گارد ساحلی اندونزی روز سهشنبه ۲۰ تیر اعلام کرد که یک ابرنفتکش با پرچم ایران را به ظن دست داشتن در حمل و نقل غیرقانونی نفت خام توقیف کرده است.
به گزارش اداره امنیت دریایی اندونزی، این نفتکش با نام امتی آرمان۱۱۴، بیش از ۲۷۲ هزار تن نفت خام به ارزش ۳۰۴ میلیون دلار حمل میکرد و مظنون به انتقال نفت به کشتی دیگری بدون مجوز بود.
آن کورنیا، رئیس این اداره، به خبرنگاران گفت که این کشتی پس از آن که روز جمعه در نزدیکی دریای ناتونا در شمال اندونزی در حال انتقال نفت به یک کشتی با پرچم کامرون مشاهده شد، توقیف شد.
این مقام دولت اندونزی افزود که این دو ابرنفتکش تلاش داشتند «فرار» کنند و در حالی که نفتکش با پرچم ایران به سمت مالزی حرکت میکرد، مقامهای اندونزی با کمک مالزی آن را توقیف کردند.
اداره امنیت دریایی اندونزی همچنین اعلام کرد که این نفتکش مظنون به نقض سایر مقررات دریایی مانند دستکاری در سیستم شناسایی خودکار بوده است.
به گفته رئیس این اداره، نفتکش امتی آرمان تلاش داشت موقعیت خود را در دریای سرخ نشان دهد و «بنابراین به نظر میرسد آنها از قبل قصد بدی داشتند.»
تهران که در چند سال اخیر، به دنبال تحریمهای سنگین واشینگتن بهویژه در زمینه صادرات نفت به شدت تحت فشار بوده، متهم است که به قصد دور زدن تحریمها و پنهان کردن مقصد فروش نفت خود، سیستم ردیابی نفتکشهایش را از کار میاندازد.
رویترز نوشت که موفق نشده با شرکتهای اپراتور این نفتکشها تماس بگیرد، اما این خبرگزاری پیشتر گزارش داده بود که ناوگان «در سایه»ای از نفتکشهای حامل نفت تحریمشده ایران، روسیه و ونزوئلا، محمولههای خود را از تنگه سنگاپور انتقال میدهند تا شناسایی نشوند.
رویترز نوشت که با پیوستن صدها کشتی که برخی از آنها بدون پوشش بیمه هستند، به این تجارت موازی مبهم در چند سال گذشته، خطر نشت نفت و دیگر حوادث در حال افزایش است.
رئیس اداره امنیت دریایی اندونزی همچنین گفت که این کشور متعهد است گشتزنی خود در دریا را تقویت کند.
اندونزی با حدود ۱۷ هزار جزیره بزرگترین مجمعالجزایر جهان است.
در سال ۲۰۲۱، نیز اندونزی کشتیهایی با پرچم ایران و پاناما را به دلایل مشابه توقیف کرده بود. کاپیتانهای این دو کشتی بعداً توسط دادگاه اندونزی محکوم شدند.
اواخر خرداد امسال، خبرگزاریهای بینالمللی به نقل از دادههای کشتیرانی و دیگر منابع گزارش دادهاند که صادرات و تولید نفت خام ایران به بالاترین میزان خود از زمان خروج آمریکا از برجام در پنج سال گذشته رسیده است.