روز سهشنبه سوم بهمن ۵۷، دو روزنامه پرتیراژ کشور در آن سالها، یعنی کیهان و اطلاعات عنوانهای اصلی خود را به گفتوگوی اختصاصی خود با آیتالله خمینی اختصاص دادند.
رایزنیهای جرالد فورد، رئیسجمهور پیشین آمریکا در منطقه، و نیز ارائه لوایح مربوط به محاکمه وزرا و انحلال ساواک از سوی بختیار از دیگر عناوین اصلی روزنامههای کیهان و اطلاعات در روز سوم بهمن بود.
* فورد نتیجه مذاکرات خود را در باره ایران به اطلاع رهبران اسرائیل رساند
* تغییر سیاست آمریکا تا چندروز دیگر ظاهر میشود
* اردشیر زاهدی تهدید به کودتا میکند
* محل فرود هواپیمای امام خمینی نامشخص است
* «مهرآباد در انتظار یک حادثه»
* پرواز هواپیماهای اسرائیل از فضای ایران تحریم شد
* پست آمریکا از دریافت نامه به مقصد ایران خودداری می کند
* شهرداری تهران برای پرداخت حقوق ناتوان است
* لایحه انحلال ساواک فردا تقدیم مجلس میشود
* مصاحبه کیهان و اطلاعات با آیت الله خمینی در پاریس
* تدابیر فوقالعاده امنیتی برای روز جمعه
در روایت این خبرها تلاش شده رسمالخط و شیوه نگارش این روزنامهها به همان شکل حفظ شود.
فورد نتیجه مذاکرات خود را در باره ایران به اطلاع رهبران اسرائیل رساند
روزنامه اطلاعات در مطلبی به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد «جرالدفورد رئیس جمهوری پیشین آمریکا که در آسوان با شاه و سادان مذاکرات طولانی و محرمانهای داشته است» پس از ورود به بیتالمقدس رهبران اسرائیل از جمله موشه دایان را در این مذاکرات گذاشت.
بنا بر این گزارش آقای جرالد فورد پیش از سفر به اسرائیل با پادشاه عربستان سعودی هم دیدار و گفتگو کرده است.
آسوشیتدپرس نوشته است که مذاکرات آقای فورد «با سادات، شاه و رهبران عربستان سعودی پیرامون اوضاع ایران و اثری که این وضع بر جهان عرب خواهدگذارد و نیز سیر تحولاوضاع بوده است».
در این گزارش آمده که آقای فورد«اطمینان دارد که با توجه با اشتباههایسیاسی کارتر در انتخابات آینده ریاست جمهوریآمریکابراو پیروز خواهد شد». --> بازگشت
تغییر سیاست آمریکا تا چندروز دیگر ظاهر میشود
روزنامه کیهان هم در همین روز از اعلام سیاست تازه آمریکا در قبال منطقه در «چند روز آینده» خبر داده است.
کیهان می نویسد اگرچه رادیو اسرائیل در گزارشی در اینباره سیاست جدید آمریکا را فاش نکرده اما «در چند روز آینده جزئیات این سیاست روشن میشود و اثرات آن به ظهور میرسد».
بنا بر این گزارش این تغییر سیاست با توجه به «رویدادهای در حال گسترش ایران» رخ میدهد. --> بازگشت
در این شماره از روزنامه اطلاعات خبری کوتاه درباره رویکرد دانشگاهیان به «دانشگاه فرح» منتشر شده است.
در این خبر آمده که «دانشجویان ، استادان و کارکنان «دانشگاه فرح» سابق در تائید تصمیمسازمان دانشگاهیان مبنی بر بازگشایی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور، روز سهشنبه ۲۶ دیماه ۱۳۵۷ را روز بازگشایی و بلکه گشایش واقعی این دانشگاه اعلام کردند».
