صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود از وضعیت اقتصادی جهان میگوید رشد اقتصادی خاورمیانه، آفریقای شمالی، افغانستان و پاکستان در مجموع طی سال جاری به یک درصد خواهد رسید که کمتر از پیشبینی قبلی این نهاد بینالمللی در ماه آوریل است.
این رقم کمترین میزان از سال ۲۰۰۹ است. سال گذشته این رقم ۱.۶ درصد و در سال ۲۰۱۶ حدود ۲.۱ درصد بود.
این گزارش که روز سهشنبه اول مرداد در سایت رسمی صندوق بینالمللی پول منتشر شد، تحریمهای ایران و ادامه جنگها در این منطقه، خصوصا یمن و سوریه را علت افت رشد اقتصادی آن بیان کرده است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش جدید خود بهصورت جداگانه به رشد اقتصادی ایران و منطقه خاورمیانه اشاره نکرده، اما دادههای بانک اطلاعاتی موجود در سایت صندوق بینالمللی پول بر اساس پیشبینی ماه آوریل، حاکی است که رشد اقتصادی ایران در سال جاری به منفی شش درصد خواهد رسید که کمترین میزان از سال ۲۰۱۲ (منفی ۷.۷ درصد) است.
رشد اقتصادی خاورمیانه نیز تنها سه دهم درصد خواهد بود که کمترین میزان از سال ۲۰۰۹ (یک دهم درصد) است.
البته پیشبینی ماه آوریل، توقف معافیت خریداران نفت ایران توسط آمریکا را در نظر نگرفته بود و ایالات متحده یک ماه بعد از آن اعلام کرد که به معافیتها پایان میدهد.
ایران قبل از تحریمهای آمریکا روزانه ۲.۵ میلیون بشکه نفت صادر میکرد و در دورانی که گزارش قبلی صندوق بینالمللی پول منتشر شد، صادرات نفت آن حدود یک میلیون بشکه بود.
اما گزارشهای جدید حاکی است که میزان صادرات نفت ایران در ماه ژوئن به زیر ۳۰۰ هزار بشکه رسیده که دو سوم آن برای بازپرداخت بدهیهای جمهوری اسلامی به شرکتهای ساینوپک و «سیانپیسی» بهخاطر توسعه میادین نفتی راهی چین شده است. به عبارتی ایران از بابت تحویل این محمولهها پولی از چین نمیگیرد و تنها بدهیهای خود را به جای پول نقد با نفت تسویه میکند.
به رغم افت رشد اقتصادی ایران و برخی کشورهای منطقه، صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی عربستان برای سال جاری را ۱.۹ درصد پیشبینی کرده که حدود ۰.۱ درصد بیشتر از پیشبینی قبلی این نهاد بینالمللی در ماه آوریل است. سال آینده نیز این رقم سه درصد خواهد بود که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۵ است.
این گزارش میافزاید که انتظار میرود رشد اقتصادی جهان در سال جاری ۳.۲ درصد باشد که کمترین میزان از سال ۲۰۰۹ است. سال گذشته این رقم ۳.۶ درصد و سال قبل آن ۳.۸ درصد بود.
یکی از عمده علتهای افت آهنگ رشد اقتصادی جهان، جنگ تعرفهها میان آمریکا و چین است.
رشد اقتصادی آمریکا پارسال ۲.۹ درصد بود، اما امسال به ۲.۶ درصد و سال آینده به ۱.۹ درصد افت خواهد کرد.
رشد اقتصادی چین نیز که پارسال ۶.۶ درصد بود، امسال به ۶.۲ درصد و سال آینده به شش درصد افت خواهد کرد که کمترین میزان طی ۲۷ سال گذشته است.