در هجدهمین روز از بهمن ۵۷، اطلاعات در عنوان اصلی صفحه نخست خود نوشت که «دولت انقلابی وزارتخانهها را توسط کارمندان بدست میگیرد». این روزنامه نوشت که «برنامه دولت بازرگان، جمعه در دانشگاه اعلام میشود».
کیهان در این روز تیتر اصلی خود را به «مذاکرات پشت پرده درباره سرنوشت شاه» اختصاص داد.
هر دو روزنامه از تدارک مخالفان برای راهپیمایی در تهران و شهرستانها خبر دادند و در این باره کیهان تیتر زد که «میلیونها نفر فردا راهپیمائی میکنند».
خروج ژنرال هایزر از تهران موضوع دیگری است که در این روز مورد توجه دو روزنامه کیهان و اطلاعات بود.
برخی از گزارشهای کیهان و اطلاعات در روز ۱۸ بهمن ۵۷ را در اینجا بخوانید:
* پرواز هواپیماهای مسافربری به ایران قطع میشود
* پیشنهاد انتقال جتهای اف۱۴ ایران به مصر
* طرح لغو ۲۰ هزار ریال عوارض گذرنامه به تصویب رسید
* برنامه دولت بازرگان جمعه اعلام میشود
* شاه: من از انتقاد بری نیستم
* جم در کابینه بازرگان وعده شرکت نداده است
* ضارب آمریکائی در محکمه شرعی محاکمه شد
* قیمت نفت در بازار آزاد از ۲ برابر بیشتر شد
* مذاکرات سری بازرگان با رهبران و مقامات
* آمریکا هنوز زاهدی را سفیر ایران میشناسد
* امریکا همچنان از بختیار پشتیبانی میکند
در نقل عنوانها و مطالب این روزنامهها، تلاش شده رسمالخط و شیوه نگارش آنها در زمان انتشار حفظ شود.
پرواز هواپیماهای مسافربری به ایران قطع میشود
اطلاعات در روز ۱۸ بهمن در گزارشی در صفحه نخست خود نوشت که «قطع پرواز شرکتهای هوائی سراسر جهان به ایران بهعلت ناامن بودن قلمرو هوائی کشورمان، آغاز شد».
به نوشته اطلاعات «در حال حاضر «پان-امریکن» «لوفت هانزا»، «آلیتالیا» «ک-ال-ام»، و «اس-آ-اس» و بسیاری از شرکتهای دیگر پرواز خود را به ایران قطع کردهاند.»
بر اساس این گزارش «قطع پرواز این شرکتها و نیز اعتصاب کارکنان شرکت هوائی «ایران-ایر» باعث شدهاست ایرانیانی که در خارج از کشور بسر میبرند گاه برای بازگشت به ایران هفتهها منتظر بمانند».
در ادامه این گزارش اطلاعات به نقل از خبرگزاری یونایتدپرس از واشینگتن نوشت که «دولت آمریکا در پی تعلیق مراودات پستی هوائی با ایران، امروز تصمیم گرفت مناسبات پستی خود با ایران را از طریق زمین و دریا نیز برای مدت نامعلومی به حالت تعلیق در آورد».
به نوشته اطلاعات «با این تصمیم همهگونه رابطه پستی ایران با آمریکا قطع شده و این امر به دلیل اعتصاب سنگین بنادر و قطع پروازهای «ایرانار» و احتما قطع پرواز سایر خطوط هوائی است».
پیشنهاد انتقال جتهای اف۱۴ ایران به مصر
اطلاعات به نقل از خبرگزاری «رویتر» از واشینگتن نوشت که «انور سادات رئیس جمهوری مصر به دولت امریکا اطلاع داده است که حاضر است سلاحهای حساسی نظیر جنگنده های اف-۱۴ را که امریکا به ایران فروخته است بخاطر امنیت آنها به مصر انتقال دهد».
بنا بر این گزارش «روزنامه واشنگتن پست این خبر را منتشر کرده می نویسد سادات در دیدار اخیر شاه از مصر این مطلب را با او نیز در میان گذارد اما مقامهای امریکایی میگویند که اگر جنگنده های اف ۱۴ ایران به مصر انتقال داده شوند این عمل با واکنش اسرائیل روبرو خواهدشد».
در ادامه این گزارش آمده است «جنگنده های اف-۱۴ که ایران از امریکا خریده مجهز به موشک های پیچیده فونیکس و سایر تجهیزات سری است و اگر این سلاحها به دست شوروی بیفتد لطمه بزرگی به اسرار نظامی غرب وارد خواهد شد».
طرح لغو ۲۰ هزار ریال عوارض گذرنامه به تصویب رسید
در خبر دیگری اطلاعات نوشت که «طرح نمایندگان درباره لغو عوارض گذرنامه در جلسه دیروز مطرح شد».
به نوشته اطلاعات «این طرح بدنبال تقاضای فوریت از سوی دکتر بقائی یزدی (نماینده یزد) به تصویب رسید و به سنا فرستاده شد».
