با وجود هشدارهای پیشین دربارهٔ انقراض نسل پرندهٔ کمیاب «هوَبره» در ایران، اکنون مسئولان محیط زیست خبر میدهند که قاچاق هوبره در ایران، نه تنها کم نشده که افزایش هم یافته است.
بنابر گزارشها، بهویژه قاچاق پرندهٔ کمیاب «هوَبره» در سالهای گذشته در استان خراسان جنوبی بهشدت افزایش پیدا کرده است و از این استان به عنوان مهمترین منطقه قاچاق هوبره در کشور یاد میشود.
به گفته اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، بیشترین قاچاق هوبره از این استان انجام میشود.
او روز دوشنبه پنجم آذر به خبرگزاری مهر گفت که این قاچاق با مشارکت دلالان داخلی و خارجی صورت میگیرد و کشورهای عربی، بهویژه شیخنشینهای خلیج فارس، مقصد اصلی این پرنده هستند.
به گفته مقامات، علیرغم تلاش محیطبانان برای جمعآوری بیش از ۳۰ هزار تله و متلاشی کردن باندهای شکارچیان، نرخ زندهگیری این پرنده همچنان بالاست.
هوبره که به «پرنده بمبافکن» نیز معروف است، در کشورهای عربی برای شکار با پرندگان شکاری مانند شاهین استفاده میشود. شیوخ عرب علاقه زیادی به شکار این پرنده توسط شاهین دارند و مبالغ هنگفتی برای خرید آن میپردازند، اگرچه گوشت آن در ایران مصرف خوراکی محدودی دارد.
محمدرضا جوان، رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست زیرکوه در خراسان جنوبی، تأکید دارد که شکار و قاچاق مهمترین تهدیدات برای این گونه هستند.
هوبره به دلیل جایگاه زیستمحیطی و ارزش اکوسیستمی خود، از سوی اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت در رده گونههای آسیبپذیر قرار گرفته است.
پیشتر در دی ماه سال گذشته هم اباذر حسیننژاد، رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهولات در استان خراسان رضوی گفته بود: این پرنده اکنون «جزء گونههای در معرض خطر انقراض است».
او با اشاره به قاچاق این نوع پرنده از ایران مهمترین عامل تهدیدکننده این پرنده ارزشمند را زندهگیری و قاچاق به کشورهای حاشیه خلیجفارس برای قوشبازی عنوان کرده بود.