بنا بر این خبر این افراد طی اعلامیهای «خواستار برچیده شدن تشکیلات استثماری و برکنده شدن ریشههای استعماری و سرنگونی حکومتهای استبدادی در کلیه سطوح شدند و بجای آن برقراری حکومت عدل اسلامی شدند».آنها همچنین در این اعلامیه به کوتاه کردن دست «جنایتکاران خارجی و خیانتکاران داخلی از کلیه امور کشور بویژه امور آموزش و پرورش» شدند. --> بازگشت
روزنامه اطلاعات خبری را از سوی خبرگزاری فرانسه منتشر کرده که او در یک مصاحبه درباره انجام یک کودتای نظامی هشدار داده است.
آقای زاهدی در یک مصاحبه تلویزیونی گفته است «در صورتیکه اقداماتی علیه قانونی اساسی دمکراسی پارلمانی و یا دولت جدید شاپور بختیار بعمل آید نظامیان دست به کودتا بزنند».
آقای زاهدی با بیان اینکه بختیار تاکیده کرده که از وظایف خود دست برنخواهد داشت گفته « باید دانست که بختیار مردسرسختی است که آنچه را که میگوید در آن اعتقاد کامل دارد».
اردشیر زاهدی در این گفتگو همچنین خبرها درباره تصمیم شاه برای سفر فوری به آمریکا را شایعه خوانده و گفته «مسافرت ایشان بهامریکا بتعویق افتاده است». --> بازگشت
روزنامه اطلاعات در گزارشی درباره فراهم کردن مقدمات بازگشت آیت الله خمینی از پاریس به تهران و با اشاره به گردهمایی کارکنان اعتصابی سازمان هواپیمایی ، می گوید مقرر شده «عدهای از کارکنان عملیاتی این سازمان از تاریخ ۵۷/۱۱/۳ (امروز) شروع بکار نمایند».
همچنین در این جلسه تصمیم گرفته شد که «در صورت عدم مساعد بودن اوضاع جوی وکنترلی در فرودگاه مهرآباد ممکن است هواپیمای حامل نایبالامام خمینی در فرودگاه دیگری در داخل یاخارج کشور به زمین بنشیند».
در این گزارش همچنین به تصمیم «کمیته تنظیم اعتصابات منتخب از سوی نایب الامام خمینی» اشاره شده که درخواست توقف اعتصاب از سوی کارکنان هواپیماهائی که بین پاریس و تهران رفت و آمد می کنند را مطرح کرده است. --> بازگشت
درباره شرایط فرودگاه مهرآباد همچنین روزنامه اطلاعات به نقل از یکی از مقامات این فرودگاه درباره «احتمال وقوع حادثهای» در این فرودگاه هشدار داده که «جان مسافران را تهدید می کند».
این فرد که در این گزارش نامی از او برده نشده درباره دلیل بروز این شرایط گفته « کسی در روی زمین بارادار هواپیما را کنترل نمی کند و لذا خلبانان چه هنگام فرود و چه هنگام پرواز از هدایت رادارچیها برخوردار نیستند و تنها راهنمائی کهآن ها دریافت میکند از طریقیک کانال رادیوئی است».
در این گزارش به نقل از یک خلبان آمده که پرواز بر فراز فرودگاه مهرآباد هنگام ابری بودن هوا، «وحشتناک» است.
اطلاعات به نقل از منبع خود گفته آخرین حادثهای که رخ داده احتمال برخورد «یک هواپیمای پانامریکن و یک هواپیمای شرکت رویال جردن ارلاین بود».
این گزارش همچنین با اشاره به اینکه «دولت بجز یکمورد به کلیه خواستهای» اعتصاب کنندگان توجه کرده آورده که این افراد «حتی برای گفتگو هم حاضر نشدهاند و اکنون معلوم نیست لجاجت آنها چه حادثهای را بدنبال خواهد داشت». --> بازگشت
در حوزه فرودگاهها همچنین روزنامه کیهان در این روز دو خبر منتشر کرده یکی به اطلاعیه مشترک کارکنان اعتصابی هواپیمایی ملی ایران و سازمان هواپیمایی کشوری اشاره کرده است.
در این اطلاعیه اعتصاب کنندگان به تحریم پرواز هواپیماهای «المال» (هواپیماهای مسافری اسرائیل) اشاره کرده و میگویند اگر آژانسهای مسافرتی و شرکتهای هواپیمایی «نسبت به فروش بلیتهای این شرکت یا اصولا هر گونه عملیات حمل بار و مسافر و دیگر خدمات مربوط، اقدامی بعمل آید، هوایپمایی ملی ایران همکاری خود را این آژانسها و شرکت ها بویژه از نظر تامین بلیتهای «هما» قطع خواهد کرد».