بر پایه این خبر «با تصویب نهایی این طرح که امروز «سنا» وصول آنرا اعلام کرد، ۲۰ هزار ریال عوارض گذرنامه حذف خواهد شد».
برنامه دولت بازرگان جمعه اعلام میشود
اطلاعات در این روز نوشت که «برنامه دولت مهندس بازرگان صبح جمعه در دانشگاه تهران اعلام خواهد شد».
به نوشته اطلاعات «این گفته را امروز صبح یکی از نزدیکان نخستوزیر موقت دولت انقلاب در تماس با اطلاعات اعلام کرد».
این خبر اضافه میکند «وی گفت مهندس بازرگان جمعه صبح به دانشگاه خواهد رفت و در آنجا طی سخنان برنامههای دولت انقلاب را برای حاضران تشریح میکند».
بنا بر این خبر «همین مقام افزود احتمالاً اگر تا آنروز اعضای کابینه کامل شده باشند در همانجا اعلام خواهند شد».
شاه: من از انتقاد بری نیستم
در گزارشی به نقل از خبرگزاری فرانسه از لندن، اطلاعات نوشت که «شاه ایران ضمن مصاحبهای که در شماره امروز «دیلیمیل» چاپ لندن انتشار یافته تاکید کرده است که هنوز پادشاه و فرمانده ارتش ایران است».
بنا بر این گزارش «شاه اضافه کرده است: اگر ما دست خود را دراز کنیم و مذاکره با جناح چپ و راست را بپذیریم همه چیز امکانپذیر است و در این صورت آنچه که من از سال ۱۹۴۱ به بعد انجام دادهام بیهود نخواهد بود».
این گزارش یادآور میشود که «شاه در این مصاحبه معنی کلمه «ما» را به درستی روشن نکرده است».
به نوشته اطلاعات «شاه همچنین در این مصاحبه سارقین، کلاهبرداران و کسانی را که از قدرت سوئ استفاده کرده و قانون را به مسخره گرفتهاند بشدت محکوم کرده و میافزاید این عده که کشور را به ورشکستگی سوق دادهاند بشدت مجازات خواهندشد».
این گزارش مینویسد «شاه در پایان گفته است شک نیست که خود من نیز از انتقاد بری نیستم، اما چه کسی باور میکند من که ۳۷ سال روزانه ده ساعت برای کشورم کار کردم این کشور را به نقطهای که آغاز کرده بودم بازگردانم».
جم در کابینه بازرگان وعده شرکت نداده است
اطلاعات در خبر دیگری از لندن به نقل از خبرگزاری فرانسه مینویسد که «ژنرال فریدون جم که اکنون در لندن بسر میبرد تاکید کرد که مهدی بازرگان با وی درباره امکان شرکتش در کابینه موقت تماس نگرفته و در این مورد هیچگونه وعدهای نیز به رئیس دولت موقت نداده است».
بنا بر این گزارش «در تهران شایع بود که مهدی بازرگان ژنرال جم را بسمت وزارت دفاع در کابینه خود برگزیده است».
به نوشته اطلاعات «فریدون جم که از اوت سال ۱۹۷۷ در انگلیس مسکن گزیده در پاسخ به سئوال خبرگزاری فرانسه گفت از برنامه دولت موقت هیچگونه اطلاعی ندارد و تصریح کرد به سوگندی که بعنوان یک افسر نسبت به قانون اساسی کشور یاد کرده است همچنان وفادار است».
این گزارش میافزاید «ژنرال جم افزود قانون اساسی ایران لغو نشده است بنابر این سوگند وی به قوت خود باقی است».
ضارب آمریکائی در محکمه شرعی محاکمه شد
خبرنگار اطلاعات از اصفهان گزارش کرده که «آلفونسو پاچکو دولهرو، تبعه آمریکا که چندی پیش با شلیک گلوله، یک راننده اصفهانی را مضروب کرده و توسط مردم دستگیر شده بود، پس از پرداخت جریمه شرعی، آزاد شد».
بنا بر این خبر «وی پس از پرداخت ۱۵ هزار تومان دیه شرعی، ۴ هزار تومان حقوق یک ماه راننده اصفهانی در مدت معالجه و ۳ هزار تومان مخارج بیمارستان او، پس از کسب رضایت آزاد شد».
اطلاعات مینویسد «بدنبال این ماجرا، مامورین شهربانی اصفهان یکبار دیگر تبعه آمریکایی را دستگیر کردند تا به پرونده وی رسیدگی مجدد بنمایند».
این گزارش یادآور شده «هم اکنون کسانیکه به اتهاماتی نظیر سرقت در اصفهان دستگیر میشوند، در منزل حضرت آیتالله خادمی محاکمه شرعی می گردند».
قیمت نفت در بازار آزاد از ۲ برابر بیشتر شد
کیهان در خبری به نقل از «رویتر» از لاهه نوشت که «دلالان نفت دیروز در روتردام گفتند قیمت نفت در بازار آزاد جهانی از اواسط دسامبر گذشته (اواخر آذرماه) بیش از دو برابر قیمت رسمی شده بود، و از آغاز ماه جاری نیز قیمت نفت افزایش جدیدی بمیزان ۲۵ درصد داشته است».
