی، با این حال حکومت ایران محدودیت‌ها در عرصه آزادی بیان را هم در دنیای مجازی و هم در زندگی واقعی همچنان اعمال کرده است.

سازمان «خانه آزادی» در گزارش «آزادی در جهان در سال ۲۰۱۸» هشدار داده در حالی‌که دولت دونالد ترامپ در حال کناره‌گیری از نقش راهبردی آمریکا است، و روسیه و چین در حال بهره‌بردن از شرایط، دمکراسی با خطری جدی روبه‌رو شده‌است.

«خانه آزادی» (فریدم هاوس) در گزارش خود ، می‌گوید «دمکراسی با جدی‌ترین خطر طی دهه‌های گذشته روبه‌رو شده‌است».

مایکل آبراموویتز، رئیس این سازمان، می‌گوید: پایه‌های دمکراسی، از جمله ضمانت به حق انتخاب آزاد و عادلانه، حقوق اقلیت‌ها، آزادی مطبوعات، و حکومت قانون، در سراسر جهان با تهدید روبه‌رو شده‌است.

به گفته «خانه آزادی» سال ۲۰۱۷، دوازدهمین سال پیاپی بود که شاخص آزادی در ۷۱ کشور جهان رو به کاهش گذاشت.

این نهاد می‌افزاید «موضوع مهم در سال ۲۰۱۷ عقب‌نشینی ایالات متحده، چه به‌عنوان نمونه و چه به‌عنوان یک پیش‌رو در زمینه دمکراسی بود».

این سازمان مدافع آزادی‌های سیاسی و حقوق بشر، که بودجه آن توسط دولت ایالات متحده تامین می‌شود، می‌گوید: طی هفت سال گذشته، کاهشی آهسته در زمینه حقوق سیاسی و آزادی‌های مدنی را در آمریکا ردیابی کرده‌است.

«فریدم هاوس» در عین حال افزوده‌: این وضعیت در سال ۲۰۱۷ اما سرعت بیشتری به‌خود گرفته؛ «به دلیل شواهد موجود از دخالت روسیه در انتخابات [ریاست‌جمهوری] سال ۲۰۱۶»، «نقض معیارهای بنیادین اخلاقی» توسط دولت دونالد ترامپ، و «کاهش شفافیت دولت».

«خانه آزادی» با اشاره به واکنش‌های رسانه‌ها در پاسخ به «حملات بی‌سابقه رئیس‌جمهوری ترامپ»، هشدار داده این نهادها ممکن است در نهایت، و در پی حملات آقای ترامپ، ضعیف‌تر شوند: «آنچه به‌طور جدی بر سلامت دمکراسی در آمریکا، و موقعیت این کشور در جهان، تاثیر می‌گذارد».

«فریدم هاوس» همچنین می‌گوید «دولت‌های خودکامه» در روسیه و چین، «از عقیب‌نشینی دمکراسی‌های پیش‌رو، بهره می‌برند»؛ آن‌ها «خارج از مرزهای خود دست به اقداماتی زده‌اند که سازمان‌های قانون‌محور، ابراز عقیده مخالف، و مناظره‌ای آزاد» را با تهدید روبه‌رو کرده‌است.

مایکل آبرامووتیز می‌گوید دولت ترامپ «اجماع سیاسی ۷۰ سال گذشته را به‌روشنی نقض کرده» و دمکراسی را به‌عنوان «نیروی محرک در سیاست خارجی آمریکا» کنار گذاشته‌است.

بنا بر این گزارش ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، با «بهره‌گیری از کارزار ارائه اخبار غلط در جریان انتخابات اروپا» و مستحکم‌کردن روابط با «احزاب سیاسی بیگانه‌هراس در سراسر قاره» در حال ایجاد «یک سیستم خودکامه مدرن و دلفریب است». آن‌چه خود با تهدید همسایه‌های نزدیک این کشور و تبدیل‌شدن «به یک منبع جایگزین کمک‌هایِ نظامی برای دیکتاتورهای خاورمیانه» همراه شده‌است.

با استفاده از گزارش «خانه آزادی»/ت.ت

XS
SM
MD
LG