در پانزدهمین روز از بهمن ۵۷، اطلاعات از «جلسه سرنوشتسازی» خبر داد که شب قبل در حضور آیتالله خمینی تشکیل شده و در آن اعضای شورای انقلاب که در آن زمان هنوز نام آنها فاش نشده، و نیز نخستوزیر احتمالی منتخب آیتالله خمینی حضور داشتهاند.
خبرنگار سیاسی اطلاعات خبر داده که «بر اساس آنچه در محل سکونت امام شایع بود، مهندس بازرگان سمت نخست وزیری را در دولت موقت انقلابی عهدهدار خواهد بود».
کیهان اما در این روز اظهارات شاپرو بختیار نخستوزیر را بازتاب داد که در آن تأکید شده نه با شاه و نه با آیتالله خمینی «سازش» نخواهد کرد.
از جمله گزارشهای جالب توجه در نیمه بهمن ۵۷، ادعای خبرگزاری ژاپن مبنی بر دیدار برژنف با نماینده آیتالله خمینی در بلغارستان است.
برخی از عناوین خبری دو روزنامه پرتیراژ اطلاعات و کیهان در روز ۱۵ بهمن ۵۷ را در اینجا بخوانید:
* نه با شاه سازش میکنم نه با خمینی
* زاهدی در واشنگتن قدرتنمائی میکند
* کشورهای عربی دچار مخاطره نمیشوند
* سرنوشت دستگاههای خبرگیری امریکا در ایران
* بختیار: شهرستانی بازداشت میشود
* مصدومین تظاهرات رایگان درمان میشوند
در نقل عنوانها و مطالب این روزنامهها، تلاش شده رسمالخط و شیوه نگارش آنها در زمان انتشار حفظ شود.
اطلاعات از تشکیل «جلسهای مهم» در شامگاه شنبه ۱۴ بهمن در حضور آیتالله خمینی خبر داده و با اشاره به اعلام تعیین قطعی اعضای شورای انقلاب از سوی آیتالله خمینی و تلاش خبرنگاران در جستجوی نام اعضای این شورا، نوشته است که «خبرنگار سیاسی اطلاعات که در جریان این تلاشها بود توانست از تشکیل یک جلسه محرمانه بین امام، و اعضای شورا، نخستوزیر احتمالی منتخب امام و تنی از مشاورانش اطلاع پیدا کند».
اطلاعات مینویسد «یکی از نزدیکان امام این جلسه را، نشست سرنوشت ساز خواند».
این گزارش میافزاید: «بر اساس آنچه در محل سکونت امام شایع بود، مهندس بازرگان سمت نخست وزیری را در دولت موقت انقلابی عهدهدار خواهد بود، و جلسه دیشب که پشت درهای بسته و بمدت دو ساعت ادامه داشت در واقع برای تعیین زمان قطعی اعلام این حکومت از سوی امام خمینی است».
نه با شاه سازش میکنم نه با خمینی
تیتر اصلی روزنامه کیهان در روز ۱۵ بهمن این گفته شاپور بختیار نخستوزیر است که «نه با شاه سازش میکنم نه با خمینی».
کیهان به نقل از بختیار نوشت که «عناصر کمونیست مقادیر زیادی اسلحه بدست آوردهاند» و از قول او هشدار داد که «کسانی را که جنگ داخلی به راه بیندازند تیرباران میکنم».
آخرین نخستوزیر شاه در این روز گفته است که «همه نظرات امام خمینی را در لباس قانون تحقق میبخشم» اما همزمان تصریح کرده که «به آیتالله خمینی اجازه تشکیل دولت موقت نمیدهم».
اطلاعات در خبری از واشینگتن به نقل از آسوشیتدپرس نوشته «در حالی که سخنگوی وزارت خارجه اردشیر زاهدی را مستعفی میشناسد: زاهدی در واشنگتن قدرتنمائی میکند».
این گزارش مینویسد «اردشیر زاهدی سفیر ایران به واشنگتن بازگشت. وی دو هفته قبل پیش از ترک آمریکا در نامهای به وزارت خارجه آمریکا اطلاع داده بود که چهار نفر از کارکنان سفارت یعنی جعفر فقیه، باقر موسوی، محمد عامری نظری، و علی کیومرث افضلی را از کار برکنار کرده است، اما اسد همایون مقام دوم سفارت در غیاب زاهدی مجددا این چهار نفر را در پست هایشان ابقاء می کند و عکس های شاه را در سفارت پائین می آورد».
بنا بر این گزارش «زاهدی در تلگرافی مجددا دستور نصب عکس ها را می دهد و عکس ها نصب میشود وای باز همایون دستور پائین آوردن عکس ها را صادر می کند».
این گزارش به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران مدعی است که «آقای اردشیر زاهدی چندی پیش از پست سفارت ایران در آمریکا استعفا داده است».
کشورهای عربی دچار مخاطره نمیشوند
این موضوع را اطلاعات در روز ۱۵ بهمن و به نقل از «رئیس جمهوری یمن شمالی» مخابره کرد.
