رئیس جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۱۹ خرداد در واکنش به تصویب قطعنامه انتقادی شورای حکام آژانس علیه ایران گفت که این مورد نیز مانند قطعنامههای پیشین تاثیری بر مواضع تهران نخواهد داشت.
ابراهیم رئیسی که به استان چهارمحال و بختیاری سفر کرده است، در جمع گروهی از مردم این استان مدعی شد که قطعنامههای وضعشده در مجامع بینالمللی در اغلب موارد «بیاثر» و «بیفایده» بودهاند.
این اظهارات پس از آن بیان میشود که شورای حکام آژانس شامگاه ۱۸ خرداد با اکثریت آراء قطعنامهای علیه ایران به تصویب رساند که در آن از همکاری نکردن تهران با این نهاد انتقاد شده بود.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش گفت که «دشمن» قصد دارد با «تحریم و تهدید» مانع پیروزی ایران در منطقه شود، در حالیکه این قبیل اقدامات غرب به رشد «استقلال» و «خودکفایی» کشور کمک کرده است.
ایران متهم است که به پرسشهای آژانس در مورد منشاء اورانیوم یافت شده در سه مکان هستهای اعلام نشده خود - شامل تورقوزآباد، ورامین و مریوان - پاسخ نداده است.
رئیسجمهوری اسلامی ایران سپس با اشاره به توقیف دو کشتی یونانی توسط سپاه پاسداران در آبهای خلیج فارس گفت که «دوران بزن در رو تمام شده» است، و غرب را متهم کرد که «با قلدری، یونانیها را تحریک کردند» تا کشتی ایران را در منطقه بدزدند.
بهدنبال توقیف نفتکش «لانا» (پگاس سابق) با ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران توسط یونان و تحویل محموله نفتی آن به آمریکا در هفته گذشته، نیروی دریایی سپاه روز جمعه گذشته دو نفتکش با پرچم یونان را در آبهای خلیج فارس توقیف کرد.
ابراهیم رئیسی مدعی شد که اقدام «تلافیجویانه» سپاه پاسداران در توقیف دو کشتی یونانی باعث شد تا یونان امروز اعلام کند که «کشتیرانی مسترد خواهد شد».
ساعاتی پیش از این اظهارات، خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد که دادگاهی در یونان حکم پیشین که به ایالات متحده اجازه مصادره محموله نفتی ایران را میداد، لغو کرده است.
یونان اقدام جمهوری اسلامی در توقیف نفتکشهای یونانی را «دزدی دریایی» خوانده بود.
ادعای رئیسی: در صادرات به «جایگاه قبل از تحریمها» رسیدیم
رئیسجمهوری اسلامی در بخش دیگری از اظهارات روز پنجشنبه خود مدعی شد که در صادرات به «جایگاه قبل از تحریم» رسیدیم و تراز تجاری کشور نشان از موفقیت در این عرصه دارد.
آمارهای گمرکی ایران و صندوق بینالمللی پول نشان میدهد که بعد از دو سال، نهایتا تراز تجاری کشور مثبت شده است و علت آن اوجگیری چشمگیر قیمت نفت، محصولات نفتی، پتروشیمی و محصولات معدنی است، نه افزایش حجم صادرات کشور.
آمارهای گمرکی نشان میدهد که در دو ماه اول سال جاری خورشیدی صادرات غیرنفتی کشور از لحاظ وزن کمتر از دو درصد رشد داشته است، اما از لحاظ ارزش رشدی ۳۷ درصدی تجربه کرده و به ۸.۵ میلیارد دلار رسیده است.
صادرات غیرنفتی کشور در دو ماهه ابتدایی امسال حدود ۱۷ میلیون تن بوده است، در حالی که در دور مشابه سال ۹۷ و قبل از تحریمهای آمریکا نزدیک به ۱۹ میلیون تن بود.
همچنین واردات کشور در دو ماه ابتدایی امسال با افت بیش از سه درصدی به ۸.۱ میلیارد دلار رسیده است و تراز تجاری غیرنفتی کشور با اختلاف اندکی مثبت شده است.
از سوی دیگر، آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها از جمله کپلر نشان میدهد اگرچه صادرات غیرنفتی ایران طی دو ماه گذشته نسبت به زمستان یک سوم افت داشته و به زیر ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، اما با توجه به اوجگیری قیمت نفت در دو ماه گذشته، تاثیر چندانی بر ارزش صادرات نفت خام کشور نداشته است.
ایران قبل از تحریمهای غرب روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت و اگر حجم صادرات نفت کشور تحت تاثیر تحریمها کاهش نیافته بود، اکنون ۱.۹ میلیون بشکه نفت اضافی صادر میکرد و هر روز ۲۳۰ میلیون دلار درآمد بیشتری بهدست میآورد که سالانه رقمی معادل بیش از ۸۰ میلیارد دلار است؛ اما با توجه به محدود بودن صادرات نفت به دلیل تحریمها و رقابت روسیه با تهران بر سر بازار نفت چین، ایران از این رقم چشمگیر محروم شده است.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که صادرات ایران در سال جاری به ۱۴۰ میلیارد دلار برسد که ۵۴ درصد بیشتر از پارسال است. علت این موضوع رشد چشمگیر قیمت نفت و مواد معدنی در جهان است.
آقای رئیسی همچنین مدعی رشد اقتصادی پنج درصدی کشور شده و گفته است تمام شاخصهای نشانگر آینده روشن برای اقتصاد کشور است.
این در حالی است که صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی کشور برای سال جاری را تنها سه درصد پیشبینی کرده است.
ادعای آقای رئیسی درباره «مثبت» بودن تمام شاخصهای اقتصادی نیز در حالی است که ایران هماکنون یکی از بالاترین نرخهای تورم را در جهان دارد و ریال ایران از ابتدای امسال بیش از ۲۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.