لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۱

آدرس‌دهی‌‌های دقیق حسن نصرالله برای هدف‌گیری مواضع در منطقه


دبیر کل حزب‌الله در مورد مجموعه‌اهداف حمله به اسرائیل آدرس‌های دقیقی داده است
دبیر کل حزب‌الله در مورد مجموعه‌اهداف حمله به اسرائیل آدرس‌های دقیقی داده است

شاخ و شانه کشیدن‌های متقابل روزهای اخیر اسرائیل از یک‌سو و جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان از سوی دیگر، که از نظر صراحت کلام کم‌سابقه بوده است.

در این چند روز و در اوج بحرانی شدن وضعیت در خلیج فارس و تشدید تنش میان آمریکا و ایران، حسین دهقان، وزیر دفاع پیشین ایران، مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، و سپس محمد علی موحدی کرمانی، خطیب موقت نماز جمعه تهران، در ارتباط با احتمال آغاز حمله‌ای علیه ایران، از توانایی‌های حکومت خود در «نابودی اسرائیل» سخن گفتند هر چند آدرسی که موحدی کرمانی داد دقیق‌تر بود؛ او با گفتن اینکه اسرائیل ۲۰۰ کلاهک هسته‌ای دارد، گفت: می‌توان کوره اتمی دیمونا را زد تا «اسرائیل با بمب‌های خودش بارها شخم زده شود».

چند روز بعد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، که مدتی است عنوان وزیر دفاع را نیز دارد، به پایگاه هوایی «نواتیم» رفت و پس از بازدید از «تجهیزات و امکانات رزمی خیره‌کننده» کشورش، در جلوی یک جنگنده اف۳۵ ایستاد و در یک کلیپ نیم‌دقیقه‌ای، در واکنش به «تهدیدهای اخیر ایران به نابودی اسرائیل»، گفت این جنگندهٔ پشت سر من به ایران و سوریه می‌رسد.

تنها چند ساعت بعد از حضور نتانیاهو در این پایگاه، وب‌سایت اسرائیلی وای.نت خبر داد که «علاقه‌مندان هوانوردی» با تجهیزات رؤیت غیرنظامی، مشاهده کردند که جنگنده‌های اسرائیلی ساعت ۲ بامداد از یک «پایگاه» (احتمالا همان پایگاه محل بازدید نتانیاهو) به پرواز درآمدند؛ مسیر ۱۱۰۰ کیلومتری را تا آسمان جزیره یونانی کرت طی کرده و با رسیدن به نقاطی مشخص در هوا، به جای قوس طبیعی بازگشت، به ناگهان جهش برگشت را انجام دادند؛ این رفتار غیرطبیعی جنگنده‌ها در تمرین کوتاه سه‌ساعته، به احتمال تمرین حمله به اهدافی مشخص در ایران تعبیر شد.

ارتش اسرائیل در مورد این گزارش وای.نت سکوت کرد اما یک روز بعد، زاخی هانگبی، وزیر همکاری‌های منطقه‌ای و عضو کابینه امنیتی و سیاسی، در مصاحبه با روزنامه حامی دولت، «اسرائیل هیوم»، گفت کشورش برای جنگی در طول دو سال آینده آماده می‌شود؛ به گفته هانگبی، «احتمال این‌که جنگ با ایران رخ دهد، بیش‌تر از احتمال درنگرفتن جنگ است».

از زمانی که آمریکا تحویل جنگنده‌های اف۳۵ رادارگریز از میان ۵۰ فروند از این نوع هواپیمای جنگی به ارتش اسرائیل را در چارچوب بسته کمک ۳۸ میلیارد دلاری برای یک دهه به این هم‌پیمان خود آغاز کرد، گفته شده که تا حال ۹ فروند آن به اسرائیل رسیده که اسکادرانی را نیز برای این تعداد و جذب شمار بیش‌تری از این نوع بمب‌افکن در آینده نزدیک آماده کرده‌است.

چند گزارش تأییدنشده ماه‌های اخیر مدعی بود نخستین جنگنده‌ها از این دست که به اسرائیل رسید، به فضای ایران اعزام شد تا توان سامانه‌های هوایی ایران در ردگیری محک زده شود؛ ایران بعد از مدتی گزارش‌ها را تکذیب و مهملات نامید، و اسرائیل سکوت کرد.