این شرکتها و آژانسها همچنین به ابطال پروانه کار تهدید شدهاند.
خبر دیگر روزنامه کیهان به تاثیر اعتصاب کارکنان هواپیمایی کشوری بر فعالیت مهرآباد اختصاص یافته و در آن به فعالیت این فرودگاه پایتخت «فقط در ساعات روز» اشاره شده است. --> بازگشت
پست آمریکا از دریافت نامه به مقصد ایران خودداری می کند
روزنامه اطلاعات به نقل از خبرنگار خود گزارش میدهد که «پست آمریکا، نامه کلیه ایرانیان را که به مقصد ایران تحویل گرفته بود، به آدرس فرستندگان پس فرستاد».
بنا بر این گزارش این اقدام پس از اعتصاب کارکنان پست در ایران گرفته شده است و گفته شده که «دریافت نامه و محموله پستی به مقصدایران بستگی بادامه اعتصاب ایران خواهد داشت».
یک مامور پست به اطلاعات گفته است: « تا زمانی که اعتصاب کارکنان هواپیمائی و فرودگاه های کشور ادامه داشته باشد و سوخت کافی جهت حمل و نقل فراهم نگردد ، نمیتوان امیدوار بود که اعتصاب کارکنان پست پایان پذیرد». --> بازگشت
روزنامه اطلاعات در گزارشی با اشاره به اعتصاب «کلیه کارمندان مناطق دوازدهگانه شهرداری پایتخت بویژه اداره شهر سازی مرکز، بمنظور همبستگی با موج اعتصابات کارمندی سراسر کشور» آورده که شهرداری «از لحاظ پرداخت حقوق کارمندان خود با کمبود بودجه روبرو شده است».
این گزارش اضافه کرده که شهرداری تهران «تنها تا دو ماهدیگر آنهم از محل ذخایر قبلی میتواند حقوق کارکنانش را تامین کند و پس از آن مجبور به اخذ وام در این زمینه خواهد بود».
این گزارش یکی از دلایل کمبود بودجه را اعتصاب کارکنان اماکن عمومی «موزهها – تاترها -سینماها-هواپیما» عنوان کرده که از جمله «منابع سرشار» درآمد است عنوان کرده و افزوده مردم نیز «از پرداخت عوارض نوسازی و غیره خودداری میکنند».
در این گزارش همچنین به بلاتکلیفی وضعیت منازل فرسوده اشاره شده است. --> بازگشت
یک خبر کوتاه در این شماره روزنامه اطلاعات به حضور شاپور بختیار در مجلس اشاره کرده است. در این خبر آمده که آقای بختیار قرار است لوایح جدیدی در اختیار مجلس شورای ملی قرار دهد.
این خبر میافزاید شاپور بختیار «لوایح مربوط به محاکمه وزرا و مجازات مجرمان و جنایتکاران علیه ملت، انحلال ساواک و انحلال وزارت علوم و چند لایحه جدید دیگر را تقدیم خواهد کرد».
این خبر بر مبنای شنیدهها از «محافل پارلمانی» آورده که «با توجه به لزومکسب مجوزبرای ادامه بازداشت نخست وزیر و وزیران پیشین زندانی در جلسه فردا دولت ماده واحدهای تقدیمخواهدکردتابراساس آنبتواند آنان را تاتکمیلپرونده و صدور قرار قضائی – در بازداشت نگهدارد.
روزنامه کیهان هم در مطلبی در اینباره به مطرح شدن «تقاضای فوریت» برای تسریع تصویب این لوایح اشاره کرده است. --> بازگشت
در این روز دو روزنامه اطلاعات و کیهان، مصاحبه ای را با آیت الله خمینی منتشر کردند. اطلاعات می گوید از آنجا که آیت الله خمینی تاکید کرده سخنگویی ندارد، این روزنامه خبرنگاری را برای مصاحبه حضوری با او در فرانسه فرستاده است. تاریخ مصاحبه ۲۱ ژانویه ۱۹۷۹ اعلام شده است.
