آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ۱۲ فروردین گزارش داد حکومت ایران که پیشتر غنیسازی اورانیوم را با دستگاههای پیشرفته در بخش زیرزمینی تاسیسات هستهای نطنز آغاز کرده بود، بر تعداد دستگاههای خود افزوده است.
بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی در تازهترین اقدام خود در نقض توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام، به استفاده از چهارمین آبشار از سانتریفیوژهای نسل آیآر-۲ام روی آورده است.
در گزارش آژانس آمده است این سازمان در روز چهارشنبه ۱۱ فروردین تایید کرد که حکومت ایران، گازدهی به آبشار ۱۷۴ سانتریفیوژهای نسل آیآر-۲ام را آغاز کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۸ اسفند اعلام کرد که ایران چهارمین آبشار از سانتریفوژهای غنیسازی نسل آیآر-۲ام را در زیرزمین تاسیسات هستهای نطنز نصب کرده، اما تا آن زمان گاز هگزافلوراید به آنها تزریق نشده بود.
این نسل از سانتریفیوژهای پیشرفته امکان غنیسازی اورانیوم را تا بالای پنج درصد فراهم میکند. این رقم بیش از ۳.۶۷ درصدی است که برجام به ایران اجازه داده است غنیسازی کند اما کمتر از ۲۰ درصد غنیسازی در تاسیسات فردو، در نزدیکی قم، است.
سال گذشته، حکومت ایران اقدام به انتقال سه آبشار از سانتریفوژهای پیشرفته خود به یک تاسیسات زیرزمینی در نطنز کرد. این در حالی است که بر اساس توافق هستهای، ایران مجاز است فقط از سانتریفیوژهای آیآر-۱ برای غنیسازی استفاده کند.
ایران از ۱۱ آذر امسال که مجلس شورای اسلامی در مصوبهای دولت را مکلف کرد در صورت عدم رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کند، به برنامه هستهای خود سرعت داده است.
حکومت ایران پیشاپیش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از قصد خود برای استفاده از شش آبشار از سانتریفیوژهای نسل آیآر-۲ام مطلع ساخته است.
بنابر این گزارش محرمانه بهتاریخ ۱۱ فروردین که خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه به نسخهای از آن دست یافته است، دو آبشار دیگر از این نسل سانتریفیوژهای پیشرفته نصب شدهاند اما هنوز غنیسازی را آغاز نکردهاند.
این گزارش میافزاید هنوز نصب دومین آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته نسل آیآر-۴ توسط حکومت ایران اجرایی نشده است.
آژانس بینالمللی پیشتر روز ۲۷ اسفند گزارش داده بود که استفاده از نوع جدیدی از سانتریفیوژهای پیشرفته موسوم به آیآر-۴ در زیرزمین تاسیسات هستهای نطنز آغاز شده است. حکومت ایران همزمان از قصد خود برای افزایش تعداد این نسل از سانتریفیوژهای پیشرفته خبر داده بود.
اقدامات ایران در عدول از توافق هستهای از سال ۲۰۱۹ و در پاسخ به خروج ایالات متحده از برجام، و بازگشت و تشدید تحریمهای اقتصادی آمریکا در زمان دونالد ترامپ به اجرا گذاشته شد؛ رئیسجمهور پیشین که از مخالفان سرسخت توافق هستهای و از منتقدان رفتارهای مخرب ایران در منطقه بود.
رویترز مینویسد عدول ایران از تعهدات برجامیاش، به تازگی و با هدف فشار بر دولت بایدن افزایش داشته است. این در حالی است که هر دو طرف خواستار آن است که دیگری گام نخست را برای احیای برجام بردارد.