اما آنچه را که ایران در مقام هشدار به اسرائیل در روزهای اخیر به صراحت بیان نکرده، دبیرکل حزب‌الله، این مهم‌ترین متحد منطقه‌ای و شاید جهانی جمهوری اسلامی، بر زبان آورد.

حسن نصرالله شامگاه آدینه ۲۱ تیر در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سازمان خودش، المنار، به مناسبت آنچه که سال‌روز «پیروزی» در عملیات ۳۴ روزه ۱۳ سال پیش میان حزب‌الله و اسرائیل نامید، مراکزی را در اسرائیل و سایر کشورهای منطقه که در یک جنگ احتمالی میان آمریکا و ایران برای هدف‌گیری انتخاب شده، تشریح کرد؛ به گفته او، پرسش مجری برنامه در خصوص وضعیتی که در صورت بروز یک درگیری در منطقه رخ دهد، «شاه‌بیت» این مصاحبه بود.

توضیحات نصرالله در این بخش ابتدا به اهداف واقع در امارات متحده عربی و «برج‌های شیشه‌ای» امارات و اثرات چنین ضرباتی به بازارهای این کشور پرداخت و در ادامه نیز تأکید کرد که چنین جنگی دامن عربستان و حتی لبنان را نیز خواهد گرفت و هر عاملی که مشوق چنین درگیری باشد، پایش به عواقب آن زنجیر خواهد شد. او اما در توضیح «مجموعه اهداف» در قبال اسرائیل با اشتیاقی آشکار تأمل کرد.

دبیرکل حزب‌الله با گفتن این‌که ایران خود از توان بمباران اسرائیل برخوردار است، هشدار داد که هر جنگی، منطقه را به آتش خواهد کشید.

نصرالله با لبخند و آرامش اظهار داشت، نتانیاهو با نقشه در دست به سخنرانی‌های سازمان ملل متحد می‌رود، پس من هم با نقشه آمده‌ام؛ نقشه‌ای اسرائیل؛ او تأکید کرد که حزب‌الله موشک‌های «دقیق» و «بسیار پیشرفته‌تری در مقایسه با عملیات ۱۳ سال پیش» را در اختیار دارد که به تل‌آویو و حتی به ایلات در جنوبی‌ترین نقطه اسرائیل می‌رسد.

به گفته دبیرکل حزب‌الله، یک بخش کوچک مربعی‌مانند در نواره ساحلی مدیترانه در اسرائیل هست که بیش از نیمی از جمعیت اسرائیل ساکن آن هستند؛ مراکز اصلی نظامی و صنعتی و فناوری، پایگاه‌های نظامی با سلاح‌های غیر متعارف واقع در آن، مراکز هسته‌ای، دو بندر، مرکز بورس، وزارتخانه‌ها، فرودگاه‌های داخلی، فرودگاه بین‌المللی، مراکز خرید، پایگاه‌های اصلی برق‌رسانی، پایگاه‌های انتقال گاز، کارخانه‌های نفت…».

دبیرکل حزب‌الله در آدرسی دقیق‌تر از این مجموعه‌اهداف گفت: «اسرائیل تقلا کرد از انبار آمونیاک خود در حیفا خلاص شود؛ اما نتوانسته؛ یک یا دو موشک برایش کافی است؛ خودشان هم می‌گویند اینجا تلفات‌شان زیاد خوهد بود؛ این‌ها که گفتم حداقل‌ها (در اهداف) بود».

نصرالله آنگاه پرسید، آیا دشمن طاقت این همه را دارد؟... دیگر آنها نگویند که لبنان را به عصر حجر برمی‌گردانند، این ما هستیم که اسرائیل را به عصر حجر خواهیم برد. وی گفت برایش اهمیت دارد که «اسرائیلی‌ها این نکات را درک کنند».

دبیرکل حزب‌الله در همین حال فاش کرد که آمریکا در «جستجوی کانال ارتباطی» با سازمان او است؛ وی هر چند به دلایل این امر اشاره نکرد.

