خبرگزاری بلومبرگ چهارشنبه ۲۳ مردادماه با استناد به منابع آگاه گزارش دادهاست که هند برای معافیت از تحریمهای آمریکا کاهش ۵۰ درصدی واردات نفت ایران را در نظر دارد.
بر اساس این گزارش، مقامات آمریکا طی ماه گذشته مذاکرات فشردهای با هند داشتهاند و دولت دهلی اعلام کردهاست که بهخاطر قیمتهای رقابتی ارائه شده توسط ایران برای نفت، پالایشگاههای هند نمیتوانند خرید نفت جمهوری اسلامی را بطور کامل قطع کنند.
بلومبرگ مینویسد که هند میخواهد تصمیم نهایی خود را ماه آینده به اطلاع دولت واشینگتن برساند.
قرار است تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران از آبان ماه سال جاری، حدود سه ماه دیگر، آغاز شود. پیشتر گزارشهایی دربارهٔ تخفیف ایران برای نفت صادراتی به آسیا، فرصت سهماهه برای پرداخت پول نفت، همچنین انتقال رایگان نفت به بنادر کشورهای مشتری منتشر شده بود.
آمریکا در ابتدای خروج از برجام گفته بود که در نظر دارد صادرات نفت ایران را به صفر برساند که به معنی کاهش روزانه ۲٫۱ میلیون بشکه تولید و صادرات نفت ایران است. اما سپس اعلام کرد که برای برخی از مشتریان در صورت کاهش چشمگیر خرید نفت ایران معافیت خواهد داد.
بلومبرگ مینویسد که آمریکا موفق شدهاست که ژاپن و کره جنوبی را با خود همراه کند، اما چین و هند میگویند که قادر به قطع کامل خرید نفت ایران نیستند. «بدین ترتیب آمریکا کاهش ۵۰ درصدی خرید نفت ایران را به آنها پیشنهاد کردهاست».
این گزارش میافزاید که دولت دونالد ترامپ در همراه کردن اتحادیه اروپا برای تحریمهای نفتی ایران نیز با مقاومت مواجه شدهاست. اتحادیه اروپا خواستار معافیت مورد به مورد در این موضوع شدهاست، چرا که حتی کاهش خرید نفت ایران توسط اتحادیه میتواند اقتصاد ایران را دچار تلاطم کند.
اتحادیه اروپا به همراه ترکیه طی شش ماه اول سال جاری میلادی روزانه حدود ۷۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی از ایران وارد کردهاند. مشتریان آسیایی نیز ۱٫۷ میلیون بشکه واردات نفت از جمهوری اسلامی داشتهاند.
بلومبرگ مینویسد که صادرات نفت ایران در سال گذشته مالی هند که تقریباً با سال خورشیدی ایران همزمان آغاز میشود، حدود ۲۷٫۲ میلیون تن بودهاست که برای سال جاری مالی میخواهد آن را به ۲۲٫۶ میلیون تن کاهش دهد. سال قبل آن (۱۳۹۵)، میزان خرید نفت هند از ایران ۱۱ میلیون تن بود.
هند در شش ماه اول سال جاری میلادی ۵۹۷ هزار بشکه در روز نفت از ایران خریدهاست که معادل حدود ۱۴٫۷ میلیون تن است.
روز سهشنبه هفته جاری اوپک گزارش داد که تولید روزانه نفت ایران بعد از خروج آمریکا از برجام تا ماه گذشته بیش از ۸۵ هزار بشکه کاهش یافتهاست.