لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۲

گروسی: روسیه و اوکراین علاقمند به ایجاد یک منطقه امن در اطراف نیروگاه زاپوریژیا هستند


رافائل گروسی در حال گفت‌وگو با رسانه‌ها در اطراف نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در سفر دو هفته پیش خود
رافائل گروسی در حال گفت‌وگو با رسانه‌ها در اطراف نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در سفر دو هفته پیش خود

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تمایل روسیه و اوکراین برای ایجاد یک منطقه امن در اطراف نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا خبر داد.

رافائل گروسی روز دوشنبه ۲۱ شهریور در نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی که در وین برگزار شد، از دولت‌های روسیه و اوکراین خواست که فورا با پیشنهاد برقراری منطقه امن موافقت کنند. او در همین حال افزود که نشانه‌هایی از علاقمندی دو طرف در این باره وجود دارد.

مدیرکل آژانس در ادامه عملی شدن این توافق را منوط به خودداری روسیه و اوکراین از گلوله‌باران این نیروگاه عنوان کرد و افزود: جزئیات فنی، از جمله تعیین فاصله‌ای که بر اساس توافق طرفین از گلوله‎‌باران تاسیسات خودداری کنند و سایر مسائل تکنیکی از سوی کارشناسان آژانس در حال بررسی است.

روسیه و اوکراین در دوره اخیر یکدیگر را به گلوله‌باران بزرگ‌ترین نیروگاه اتمی اروپا، در جنوب اوکراین، متهم کرده‌اند.

ولودمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، دو هفته پیش گفت که گلوله‌باران نیروگاه توسط روس‌ها «یک خطر بزرگ برای همه اروپا» ایجاد کرده که فعلا از آن جان‌به‌در برده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، نیز روز ۲۰ شهریور در گفت‌وگوی تلفنی با امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود، هشدار داد که «حملات اوکراین» به نیروگاه ممکن است «عواقب فاجعه‌بار» داشته باشد.

مدیرکل آژانس در آغاز نشست جدید فصلی شورای حکام در روز دوشنبه از مقصر دانستن یکی از طرفین جنگ در رویدادهای اخیر نیروگاه زاپوریژیا خودداری کرد.

نیروگاه زاپوریژیا که در اویل حمله روسیه به اوکراین به تسلط نظامیان روس درآمده است، کماکان توسط تیم فنی اوکراینی اداره می‌شود.

آقای گروسی که خود دو هفته پیش با وجود ادامه گلوله‌باران تاسیسات همراه با یک هیات آژانس از این نیروگاه بازدید کرد، دو کارشناس آژانس را مامورت نظارت بر فعالیت‌های زاپوریژیا کرده است.

گلوله‌باران تاسیسات اتمی زاپوریژیا سبب شد که این نیروگاه از سیستم برق سراسری اوکراین جدا شود و مجبور به استفاده از ژنراتور تولید برق در سیستم درونی شود.

اما روز ۲۰ شهریور پس از وصل دوباره نیروگاه به سامانه سراسری برق، آخرین و ششمین راکتور آن که در حالت عملیاتی باقی بوده بود، توسط نیروهای فنی خاموش شد تا نیروگاه در ایمن‎‌ترین وضعیت که «شرایط سرد» کوره نام دارد، قرار گیرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG