برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، میگوید قطعنامه اخیر در آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران «بسیار مهم» و اقدامات ایران «مایه نگرانی جدی» است.
آقای هوک روز ۳۰ خرداد گفته است این قطعنامه «بسیار قابل توجه است و نگرانیهای جدی را در مورد برنامه اتمی ایران و فقدان شفافیت (از سوی تهران) ایجاد کرده است».
او در جریان نشست مطبوعاتی تلفنی خود با خبرنگاران با اشاره به توئیت محمد جواد ظریف که ایران «چیزی برای پنهان کردن ندارد» افزوده: اگر چنین است «دیگر نباید مشکلی برای اجازه به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دسترسی کامل وجود داشته باشد».
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در وین مستقر است، روز جمعه، ۳۰ خردادماه، قطعنامه توبیخیِ پیشنهادی سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا درباره فعالیتهای هستهای ایران را تصویب کرد.
تصویب این قطعنامه به فشارها بر ایران میافزاید تا به بازرسان آژانس اجازه دهد از «دو سایت مشکوک هستهای» بازدید کنند.
پیشتر مدیرکل آژانس انرژی اتمی از همکاری نکردن ایران در مورد پرسشهای این نهاد و دسترسی نداشتن بازرسان به دو مکان سخن گفته بود.
روسیه و چین با قطعنامه مخالفت کردند. چین در بیانیهای گفته بود تصویب قطعنامه «غیر مسئولانه» است. هفت کشور دیگر؛ جمهوری آذربایجان، پاکستان، هند، مغولستان، آفریقای جنوبی، تایلند و نیجر نیز از رای دادن امتناع کرده بودند. در مجموع ۲۵ کشور به قطعنامه اروپاییها رای آری دادند.
نماینده آمریکا در امور ایران در مورد رای مخالف چین و روسیه گفته این دو کشور در تلاش هستند تا از تهران در برابر بازرسیها و تحقیقات موشکافانه حفاظت کنند. او مخالفت این دو کشور را «غیرمسئولانه» توصیف کرده است.
روز جمعه کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس گفته بود جمهوری اسلامی «اقدام مقتضی و مناسب را در واکنش به [قطعنامه] اتخاذ» میکند.
همزمان مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده در صورت همکاری نکردن تهران، جامعه بین المللی باید آماده اقدامات بیشتر باشد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید احتمال دارد در مکانهای مشکوکی که خواستار بازرسی آنهاست، در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، فعالیتهایی انجام شده باشد که ایران پیشتر دربارهٔ آن گزارش نداده بود.