یک گزارش تازه تحقیقاتی نشان میدهد که قطعی عمدی اینترنت از سوی دولتهای شماری از کشورها، در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۲۴ میلیارد دلار به اقتصاد جهانی ضرر زده است. ضرر این اقدام برای ایران نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.
این گزارش تحقیقی روز سهشنبه، ۱۳ دیماه، از سوی وبسایت تاپ۱۰ویپیان (Top10VPN.com)، وبسایت مستقل خدمات ویپیان، منتشر شده است.
این گزارش خبر میدهد که در سال گذشته میلادی ۱۱۴ قطعی بزرگ عمدی اینترنت در ۲۳ کشور رخ داد و ۷۱۰ میلیون نفر از آن تأثیر پذیرفتند.
تاپ۱۰ویپیان مینویسد که تعداد شهروندان ضربهدیده از این قطعیها در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال قبل از آن ۴۱ درصد افزایش داشته و میزان خساراتی که این اقدامات بر اقتصاد جهانی وارد کرده نیز در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل از آن، ۳۲۳ درصد بیشتر شده است.
بر اساس این گزارش، روسیه با ۲۱.۵۹ میلیارد دلار خسارت، آسیبدیدهترین کشور از قطعی عمدی اینترنت در سال ۲۰۲۲ میلادی بود و پس از آن ایران با ۷۷۳ میلیون دلار و قزاقستان با ۴۱۰.۷ میلیون دلار خسارت قرار دارد.
بررسی تاپ۱۰ویپیان نشان میدهد که در سال گذشته میلادی، ۵۱ درصد از تمامی اختلالات اینترنتی در ارتباط و همراه با نقض حقوق بشر بوده که افزایشی ۳۰ درصدی نسبت به سال پیش از خود را نشان میدهد.
به نوشته این گزارش، مدت قطع عامدانه اینترنت در ایران در سال گذشته میلادی جمعا ۲ هزار و ۱۷۹ ساعت بوده و این قطعیها بر ۷۱ میلیون و ۹۴۰ هزار نفر از شهروندانی ایرانی تاثیر گذاشته است.
به نوشته تاپ۱۰ویپیان، در سالی که گذشت، مردم ایران همچنین شاهد ۴ هزار و ۸۶۳ ساعت بروز قطعی در دسترسی خود به شبکههای اجتماعی و ۱۳۰ ساعت اختلال شدید در شبکه اینترنت بودند.
این گزارش اضافه میکند که مقامهای جمهوری اسلامی دسترسی مردم به اینترنت در سراسر کشور را برای یک روز در ماه مه کاملا قطع کردند و استانهای مختلف کشور را نیز طی ماههای مه و ژوئن و ژوئیه با صدها ساعت قطعی و کاهش سرعت اینترنت هدف قرار دادند.
تاپ۱۰ویپیان مینویسد که این قطع عمدی اینترنت در واکنش به اعتراضات ضدحکومتی مردم در ایران انجام شد و مقامات جمهوری اسلامی در ماه سپتامبر مجدداً دسترسی به اینترنت را محدود کردند و اینستاگرام و واتساپ را هم برای مدت نامحدود مسدود کردند.
این گزارش میافزاید که در طول اعتراضاتی که علیرغم سرکوب مرگبار در سراسر ایران گسترش یافته و همچنان ادامه داشته است، دسترسی به اینترنت تلفن همراه نیز اغلب قطع میشد.
این گزارش تازه همچنین خبر میدهد که تقاضا برای خدمات ویپیان در ایران در ماه سپتامبر بیش از ۳۰۰۰ درصد افزایش یافته و واکنش مقامات، کوشش برای سرکوب هرچه شدیدتر ترافیک ویپیان و دامنههای اینترنت بینالمللی بوده است.
نهادهای حقوق بشری و کشورهای غربی، جمهوری اسلامی ایران را به قطع اینترنت برای جلوگیری از گردش آزاد اطلاعات و مخفی کردن سرکوب گسترده معترضان متهم میکنند.
شورای امنیت کشور به ریاست احمد وحیدی، وزیر کشور، مسئول قطع اینترنت و سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز در کشور است و در چند ماهی که از اعتراضات مردمی میگذرد، دسترسی شهروندان ایران به اینترنت و شبکههای اجتماعی همچنان بهشدت محدود است.
در گزارش وبسایت تاپ۱۰ویپیان، کشورهای روسیه، ایران، قزاقستان، میانمار، ازبکستان، هند، اتیوپی، نیجریه، کوبا، ترکمنستان، ترکیه، سودان، بورکینافاسو، سوریه و الجزایر به ترتیب ۱۵ کشور اول فهرست خسارت قطع عمدی اینترنت در سال ۲۰۲۲ میلادی هستند.
در ترکیه، پس از بمبگذاری مرگبار در میدان تقسیم استانبول در ۱۳ نوامبر، مقامات بهطور موقت دسترسی به توئیتر، اینستاگرام، یوتیوب و فیسبوک را مسدود کردند که جمع این قطعیهای ۱۰ ساعته، ۱۹.۲ میلیون دلار خسارت اقتصادی بهجا گذاشت.