مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۱۱ اسفند با ابراز «خوشبینی» در مورد امکان پیشرفت در زمینه مسائل پادمانی باقیمانده با ایران گفت که هیچ «فرآیند خارجی دیگری» مانع این امر نخواهد شد.
رافائل گروسی که در نشستی خبری سخن میگفت افزود: «گفتوگو با ایران در چارچوب مذاکرات احیای توافق هستهای برجام در جریان است».
او ابراز امیدواری کرد که فارغ از نتیجه تلاشها برای احیای برجام، مذاکرات در مورد نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران به نتیجه برسد.
مدیرکل آژانس تصریح کرد: «در مورد مسائل باقیمانده با ایران مطمئن شدهایم که این فرآیند تحت تاثیر هیچ فرآیند خارجی دیگری قرار نمیگیرد».
آقای گروسی یادآور شد «انتظار نداریم (مذاکره بر سر) مسائل باقیمانده با ایران، پایانناپذیر باشد» و در عین حال گفت که تنها راه حل این مسائل، پاسخگویی و شفافسازی کامل تهران به پرسشهای آژانس است.
مدیرکل آژانس همچنین در پاسخ به این سوال که آیا قصد دارد به ایران سفر کند، احتمال آن را رد نکرد و گفت که هر چیزی ممکن است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از یک مقام ایرانی گزارش داد بهرغم پیشرفتهای صورت گرفته در مذاکرات، مسئله اصلی این است که تهران میخواهد پرونده آثار اورانیوم یافتشده در سایتهای قدیمی اما اعلامنشده در ایران، حذف و برای همیشه مختومه اعلام شود.
پیشتر، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، این پرونده را «ادعاهای سیاسی» آژانس علیه جمهوری اسلامی خوانده و تاکید کرده بود تهران خواهان بسته شدن آن است.
مدیرکل آژانس پیش از این بارها با ابراز نگرانی درباره عدم پیشرفت در بحثهای مطرحشده پیرامون فعالیتهای هستهای ایران گفته بود که تهران با وجود توافق قبلی به «سوالات آژانس پاسخ نداده است».
بر اساس گزارشها، بازررسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهار محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کردهاند که یک مورد آن در تورقوزآباد، حومه تهران، و یک مورد دیگر در اصفهان است که هر دو آنها «در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند».
همزمان با گزارشهای ضدونقیض از مرحله حساس و ظاهرا نهایی در مذاکرات اتمی وین میان جمهوری اسلامی ایران و قدرتهای جهانی، صدراعظم آلمان روز چهارشنبه در سفر به اسرائیل تاکید کرد که احیای برجام «بیش از این نباید به تعویق بیفتد».
ایران از ابتدای سال جاری خورشیدی مذاکراتی با اعضای برجام و آمریکا آغاز کرده است و به گفته دیپلماتها، اگرچه پیشرفتهای زیادی بهدست آمده است اما مسائل «اساسی» هنوز باقی مانده و آمریکا میگوید ایران تنها چند روز فرصت دارد تا برای بازگشت به برجام تصمیم بگیرد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانهها، ایران خواستار رفع تمام تحریمهایی است که در دوره دونالد ترامپ اعمال شده است، ولی آمریکا میگوید تحریمهایی را که به دلایل حقوق بشری یا «حمایت ایران از تروریسم» وضع شده نمیتواند لغو کند و تنها تحریمهای هستهای مغایر با برجام را لغو میکند.