لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۲

عربستان و قطر بر سر بازگشایی مرزهای هوایی، دریایی و زمینی بین دو کشور «توافق کردند»


نمایی از نشست اعضای شورای همکاری خلیج فارس
نمایی از نشست اعضای شورای همکاری خلیج فارس

یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ از «پیشرفت قابل توجه» در دستیابی به راه‌حلی برای مناقشات سه سال اخیر میان قطر و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستان سعودی خبر داد.

به گفته این مقام ارشد آمریکایی، قرار است روز سه‌شنبه ۱۶ دی تفاهم‌نامه‌ای برای پایان بخشیدن به اختلافات میان اعضای این شورا در عربستان سعودی امضا شود.

این مقام که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفت: «ما در مورد شکاف میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به پیشرفت قابل ملاحظه‌ای دست یافته‌ایم».

در همین حال، وزیر خارجه کویت اعلام کرد که عربستان سعودی و قطر بر سر بازگشایی مرزهای هوایی، دریایی و زمینی بین دو کشور به توافق رسیده‌اند و این توافق از شامگاه دوشنبه به اجرا در می‌آید.

این توافق، تازه‌ترین مورد از سلسله توافق‌های اخیر خاورمیانه است که با پیگیری و میانجی‌گری واشینگتن به دست آمده است، از جمله توافق میان اسرائیل و کشورهای عربی که با هدف تشکیل جبهه‌ای متحد علیه حکومت ایران و منزوی ساختن جمهوری اسلامی انجام گرفته است.

تمام کشورهایی که در این توافق‌ها حضور دارند، از متحدان ایالات متحده آمریکا به شمار می‌روند.

این مقام افزود که جرد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید که رئیس‌جمهوری آمریکا ماموریت حل این اختلاف را به او محول کرده است، تا بامداد روز دوشنبه با مقامات کشورهای عضو شورا از طریق تماس تلفنی در حال رایزنی بود تا به نحوی اختلافات را حل کنند.

یک ماه پیش، وزیر خارجه عربستان سعودی و همچنین کویت و قطر از احتمال دستیابی به توافق در حل مناقشه خلیج فارس خبر داده بودند؛ موضوعی که واکنش محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، را به دنبال داشت.

آقای ظریف با انتشار یادداشتی در صفحه توئیترش ابراز «امیدواری» کرد که آشتی و سازش در خلیج فارس زمینه‌ساز ایجاد «ثبات» و «توسعه سیاسی و اقتصادی برای همه مردم» منطقه باشد.

عربستان سعودی و سه متحدش، شامل مصر، امارات متحده عربی و بحرین، با قطر بر سر مسائل منطقه‌ای دچار اختلافات شدیدی شدند و از اواسط سال ۲۰۱۷، روابط دیپلماتیک و تجاری خود را با این کشور قطع و تمام راه‌های زمینی، هوایی و دریایی با قطر را تحریم کردند.

این چهار کشور، پیش از این، با متهم کردن قطر به حمایت از حکومت ایران، حمایت از تروریسم و پشتیبانی از گروه‌های افراطی از جمله داعش و القاعده و تلاش برای ایجاد شکاف بین کشورهای عربی، ۱۳ شرط برای از سرگیری روابط خود با این کشور حاشیه خلیج فارس تعیین کرده بودند.

در نشست سالانه سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که روز سه‌شنبه در عربستان سعودی برگزار خواهد شد، انتظار می‌رود که جزئیات بیشتری در رابطه با این توافق جدید اعلام شود.

مقام ارشد آمریکایی همچنین گفته است که بر اساس این توافق، چهار کشور یادشده روابط خود را با قطر از سر خواهند گرفت و در عوض، قطر شکایت خود در مورد محاصره اقتصادی و نقض قوانین و پیمان‌های تجاری بین‌المللی از سوی این کشورها را دنبال نخواهد کرد.

با استفاده از گزارش رویترز، خبرگزاری آلمان و رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG