رئیس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی به استناد به نتایج یک تحقیق اعلام کرد: ۴۸ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی هیچگونه بیمه و مزایایی ندارند، ۵۲ درصد از درآمد و حقوق کافی برخوردار نیستند و ۳۴ درصد از خدمات بهداشت و درمان مناسب بیبهره هستند.
علیاصغر بیات روز دوشنبه هشتم آبان، به خبرگزاری مهر گفت: «خدماتی که بازنشستگان از صندوقهای بازنشستگی دریافت میکنند، برابر نیست و به علت کمبود منابع مالی صندوقها، کیفیت خدماترسانی به این افراد در حال کاهش است».
براساس این گزارش، در حال حاضر ۷.۵ میلیون سالمند در ایران زندگی می کنند که ۴۸ درصد آنها «تحت پوشش هیچ صندوق بیمهای» نیستند.
این آمار در شرایطی انتشار یافته که گزارش رسانهها از ایران حاکی از افزایش نارضایتی بازنشستگان صنوف مختلف از وضعیت رفاهی و معیشتیشان در سالهای اخیر است.
با آنکه مقامهای دولتی همواره قولهایی در مورد بهبود وضعیت آنها داده و از افزایش مستمری بازنشستگان سخن گفتهاند٬ اما نارضایتیها بهدلیل محققنشدن وعدهها ادامه دارد.
در تازهترین مورد٬ شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتقاد از مسئولان به دلیل برخورد «ناشایست» با بازنشستگان اعلام کرد که «رایزنیهای مستمر» بازنشستگان با دولت و مجلس برای تحقق مطالبات خود٬ «نتیجهای به جز وعدههای امروز و فردا» نداشته است.
۳۱ مردادماه نیز شماری از بازنشستگان فرهنگی و دیگر ارگانهای دولتی٬ مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. شماری از تشکلهای صنفی در ایران تعداد تجمع کنندگان را صدها تن برآورد کرده اند.
خبرگزاریهای ایران٬ مطالبات آنها را «افزایش مستمریهای بازنشستگی، اجرای قانون همسانسازی و ارتقای خدمات بیمهای» گزارش کردند.
«شرایط دشوارتر زنان»
علی اصغر بیات، رئیس کانون بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی، با اشاره به «شرایط دشوارتر» زنان سالمند و بازنشسته گفته است: «۲۰ درصد سالمندان زن و ۱۰ درصد سالمندان مرد تنها زندگی می کنند و این نشاندهنده این است که زنان سالمند و بازنشسته شرایط سختتری نسبت به مردان دارند».
شرایط دشوار زنان بازنشسته در حالی مطرح شده که به گفته مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده شاخص نرخ بیکاری زنان دارای تحصیلات عالی٬ «دو برابر» مردان است. به گفته فهیمه فرهمندپور، مشاور وزیر کشور در امور بانوان، «شاخص بیکاری زنان دو برابر مردان است».
در همین حال، علیاصغر بیات، از مسئولان نهادهای دولتی و بازنشستگی خواست تا شرایط و تسهیلات لازم را برای بهبود وضعیت بازنشستگان بهخصوص زنان در نظر بگیرند.
به گفته آقای بیات، در پژوهش انجام شده بر روی تعدادی از بازنشستگان تأمین اجتماعی «کیفیت زندگی» این گروه با هم مقایسه و «مشخص شد ۵۲ درصد آنها از وضعیت درآمدی خود گلایهمند بودند».
دندان مصنوعی، عینک و توالت فرنگی، نیاز بازنشستگان
براساس پژوهشی که نتایج آن در این گفت و گو اعلام شده است، بیماریهای قلبی، عضلانی، درد اسکلت و بینایی از جمله بیماریهایی هستند که بازنشستگان به آن مبتلا هستند.
به گفته آقای بیات، مهمترین درخواست بازنشستگان از سازمان تامین اجتماعی و دولت «دندان مصنوعی، عینک، توالتفرنگی، توجه به سیستم بهداشتی و درمانی» بوده است.
پیش از این رئیس اتاق بازرگانی تهران گفته بود ایران دچار «رکود مزمن» شده و اقتصاد ایران سالهای «سختتری» را پیش رو دارد.
به گفته مسعود خوانساری، «سرانه درآمد کشور در طول سالهای ۸۴ به بعد کاهش داشته٬ به طوری که سرانه درآمد در سال ۹۵ برابر با سال ۸۴ است».