بنیامین نتانیاهو یکشنبه ۲۳ تیر در نشست دولت خود در واکنش به «یاوه‌گویی‌های» دبیرکل حزب‌الله گفت برخلاف نصرالله، وی تشریح نمی‌کند که اسرائیل به کدام اهداف ضربه خواهد زد اما هشدار داد که «اگر حزب‌الله حماقتی کند، ضربه‌ای خردکننده به او می‌زنیم».

در شرایطی که ایران از ۱۶ تیر سطح غنی‌سازی اورانیوم را در واکنش به «خلف وعده» اروپایی‌ها در اجرای تعهدات‌شان نسبت به برجام به بیش از ۳٫۶۷ درصد افزایش داده و یووال اشتاینیتز وزیر انرژی اسرائیل گفته‌است که ایران با این کار «وارد مسیر ساخت بمب اتم شده‌است»، روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نوشته‌است، پرسشی که مقامات اسرائیل هر روز از خود می‌پرسند این است: آیا فردا (برای حمله به سایت‌های اتمی ایران) دیر نخواهد بود؟

این روزنامه اسرائیلی در همین حال در شماره هجدهم تیر خود به نقل از منتقدان نوشت، چنین حمله پیش‌دستانه‌ای نیز توان نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران را ندارد. اسرائیل که به ادعای منابع غربی از چند دهه قبل توان هسته‌ای نظامی دارد، در یک سیاست پیگیر، هرگز امکان نداده که کشوری دیگر در منطقه به چنین توانی برسد؛ در اوایل دهه هشتاد قرن بیستم کوره عراق و در سال ۲۰۰۷ کوره دیرالزور سوریه را بمباران کرد در حالی که هر دو پروژه هنوز در مراحل اولیه بود.

سناتور جمهوری‌خواه لیندسی گراهام که به خوبی اسرائیل و سران آن را می‌شناسد، در سفر دو هفته پیش به تل‌آویو گفت از روزی که ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم را افزایش دهد، با احتمال حمله اسرائیل به ایران روبه‌رو هستیم.

دل‌مشغولی اسرائیل به این سؤال که «آیا فردا برای حمله پیش‌دستانه به ایران دیر نیست؟» در حالی است که نتانیاهو از شنبه ۲۲ تیر رکورد داوید بن گوریون اولین نخست‌وزیر اسرائیل را در داشتن طولانی‌ترین دوران نخست‌وزیری شکسته و بی‌اعتنا به درگیر بودن پایش در پرونده‌هایی به ظن فساد، درگیر کازاری سخت برای انتخاب مجدد است تا پنجمین دولت خود را تشکیل دهد.

امنون آبراموویچ، روزنامه‌نگار منتقد اسرائیلی، در شبکه ۱۲ تلویزیون این کشور می‌گوید، یکی از دلایل اصلی دوران طولانی صدارت نتانیاهو «احتیاط زیاد» او بر خلاف گفتارهای به ظاهر بی‌پروایش است؛ کسی که حتی در رفتن به مصاف بادبادک‌های آتش‌زای حماس محتاط است؛ در ارتباط با احتیاط شدید نتانیاهو در قبال حماس، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع پیشین و رقیب تازه سرسخت نتانیاهو، نیز یکشنبه ۲۳ تیر به رادیوی دولتی کشورش مدعی است که نتانیاهو حتی در مقابله با حماس «لاف می‌زند.»

بسیاری از کارشناسان در اسرائیل ابراز اطمینان می‌کنند که نیت این کشور، انجام اقدام آمریکا یا با پیشاهنگی آمریکا علیه ایران است اما دونالد ترامپ تا کنون از این رویه دوری کرده هر چند که پی در پی به سران تهران هشدار می‌دهد که «خیلی خیلی مراقب باش.»

شرایط سیال صحنه سیاست اسرائیل نظر به انتخابات شهریور، و برخی اظهارنظرهای مجریان اسرائیلی که نتانیاهو ممکن است به خاطر تقویت موقعیتش در این انتخابات عملی کردن یک گام متفاوت در قبال ایران را بررسی کند، یا احتمال سوء محاسبه‌ای از طرف ایران و متحدانش در منطقه، یا هر گامی از سوی آمریکا که به سرعت پای اسرائیل را نیز به درگیری باز کند، همگی می‌تواند معادلات منطقه را دیگرگون کند.

XS
SM
MD
LG