ساعاتی پس از اعلام بازگشت دور اول تحریمهای آمریکا علیه ایران، رئیسجمهوری اسلامی در شبکه دو تلویزیون ایران حاضر شد و در واکنش به این تحریمها گفت که آمریکا از این اقدام پشیمان خواهد شد.
حسن روحانی دوشنبه شب ۱۵ مرداد ابراز عقیده کرد که «اگر متحدانه با هم کار کنیم، خیلی زود آمریکا را پشیمان میکنیم» و افزود: «ما اگر بتوانیم با دنیا خوب کار و تلاش کنیم، آمریکاییها میفهمند تحریم نمیتواند تأثیرگذار باشد و زودتر باز میگردد».
به گزارش خبرگزاریهای ایران، وی همزمانی اعمال تحریمها و درخواست مذاکره از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، را «بیمعنا» دانست.
رئیسجمهوری آمریکا روز هشتم مرداد برای دیدار با رهبران ایران اعلام آمادگی کرد و گفت که «هیچ شرطی» هم در این زمینه ندارد.
آقای روحانی تحریمها علیه ایران را به چاقویی تشبیه کرد که به گفته او، آمریکا در بازوی ایران فرو کرده است.
او گام اول آمریکا برای مذاکره را رفع تحریمها دانست و خطاب به آمریکا گفت: «اول باید چاقو را خارج کند».
دونالد ترامپ روز دوشنبه با امضای یک فرمان اجرایی حکم به بازگشت تحریمهای ایران داد ولی بار دیگر از مذاکره با مقامهای جمهوری اسلامی برای دستیابی به یک توافق جامع هستهای استقبال کرد.
رئیسجمهوری آمریکا گفت که همچنان آماده دستیابی به یک توافق جامع با ایران است که در چارچوب آن، به طیف وسیعی از به گفته او «رفتارهای شریرانه رژیم از جمله برنامه موشکی بالستیک و حمایتش از تروریسم پاسخ دهد».
حسن روحانی در اظهاراتش دولت آمریکا را متهم کرد که «بدون مذاکره از تعهدات بینالمللی از پاریس تا تعهدات تجاری خارج شده است».
وی واشینگتن را به مذاکره برای پرداخت آنچه که «غرامت» خواند دعوت کرد و گفت: «اگر دولت آمریکا آماده است، درباره غرامتهایی مذاکره کنیم که باید از سال ۳۲ به ایران پرداخت کند. آمریکا بدهکار به ایران است، هم عذرخواهی بدهکار است و هم غرامت بدهکار است».
اشاره حسن روحانی به کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت محمد مصدق است که آمریکا و بریتانیا متهم به سازماندهی آن هستند.
رئیسجمهوری ایران در ادامه سخنانش از تاثیر منفی تحریمها بر فعالیت شرکتهای بینالمللی در ایران هم انتقاد کرد و گفت: «فشارش تنها علیه ایران نیست بلکه علیه همه شرکتهای خارجی است که در حال کار با ایران هستند».
دور بعدی بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران قرار است از روز ۱۳ آبان امسال اجرایی شود.
نوسانات بازار ارز
بخش دیگری از سخنان حسن روحانی به تشریح بازار ارز ایران اختصاص داشت که در ماههای اخیر دچار تلاطمهای شدیدی شده است. وی با اشاره به بسته ارزی جدید که قرار است از روز سهشنبه عملیاتی شود، گفت که تعهدات بانک مرکزی در دور جدید خیلی کمتر است.
به گفته رئیسجمهوری ایران، فهرست کالاهای اساسی مشمول دریافت ارز دولتی که به بانک مرکزی اعلام خواهد شد تحت تاثیر نوسانات ارزی قرار نخواهد گرفت.
آقای روحانی گفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی دستکم تا فروردین سال آینده تغییر نخواهد کرد.
او مردم ایران را به سپردهگذاری ارزی تشویق کرد و گفت که سود حساب ارزی از این پس در عوض ریال بر مبنای ارز سپرده شده محاسبه خواهد شد.
در حالی که سقوط چشمگیر ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و افزایش بهای سکه و کالاهای دیگر در هفتههای گذشته موجب شکلگیری موجی از اعتراضات در شهرهای مختلف ایران شد، این نخستین بار است که حسن روحانی در مقام پاسخگویی و توضیح بر آمده است.
سخنان حسن روحانی بلافاصله با واکنش برخی از منتقدان مواجه شد، از جمله بهمن احمدی امویی، روزنامهنگار، در پیامی توئیتری آقای روحانی را به دروغگویی متهم کرد.
وی نوشته است: «خوبی احمدینژاد این بود که دروغ گفتن را بلد بود. رسمیت بخشیدن دروغ در جمهوری اسلامی یعنی این: روحانی: هر چه سیف میگفت نرخ ارز سه هزار تومان است مردم در بازار آن را ۲۷۰۰ تومان خریدوفروش میکردند».