سازمان دیدبان حقوق بشر روز سهشنبه، ۹ اردیبهشت، اعلام کرد زنان و دختران معلول در افغانستان برای دسترسی به کمکهای دولتی، مراقبتهای پزشکی و در مدارس، با «موانع»، «تبعیض» و «آزار و اذیت جنسی» روبهرو هستند.
گزارش ۳۱ صفحهای این سازمان بینالمللی حقوق بشری، «معلولیت، ضعف نیست: تبعیض و موانع پیش روی زنان و دختران معلول در افغانستان» نام دارد.
در این گزارش به صراحت آمده که بررسیهای سازمان دیدبان حقوق بشر نشان میدهد زنان و دختران معلول افغان که در جستوجوی حمایتهای دولتی یا شغل در ادارات دولتی بودهاند، در این اماکن، مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتهاند.
در گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، به جزئیات این موانع در زندگی روزانه زنان و دختران معلول افغان که در یکی از فقیرترین کشورهای جهان زندگی میکنند، اشاره شده است.
در این گزارش از جمله به خودداری مدارس از پذیرش دختران معلول به بهانه «عادی نبودن»، دور بودن مدارس برای آنها و دشواری مسیر مدرسه، هزینههای مدارس خصوصی ویژه معلولان، تمسخر آنها در جامعه و مخالفت خانوادهها با ازدواج آنها با پسرانشان به بهانه ناتوانی در انجام امور خانه و زندگی اشاره شده است.
دیدبان حقوق بشر علاوه بر اشاره به مصادیق، درخواست اصلاح فوری سیاستها و قوانینی را که مانع دستیابی زنان و دختران معلول افغان به حقوق اولیه خود در حوزه بهداشت و تحصیل و کار شده مطرح کرده است.
این سازمان حقوق بشری در عین حال از دولت افغانستان خواسته علاوه بر این، باید از حقوق همه افغانهای معلول حمایت کند.
دههها جنگ و درگیری داخلی، نه تنها موجب کاهش شمار موسسات دولتی و شکست تلاشها در شکلگیری نهادهای مدنی در افغانستان شده، بلکه بیش از یک میلیون شهروند دارای قطع عضو، مشکلات حرکتی یا بینایی و شنوایی بر جا گذاشته است.
افغانستان یکی از کشورهای دارای بالاترین سرانه جمعیت معلول در جهان به شمار میرود. دستکم یک نفر از هر پنج افغان، دچار معلولیت ذهنی یا فیزیکی جدی است.
بر اساس این گزارش، شمار قابل توجهی از شهروندان افغان، دارای مشکلات روحی و اجتماعی همچون اضطراب و افسردگی هستند که نتیجه درگیریهای طولانیمدت در این کشور است.