خبرگزاری رویترز از قول منابع کشتیرانی و صنعتی گزارش دادهاست که بهخاطر بازگشت تحریمهای آمریکا، واردات نفت هند از ایران در ماه گذشته میلادی (ژوئن) نسبت به ماه پیش از آن ۱۵٫۹ درصد کاهش یافته و به ۵۹۲ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز رسید.
آمریکا در ماه مه از برجام خارج شد و تحریمهای نفتی ایران از ماه نوامبر (آبان) دوباره به اجرا گذاشته میشود. رویترز مینویسد که هند با کاهش واردات میخواهد از تحریمهای آمریکا معاف شود.
این گزارش که چهارشنبه ۲۰ تیرماه منتشر شدهاست، میگوید که کاهش خرید نفت از ایران در حالی است که هند طی ماه گذشته کل واردات نفت خود را بیش از ۱۰ درصد افزایش داد. آمریکا، جمهوری آذربایجان، مکزیک و تولیدکنندههای خاورمیانه صادرات به هند را افزایش دادهاند.
رویترز مینویسد که دو پالایشگاه خصوصی «نایارا» و «رلاینس» در نظر دارند کلاً خرید نفت از ایران را متوقف کنند و در ماه گذشته نیز به مقدار بسیار اندکی نفت از جمهوری اسلامی خریدهاند، اما پالایشگاههای دولتی میزان خرید نفت ایران را در ماه ژوئن ۱۰ درصد افزایش دادهاند.
رویترز اخیراً نیز گزارش داده بود که دولت هند از کل پالایشگاههای مشتری ایران خواستهاست که حتی آماده توقف خرید نفت این کشور نیز باشند.
هند طی سال گذشته بهخاطر فشار بر ایران برای موافقت با عقد قرارداد توسعه میدان گازی «فرزاد ب» با این کشور، خرید نفت ایران را بهشدت کاهش داد.
اما با اعلام موافقت ایران برای دادن این پروژه به شرکتهای هندی، این کشور میزان خرید نفت را در سهماهه اول سال جاری مالی هند که تقریباً همزمان با سال خورشیدی آغاز میشود، ۲۴ درصد افزایش داده و به ۶۴۷ هزار بشکه در روز رساند.
اوپک: تولید عربستان اوج گرفت
سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، نیز روز چهارشنبه گزارش ماهانه خود را منتشر کرد. این گزارش میگوید که عربستان طی ماه گذشته تولید روزانه خود را بیش از ۴۰۵ هزار بشکه افزایش دادهاست، در حالی که تولید ایران نزدیک ۲۳ هزار بشکه کاهش یافتهاست.
اعضای اوپک ماه گذشته توافق کرده بودند که بهخاطر افت تولید ونزوئلا و لیبی، تولید خود را از اول ماه ژوئیه افزایش دهند، اما رقمی برای میزان افزایش قید نشده بود.
در توافق اوپک تنها گفته شده بود که قرار بود اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه تولید روزانه خود را ۱٫۸ میلیون بشکه کاهش دهند، اما در عمل بهخاطر افت تولید برخی از این کشورها، کاهش تولید به ۲٫۸ میلیون بشکه رسیدهاست که باید به سطح توافق برگردد. این توافق راه را برای انواع برداشتها باز گذاشتهاست.
برداشت ایران این بود که تنها کشورهایی میتوانند تولید خود را افزایش دهند که کاهش بیش از حد تولید داشتهاند.
اما عربستان و روسیه و برخی دیگر از اعضای اوپک بر این عقیدهاند که هر کشوری که بتواند بایستی برای افزایش تولید کمک کند.
افزایش چشمگیر تولید نفت عربستان در حالی است که برای ماه جاری نیز حداقل به همین میزان رشد تولید در نظر گرفتهاست، موضوعی که با واکنش ایران مواجه شده و اخیراً وزیر نفت ایران نامهای به اوپک ارسال کرد.
تولید نفت لیبی در ماه گذشته دوباره بخاطر اوجگیری ناآرامیها، روزانه ۲۵۴ هزار بشکه کاهش یافتهاست. ونزوئلا که هر ماه با کاهش تولید مواجه است، در ماه ژوئن نیز روزانه ۴۷ هزار بشکه تولید خود را از دست دادهاست.
این کشور از دو سال پیش، یکسوم ظرفیت تولید خود را بهخاطر عدم سرمایهگذاریهای نفتی و مشکلات اقتصادی از دست دادهاست و این کاهش کماکان ادامه دارد. آژانس بینالمللی انرژی اخیراً پیشبینی کرد که تولید روزانه این کشور تا پایان سال ۲۰۱۹ حدود ۵۵۰ هزار بشکه افت خواهد کرد.