فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، آیافجی، خواستار واکنش جامعه جهانی در برابر آزارها و تهدیدات جمهوری اسلامی علیه روزنامهنگاران ایرانی خارج از کشور و خانوادههای آنها شد.
این نهاد مدافع حقوق روزنامهنگاران روز سهشنبه ۲۶ آذر در بروکسل نشستی ویژه با شماری از روزنامهنگاران ایرانی برگزار کرد که هدف از آن دستیابی به راهکاری برای مقابله با تهدیدات و آزار حکومت ایران علیه آنها عنوان شده است.
جرمی دیر، معاون دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در مصاحبه با رادیو فردا گفت که این فدراسیون از اتحادیههای روزنامهنگاران در سراسر اروپا خواهد خواست که درباره فشار با روزنامهنگاران با دولتهای این کشورها صحبت کنند.
وی تاکید کرد که این اتحادیهها از دولتهای کشورهای خود خواهند خواست، نه تنها در قالب سیاستهای یکپارچه اتحادیه اروپا، بلکه در مذاکرات دوجانبه با مقامات ایرانی، جمهوری اسلامی را تحت فشار بگذارند.
جرمی دیر همچنین گفت که جمهوری اسلامی بر اساس یک الگوی تکراری بار دیگر فشار بر روزنامهنگاران را شدت بخشید تا مانع اطلاعرسانی درباره اعتراضات آبان ماه شود.
به گفته او، اما اگر دفعات قبل فشارها محدود به روزنامهنگاران یکی دو رسانه میشد، این بار تقریبا روزنامهنگاران همه رسانههای فارسی زبان خارج از کشور را دربرمیگیرد.
با آغاز اعتراضات اخیر سراسری در ایران روزنامهنگاران فعال در رسانههایی چون رادیو فردا، بیبیسی، صدای امریکا، ایران اینترنشنال، من و تو و کیهان لندن، هدف تهدیدهای نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بودهاند.
گزارشها همچنین از آزار سازماندهی شده خانوادههای این روزنامهنگاران حکایت دارد که مجموع این اقدامات واکنش محکوم کننده نهادهای بین المللی همچون سازمان گزارشگران بدون مرز را به دنبال داشته است.
در این حال معاون دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران از اقدامات حقوقی این سازمان برای مقابله با اقدامات جمهوری اسلامی خبر داد و گفت که این نهاد در همکاری با وکلای حقوق بشر و اتحادیه روزنامهنگاران کشورهای مختلف قصد دارد به سازمان ملل متحد شکایتی را تسلیم کند.
جرمی دیر همچنین اعلام کرد که فدراسیون بین المللی روزنامهنگاران از اتحادیه اروپا نیز خواهد خواست که با استفاده از اهرمهای اقتصادی و سیاسی، ایران را وادار به توقف تهدیدات خود علیه روزنامهنگاران کند.
وی افزود: «جامعه جهانی نمیتواند در مقابل چنین سوءاستفادههایی از قدرت ساکت باشد، روزنامهنگاران باید از اعتراض و حرکت جمعی خود برای پایان دادن به این فشارها استفاده کنند.»
جرمی دیر در نهایت اظهار داشت: «میدانیم که کار سادهای نیست؛ ولی ایران نسبت به فشارهای بین المللی حساس است و ما باید اطمینان حاصل کنیم تا وقتی که رژیم، به تلاشهایش برای ساکت کردن صدای رسانههای مستقل و هدف گرفتن روزنامهنگارها و خانوادههایشان پایان نداده؛ این فشارهای بین المللی، بیشتر و بیشتر بشود.»
برخی از روزنامهنگاران رسانههای فارسی زبان خارج از کشور از جمله رادیو فردا اخیرا در ایران ممنوع المعامله شدهاند یا اموالشان توقیف گشته است.
گزارشها همچنین حاکی از آن است که این ممنوعیت پارهای موارد شامل اعضای خانواده این روزنامهنگاران نیز میشود. در عین حال ماموران امنیتی ایران برخی دیگر از روزنامهنگاران را حتی به آدمربایی تهدید کردهاند.