بر پایه این گزارش «دلالان نفت گفتند در هفتههای اخیر نیز قیمت نفت بطور کلی سیر صعودی پیموده است و منشاء آن را باید در رویدادهای ایران جست».
کیهان مینویسد «یک مقام ارشد وزارت اقتصاد هلند گفت مقدار نفتی که در بازار آزاد عرضه شده نسبتاً کم است بخاطر اینکه شرکتهای عمده نفتی در گذشته نسبتاً دور ذخائر خود را خریداری کردهاند. وی گفت افزایش قیمت قابل توجهی برای مصرفکننده عادی در نظر گرفته نشده است».
کیهان هیچ اشارهای به بهای نفت در زمان انتشار گزارش نمیکند.
مذاکرات سری بازرگان با رهبران و مقامات
کیهان در روز ۱۸ بهمن نوشت که «مهدی بازرگان نخستوزیر دولت موقت که پریروز از طرف آیتالله العظمی امام خمینی بدین سمت انتخاب شد در ۴۸ ساعت گذشته مذاکرات وسیعی را با مقامات و رهبران گروههای مختلف برای تدوین برنامه اجرائی با توجه به رویدادهای دو روز اخیر آغاز کرده است».
کیهان پی از اشاره به ناکامی رایزنیهای بازرگان، اضافه کرده که «بعضی منابع میگویند که مهندس بازرگان لیست نهائی اسامی کابینه خود را ممکن است قبل از جمعه اعلام کند».
این روزنامه مینویسد «طرفداران بازرگان برای راهپیمائی فردا که در تهران و شهرستانها بطرفداری از وی انجام خواهد گرفت اهمین زیادی قائلند».
آمریکا هنوز زاهدی را سفیر ایران میشناسد
کیهان در گزارشی از واشینگتن به نقل از آسوشیتدپرس مینویسد «این مساله که چه کسی مسؤول سفارت ایران در واشنگتن است هنوز همچنان بقوت خود باقی است».
این گزارش یادآور شده «خبرگزاری رسمی پارس در تهران گزارش میدهد مأموریت اردشیر زاهدی سفیر سابق ایران پایان یافته است. [اما] سفارت ایران در واشنگتن عکس این را میگوید».
این گزارش زاهدی را «سلطان محافل خاویار و شامپانی در واشنگتن» توصیف میکند و مینویسد «وزارت خارجه امریکا که فقط به استوار نامههای رسمی ترتیب اثر میدهد میگوید اگرچه دلیلی علیه گزارش خبرگزاری پارس در دست نیست اما زاهدی هنوز سفیر ایران است».
کیهان مینویسد «بعد از خروج شاه از ایران سرنوشت زاهدی که از دوستان نزدیک شاه و داماد سابق وی است همچنان در پردهای از ابهام قرار دارد. اعتقاد عمومی در واشنگتن بر این است که نزدیکی زاهدی به شاه حالا دیگر به پایان کارش در واشنگتن منجر خواهد شد».
امریکا همچنان از بختیار پشتیبانی میکند
کیهان به نقل از آسوشیتدپرس و «رویتر» مینویسد که «منابع آمریکائی در تهران دیروز تائید کردند که ژنرال رابرت هایزر معاون فرمانده سازمان پیمان اتلانتیک شمال پس از یک ماه اقامت در ایران این کشور را ترک کرده است».
بنا بر این گزارش «این منابع گفتند هدف از سفر ژنرال هایزر به ایران و اقامت طولانیش در این کشور ترغیب نظامیان ایران به حمایت از دولت شاپور بختیار بوده است».
کیهان مینویسد «طرفداران آیتالله خمینی گفتهاند حضور ژنرال هایزر در ایران نشانه دیگری از مداخله آمریکا در امور داخلی ایران است».
کیهان در این گزارش به اظهارات هودینگ کارتر سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا اشاره کرده که گفته است «دولت امریکا همچنان به کار با دولت شاپور بختیار بر اساس قانون اساسی ادامه میدهد».
او گفته است که «ما از دولت که به قانون اساسی مبتنی است حمایت میکنیم. ما بختیار را بعنوان رئیس دولت به رسمیت میشناسیم و به مراودات رسمی با این دولت ادامه خواهیم داد».
در خبری دیگر اما کیهان مینویسد که «سخنگوی کاخ سفید امروز در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که شاپور بختیار باید تسلیم نظر اکثریت مردم ایران شود و اجازه دهد حاکمیت اراده مردم اجرا شود».
کیهان البته این خبر را به نقل از «یکی از نزدیکان امام خمینی» مخابره کرده و از قول او که به نامش اشاره نشده میگوید «سخنگوی کاخ سفید گفته است پس از روی کار آمدن دولت قانونی ایران امریکا با چنین دولتی تماس خواهد گرفت و ترتیبات لازم برای استقرار روابط دو کشور را خواهد داد».