حدود ۱۴۰ گروه و سازمان خیریه و مدنی روز سهشنبه ۱۹ فروردین در یک فراخوان مشترک از صندوق بینالمللی پول، وزیران دارایی کشورهای گروه ۲۰ و وامدهندگان خصوصی خواستند برای کمک به کشورهای فقیر جهت مقابله با ویروس کرونا و پیامدهای آن بازپرداخت بدهی خارجی آن کشورها را لغو کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این فراخوان که به ابتکار یک کارزار لغو بدهیهای خارجی در بریتانیا سازماندهی شده است یک روز قبل از جلسه گروه کاری کشورهای گروه ۲۰ در مورد شیوع ویروس کرونا منتشر شد.
همزمان ۱۶۵ تن از رهبران فعلی و سابق کشورهای جهان در نامهای از گروه ۲۰ خواستند برای مقابله با شیوع ویروس کرونا در کشورهای فقیر یک گروه اقدام ویژه تشکیل دهد و هشت میلیارد دلار نیز به این موضوع اختصاص دهد.
درخواست مشخص این فراخوان لغو اقساط بازپرداخت بدهیهای ۶۹ کشور فقیر و در حال توسعه در طول سال میلادی ۲۰۲۰ است که رقم آن حدود ۲۵ میلیارد دلار برآورد میشود. اگر لغو بازپرداخت بدهیها برای سال میلادی آینده نیز تمدید شود در مجموع حدود ۵۰ میلیارد دلار از فشار اقتصادی به این کشورها کاهش مییابد.
این فراخوان در عین حال خواستار تغییر در شروط وامها از جمله لغو التزام به «ریاضت اقتصادی» و اجرای مقرراتی از سوی گروه ۲۰ است تا کشورهای فقیر در صورت عدم توانایی در بازپرداخت وام جریمه نشوند.
صندوق بینالمللی پول در واکنش به همهگیری ویروس کرونا اعلام کرد از صندوق اضطراری خود ۵۰ میلیارد دلار در اختیار کشورهای نیازمند قرار خواهد داد و تاکنون بیش از ۹۰ کشور از این نهاد تقاضای کمک کردهاند.
بانک جهانی نیز چند هفته پيش یک بسته مالی ۱۴ میلیارد دلاری برای مقابله با ویروس کرونا اختصاص داد و اعلام کرد که طی ۱۴ ماه آینده ۱۶۰ میلیارد دلار برای این منظور در اختیار کشورها قرار خواهد داد.
یک سخنگوی دولت چین، که از وام دهندگان بزرگ جهان است، روز سهشنبه به خبرگزاری رویترز گفت هنوز در حال ارزیابی این پیشنهادها است ولی همزمان در چارچوب روابط دو جانبه با کشورهای فقیر موضوع تاخیر و یا کاهش اقساط وامها را بررسی خواهد کرد.
به گزارش روزنامه گاردین، ۱۶۵ تن از رهبران فعلی و سابق کشورهای جهان همراه با تعدادی از اقتصاددانها، اندیشمندان و نهادهای مدنی در نامهای خطاب به کشورهای گروه ۲۰ هشدار دادهاند اگر برای تقویت شبکه درمانی کشورهای فقیر اقدامات سریعی صورت نگیرد حتی پس از کنترل نسبی شیوع ویروس در کشورهای پیشرفته این پاندمی بازخواهد گشت.
آنها ضمن اشاره به کمکاری کشورهای ثروتمند در مقابله جهانی با ویروس کرونا میگویند اگر اقدامات سریع همراه با اختصاص منابع مالی لازم صورت نگیرد موج دوم همهگیری این بیماری جهان را فراخواهد گرفت.
در این نامه نیز بر ضرورت لغو و یا کاهش بازپرداخت بدهی کشورهای فقیر در این دوران بحرانی و افزایش کمک مالی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول تاکید شده و از گروه ۲۰ میخواهد که برای مقابله با شیوع ویروس کرونا یک گروه اقدام ویژه با اختیارات اجرایی تشکیل دهد.
در بخشی از این نامه یادآوری میشود که بحران مالی سال ۲۰۰۸ با تزریق پول به شبکه بانکی جهان تحت کنترل درآمد ولی وضعیت فعلی را نمیتوان بدون حل بحران بهزیستی حل کرد و این مستلزم تضمین سلامت تمامی کشورهای جهان در قبال شیوع ویروس است.
روسایجمهوری و نخستوزیران سابق ۷۰ کشور جهان از جمله روسایجمهوری سابق آرژانتین و کلمبیا، سه نخستوزیر سابق بریتانیا، دو نخستوزیر سابق اسپانیا، نخستوزیران سابق استرالیا، ایتالیا و پرتغال، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، جورج سوروس، میلیاردر خیر و جوزف استیگلیتز، اقتصاددان برنده جایزه نوبل از جمله امضا کنندگان این نامه هستند.