گروه افراطی حماس پنجشنبه یازدهم بهمنماه در راستای توافق آتشبس با اسرائیل هشت گروگان شامل سه اسرائیلی و پنج تایلندی را به صلیب سرخ تحویل داد.
در مقابل ۱۱۰ فلسطینی هم از زندانهای اسرائیل آزاد شدند؛ اقدامی که به دستور نخستوزیر اسرائیل ساعاتی به تعویق افتاده بود اما سرانجام عملی شد.
تعدادی از این فلسطینیهای آزادشده به حبس ابد یا دورههای طولانی زندان محکوم بودهاند. شاخصترین چهرۀ آنها که پیش از همه و با علامت پیروزی در رامالله از اتوبوس پیاده شد، زکریا زبیدی از فرماندهان پیشین گردانهای «شهدای الاقصی» بود.
زکریا زبیدی ۴۹ ساله در زمان «انتفاضۀ دوم» در فاصلۀ سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ از فرماندهان این شبهنظامیان در اردوگاه جنین بود. در همین دوره، مادر او به ضرب گلولۀ سربازان اسرائیلی کشته شد.
او که در سال ۲۰۱۹ بازداشت شده بود، در سال ۲۰۲۱ بهدنبال فرار از زندان فوق امنیتی اسرائیل از طریق حفر تونل به شهرتی بینالمللی رسید. زبیدی و چهار فلسطینی دیگری که با او فرار کرده بودند البته پنج روز بعد دوباره بازداشت شدند.
در همین حال روزنامهٔ اسرائیلی جروزالم پست به نقل از یک منبع دیپلماتیک اعلام کرد آمریکا در تلاش است تا هرچه زودتر شمار بیشتری از گروگانهای اسرائیلی آزاد شوند.
به نوشتهٔ این روزنامه استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در خاورمیانه، نیز در دیدار با خانوادههای این گروگانها ابراز امیدواری کرده که روند آزادی گروگانها ادامه پیدا کند و تلاشهایی هم برای انتقال اجساد گروگانهای کشتهشده به اسرائیل برای خاکسپاری در جریان است.
پنجشنبه گروه حماس، که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را یک سازمان تروریستی میدانند، ابتدا آگام برگر، یک سرباز ۲۰ سالهٔ زن را طی مراسمی در اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه به صلیب سرخ تحویل داد.
آگام برگر یکی از پنج زن سربازی بود که در حملهٔ برقآسای نیمهٔ مهرماه ۱۴۰۲ در یک پست دیدهبانی نزدیک مرز غزه به اسارت گرفته شده بود. این سربازان در محل خدمت غیرمسلح بودند. چهار همقطار دیگر خانم برگر شنبهٔ گذشته آزاد شدند.
اما آزاد نشدن یک زن غیرنظامی اسرائیلی در روز شنبهٔ گذشته باعث نگرانیهای زیادی شده بود.
مقامهای اسرائیلی، حماس را بهدلیل آزاد نکردن اربِل یهود ۲۹ ساله به نقض توافق آتشبس متهم کرده بودند، اما مقامهای حماس دلیل این موضوع را «فنی» عنوان کرده و متعهد شده بودند که او را بهزودی آزاد میکنند.
اربل یهود و گادی موزِس، یک مرد ۸۰ سالهٔ غیرنظامی، ساعاتی پس از آگام برگر در شهر خان یونس در جنوب نوار غزه آزاد شدند. این دو تن در اختیار گروه جهاد اسلامی متحد حماس بودند. مراسم تحویل این دو به صلیب سرخ در مقابل خانهٔ سابق یحیی سنوار انجام شد.
هر سه اسرائیلی آزاد شده در روز ۱۱ بهمنماه، همزمان شهروند آلمان هم هستند. در ادامه پنج گروگان تایلندی هم به صلیب سرخ تحویل داده شدند.
از آغاز آتشبس اخیر، این سومین مورد تبادل گروگانها با زندانیان فلسطینی محسوب میشود.
بر اساس توافق، اسرائیل در ازای هر گروگان غیرنظامی ۳۰ زندانی فلسطینی و در مقابل هر نظامی اسرائیلی ۵۰ فلسطینی را آزاد میکند. بر همین اساس امروز قرار است ۱۱۰ زندانی فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شوند.
در اسرائیل گروهی از شهروندان این کشور و خانوادههای گروگانها در میدانی در تلآویو جمع شده و مراسم آزادی گروگانها را در نمایشگرهای بزرگ تماشا میکردند. این نمایشگرها در کنار ساعت بزرگی نصب شدهاند که شمار روزهای اسارت گروگانها را نشان میدهد.
از سوی دیگر فلسطینیهای آزادشده از زندانهای اسرائیل هم در مقابل مجتمع ورزشی رامالله با استقبال و فریاد شادی صدها فلسطینی روبرو شدند.
دیدار عراقچی با مسئولان حماس
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز پنجشنبه در سفر به قطر با مقامهای ارشد این کشور دیدار و ملاقات کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، ایرنا، عراقچی، در این سفر ضمن گفتوگو با شیخ محمد آل ثانی، نخستوزیر قطر و وزیر خارجه قطر با برخی از «مسئولان ارشد» گروه افراطی حماس نیز دیدار کرده است.
جزئیات چندانی از این دیدارها منتشر نشده و رسانههای دولتی جمهوری اسلامی گزارش دادهاند که عراقچی در این ملاقات به آنچه «مقاومت اسطورهای ۱۶ ماهه مردم فلسطین» نامیده، به آنان «تبریک» گفته است.
جنگ ۱۶ ماهه غزه پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و ۲۵۱ تن را به گروگان برد.
«تبریک» وزیر خارجه جمهوری اسلامی به ساکنان نوار غزه در حالی بیان میشود که درپی واکنش نظامی اسرائیل به این حمله حماس، به گفته منابع فلسطینی ۴۷ هزار و ۴۶۰ نفر از اهالی غزه کشته و ۱۱۱ هزار و ۵۸۰ فلسطینی دیگر مجروح شدهاند.
در پی این رویدادها بیش از دو میلیون نفر نیز آواره شدهاند و نوار غزه تبدیل به منطقهای ویران شده است.