لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۲

رویترز: مقامات آمریکا با عواقب درز «ده‌ها سند محرمانه» دست‌وپنجه‌ نرم می‌کنند


ساختمان وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون
ساختمان وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون

مقامات امنیتی آمریکا در حال دست‌وپنجه‌ نرم کردن با عواقب انتشار «ده‌‌ها سند محرمانه» امنیتی هستند که اوایل مارس گذشته در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

دو مقام آمریکایی روز دوشنبه ۲۱ فروردین به خبرگزاری رویترز گفتند که نهادهای امنیتی این کشور با عواقب درز اطلاعات ده‌‌ها سند محرمانه دست به گریبان‌اند. این درز اطلاعات به بحث‌هایی چون «شیوه دسترسی به اسناد محرمانه» در داخل دولت آمریکا و ارتباط این کشور با متحدانش دامن زده است.

اسناد یاد شده که شامل بیش از ۵۰ مورد مدرک اطلاعاتی با عناوین «محرمانه» و «بسیار محرمانه» هستند، شامل موضوعات متفاوتی از آسیب‌پذیر بودن سیستم نظامی اوکراین تا مسائل مربوط به متحدان آمریکا مانند کره‌جنوبی، اسرائیل و ترکیه می‌شوند.

انتشار این مطالب در شبکه‌های اجتماعی تا پیش از انتشار گزارش نیویورک‌ تایمز در این مورد توجه زیادی را به خود جلب نکرده بود.

نیویورک‌تایمز روز ۱۸ فروردین در این زمینه نوشت که این اسناد با درجه «حساسیت بالا»، از یک ماه پیش در فضای مجازی مانند توییتر و تلگرام منتشر شده است و می‌تواند به نهادهای اطلاعاتی آمریکا آسیب جدی بزند.

دو مقام امنیتی آمریکا که به‌دلیل حساسیت موضوع نخواستند نام‌شان فاش شود، به رویترز گفته‌اند پنتاگون در حال بررسی این مساله است که چه اندازه «اسرار حساس» آمریکا در این اتفاق افشا شده‌اند.

یکی از این مقام‌ها گفته است: «پنتاگون باید دسترسی لجام‌گسیخته به برخی از حساس‌ترین اطلاعات را، زمانی که افراد دلیل موجهی برای دسترسی به این اطلاعات ندارند، محدود کند».

انگیزه انتشار اسناد

به نوشته نیویورک تایمز، برخی از محتواهای انتشاریافته، از جمله در مورد شمار تلفات روسیه و اوکراین، عامدانه دستکاری شده‌اند تا شمار کشته‌های روسی کمتر و تعداد کشته‌های طرف اوکراینی بیش از تعداد حقیقی نشان داده شود.

ظاهرا در این اسناد جزئیات تجهیز تسلیحاتی ارتش اوکراین تا پنج هفته پیش ذکر شده است که افشای آن می‌تواند در جنگ جاری به روسیه کمک کند.

تلاش پنتاگون برای یافتن عوامل و انگیزه درز اطلاعات این اسناد محرمانه همچنان ادامه دارد.

دانیل هافمن، افسر ارشد سابق سیا، در این زمینه گفته که با توجه به فعالیت‌های گذشته آژانس‌های اطلاعاتی مسکو، «به احتمال زیاد» عوامل روسیه اسناد مربوط به اوکراین را به عنوان بخشی از یک عملیات «انتشار اطلاعات گمراه‌کننده» منتشر کرده‌اند.

برخی از کارشناسان امنیت ملی آمریکا می‌گویند با توجه به گستردگی موضوعات مطرح شده در این اسناد، گمان می‌کنند که عامل درز اطلاعات، آمریکایی باشد. با وجود این، آن‌ها نقش روسیه در این مساله را رد نمی‌کنند.

کرملین و سفارت روسیه تاکنون در این زمینه اظهارنظری نکرده‌اند.

واکنش متحدان آمریکا

انتشار این اسناد با واکنش برخی از متحدان آمریکا نیز روبرو شده است.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای ادعای این اسناد مبنی بر همراهی موساد، سازمان اطلاعات اسرائیل، با اعتراضات اخیر این کشور را «دروغ و بی‌پایه» خوانده است.

یک مقام ریاست‌جمهوری کره‌ جنوبی نیز روز گذشته گفت که این کشور پیشتر از محتوای اسناد افشا شده آگاه بوده و قرار است در این زمینه با آمریکا گفتگو کند.

در یکی از اسناد افشا شده، گفتگو میان مقامات ارشد کره جنوبی در زمینه فشار آمریکا بر سئول برای کمک تسلیحاتی به اوکراین، منتشر شده است.

سند دیگر منتشر شده عنوان «بسیار محرمانه» دارد و در مورد ارتباط پیمانکاران نظامی روس با «رابطین» ترک برای خرید تسلیحات نظامی از ترکیه است.

سفارت ترکیه در واشینگتن از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است.

اگرچه به نظر می رسد انتشار این اسناد جدی‌ترین درز عمومی اسناد طبقه‌بندی شده آمریکا در سال‌های اخیر باشد اما گفته می‌شود این درز اطلاعات به گستردگی درز اطلاعات امنیتی آمریکا در سایت ویکی‌لیکس نیست.

سایت ویکی‌لیکس در سال ۲۰۱۳ حدود ۷۰۰ هزار سند، ویدئو و پیام‌های دیپلماتیک محرمانه آمریکا را منتشر کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/پ.م/ک.ر
XS
SM
MD
LG