اطلاعات در این خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت که «علی عبداله صالح رئیس جمهوری یمن (شمالی) در مصاحبهیی که متن آن در یک هفتهنامه بیروتی بهچاپ رسیده است گفت که کشور های عربی مشرف به خلیج فارس اگر هم شاه ایران برای همیسه از وطنش دور بماند گرفتار مخاطره نخواهند شد».
به نوشته اطلاعات «رهبر یمن شمالی در همین مصاحبه گفته است اگر هم آنچه که در ایران روی می دهد دارای انگیزههای اجتماعی باشد، چنین انگیزه هایی در کشورهای عربی خلیج فارس که مردمان آن از حقوق انسانی و سعادت کامل بهرهمند هستند، وجود ندارد».
اطلاعات در خبری به نقل از آسوشیتدپرس از ابوظبی نوشت که «امارات متحده عربی رسما این گزارش را که دستگاه های خبرگیری . استراق سمع آمریکائی از ایران به جبلعلی در قلمرو امارات منتقل شدهاند تکذیب کرد».
این خبر به نقل از «شیخ احمد بنحمد وزیر اطلاعات امارات متحده» اضافه میکند که «این گزارشها که در مطبوعات بینالمللی منتشر شدهاند بیاساس و کاملا نادرستند».
موضوع استعفای شهردار تهران و واکنشها به آن در روزنامههای ۱۵ بهمن نیز بازتاب داشت. در این روز اطلاعات به نقل از یکی از اعضای انجمن شهر تهران نوشت که «تهران نمیتواند بدون شهردار بماند. لذا اگر غیبت آقای شهرستانی، ادامه یابد و استعفای ایشان تائید شود، ما موظفیم جلسه ویژهای تشکیل داده و شهردار تازهای انتخاب کنیم».
این روزنامه به نقل از شاپور بختیار، نخستوزیر نیز نوشت که «واقعا وضع آشفتهای است آقای شهرستانی که پروندههای سوء استفاده و دزدیهایشان هماکنون مورد رسیدگی دولت است... استعفا میدهد لابد برای اینکه در صف آزادگان باشد».
نخستوزیر در گفتوگو با روزنامه اطلاعات به پروندههایی که در ارتباط با شهردار تهران تشکیل شده اشاره میکند و تصریح میکند که «در ابتدای کارم، بتوصیه تنی چند از مشاوران آگاه، تصمیم داشتم شهرستانی را برکنار و بازداشت کنم. ولی ترجیح دادم پروندهها سوء استفاده او کامل شود بعد اقدامات ضروری را شروع کنم».
او هشدار داده که «پنهان شدن در پشت استعفا به امام خمینی نمیتواند جرم بزرگ آنها که خیانت به ملت است را پاک کند. من مطمئنم امام خمینی خود این فرصت طلبان سوء استفادهچی را میشناسند».
کیهان هم در گزارشی در این باره نوشته است که «یک مقام دولت امروز اعلام کرد که دستور داده شده است از خروج جواد شهرستانی شهردار تهران از کشور جلوگیری شود».
کیهان به نقل از این مقام دولتی که به نام او اشاره نشده نوشت که «شهرستانی از امروز در سر کار خود حاضر نشده است».
روزنامه اطلاعات در روز ۱۵ بهمن بیانیه «مرکز پزشکی دادگستری» را بازتاب داد که در آن با اشاره به «اعلام کمیته وزارت بهداری و بهزیستی»، و عدم اشاره به نام بیمارستان دادگستری، آمده است «بدینوسیله باطلاع عموم میرسانیم که بیمارستان دادگستری واقع در میدان فردوسی (مرکز تظاهرات) کلیه مصدومین را بطور رایگان تحت عمل جراحی و درمان سرپائی قرار داده و منبعد هم به فعالیت در این زمینه ادامه میدهد».
کیهان در این روز در گزارشی نوشت که «فرمانداری نظامی تهران امروز اعلام کرد با موافقت دکتر شاپور بختیار، نخستویر چنانچه گروههایی از مردم مایل باشند که اجتماعاتی همراه با نظم و آرامش برگزار کنند، فرمانداری نظامی با آن موافقت خواهد کرد».
اطلاعیه فرمانداری تهران در این زمینه اشاره میکند که «اجتماعات متشکله در سه روز گذشته در نهایت نظم و ترتیب و آرامش کامل انجام شده است».
کیهان در روز ۱۵ بهمن گزارش خبرگزاری فرانسه از توکیو به نقل از خبرگزاری ژاپن را بازتاب داده که مدعی شده «ماه گذشته لئونید برژنف، دبیرکل حزب کمونیست شوروی، با نماینده آیتالله خمینی در بلغارستان، مخفیانه ملاقات کرده است».
بنا بر این گزارش «یک منبع ایرانی در لندن گفته است این ملاقات سه ساعت طول کشیده و طی آن درباره طرحهای سیاسی رهبر مذهبی ایران گفتوگو شده است».
کیهان مینویسد: «خبرگزاری ژاپن اطلاع میدهد که تاریخ دقیق و محل تیم ملاقات هنوز فاش نشده و تاکید میکند که این ملاقات حدود یک هفته بعد از موضعگیری مساعد شوروی نسبت به آیتالله خمینی و طرفداری از واژگون شده دولت بختیار، صورت گرفته است».