آقای خمینی در این مصاحبه درباره بازگشت به ایران، سخنرانی در بهشت زهرا و برنامه حکومت اسلامی سخن گفته است.
خبرنگار در این مصاحبه درباره وضعیت اقلیتهای مذهبی در حکومت اسلامی مورد نظر آیتالله خمینی پرسیده که او در پاسخ گفته «اقلیت های مذهبی در اسلام احترام دارند و آنهاهم مثل سایر اقشار ملت با رفاه در آنجا زندگی خواهند کرد و هیچ گرفتاری برای آنها نخواهد بود».
آیت الله خمینی در این مصاحبه درباره نقش زنان در حکومت اسلامی با بیان اینکه «حکومت اسلامی تکلالیف را معین می کند» اضافه کرده که «زنان هم چون مردان در ساختن جامعه اسلامی فردا شرکت دارند. آنان از حق رای دادن و رای گرفتن برخوردارند.... ما همه گونه آزادی را به زن خواهیم داد.البته جلوی فسار را میگیریم».
آقای خمینی در پاسخ به سوالی درباره آزادی روزنامهها گفته «روزنامه هائی که مضر بحال ملت باشد و روزنامه هائی که نوشتهشان گمراه کننده نباشد آزادند».
او همچنین درباره احتمال اعلان جنگ به اسرائیل گفته است این موضوع «بسته به مقتضایزمان است».
آیت الله خمینی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار کیهان درباره رفتن از زیر چکمه استبدار به زیر نعلین استبداد، این گفته ها را حرفهای «عمال شاه» خوانده و گفته «شما اگر حکومت اسلامی را ببینید خواهید دید که دیکتاتوری در اسلام اصلا وجود ندارد». --> بازگشت
روزنامه کیهان در خبری از تاثیر شرایط موجود بر توزیع گوشت و مرغ اشاره کرده است.
کیهان به نقل از یکی از گوشت فروشهای غرب تهران نوشته « مدت چند روز است که به حدود ۲۳۰۰ قصابی گوسفندی و ۱۷۰۰ مغازه گاوی فروش گوشت داده نمیشود».
این خبر کوتاه از گرانفروشی ها در این زمینه هم اشاره کرده و گفته به دلیل کمبود گوشت «اگر هم مقدار کمی توزیع میشود به تعدادی قصابی میرسد . آنچه مسلم است گوشتها را به قیمت کیلویی ۱۴ تومان به هامبرگر فروشیها و بطور آزاد میفروشند در حالیکه باید کیلویی ۱۰۷ ریال به مغازهها بفروشند».
این گزارش همچنین به توزیع نشدن مرغ منجمد اشاره کرده است. --> بازگشت
تدابیر فوقالعاده امنیتی برای روز جمعه
روزنامه کیهان در بخش مرور گزارش رسانههای خارجی از تحولات ایران به نقل از خبرنگار بیبیسی در تهران مینویسد «نگرانی فوری در حال حاضر اینست که روز جمعه که آیت الله خمینی پایس را بایران میگذارد، چه حوادثی در خیابانهای تهران پیش خواهد آمد».
کیهان به نقل از «رادیو لندن» و خبرنگار بیبیسی می نویسد «رهبران مذهبی که مسوولیت حفظ نظم و امنیت را آنروز بعهده خواهند داشت یک وظیفه مافوق انسانی را بعهده دارند».
این گزارش همچنین به لزوم نقش آفرینی دولت بختیار در برقراری نظم در این روز اشاره کرده اما می افزاید که «تا بحال هیچ علامتی که حاکی از تغییر در بن بست کامل سیاسی بین دکتر بختیار و آیتالله خمینی باشد وجود نداشته است».
«رادیو لندن» به جایگاه ارتش هم اشاره کرده و می گوید «آیتالله طالقانی رهبر مذهبی عمده در تهران در یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار کرد که روحانیون درخواستهائی از ارتش دریافت داشتهاند مبنی بر آنکه از مردم خواسته شود که بارتش حمله نکنند». --> بازگشت