محمود احمدینژاد، رئیسجمهور سابق ایران، روز پنجشنبه در یک سخنرانی ضمن انتقاد شدید از حسن روحانی در پرونده هستهای، «سیاست خارجی فعال» خود را آغازگر مذاکره با ایالات متحده دانست.
آقای احمدینژاد که عصر روز پنجشنبه، دهم خردادماه، در هتلی در شهر تبریز سخن میگفت برخلاف معمول یک سال گذشته و بدون اشاره به رهبر جمهوری اسلامی، تمام انتقادات خود را متوجه رئیس جمهور فعلی کرد.
سخنرانی آقای احمدینژاد در تبریز با وجود تهدیدهای گروه انصار حزبالله و در حالی که پیشتر اعلام شده بود به دلیل «عدم ارائه مجوزهای لازم» لغو شده در نهایت برگزار شد.
او در ابتدای سخنرانی «دستاوردهای» دو دولت خود را برشمرد و با تمرکز بر موضوع هستهای و برجام گفت: «در اثر سیاستهای خارجی فعال و پیشرفتهای علمی و اقتصادی، دولت آمریکا وادار به پیشنهاد مذاکره و همکاری شد.»
رئیسجمهور پیشین ایران در مقابل حسن روحانی را متهم کرد که مسئول تمام «بهانهها» برای صدور قطعنامه و تحریم ایران است.
آقای احمدینژاد در این زمینه گفت: «تمام بهانههای بیگانگان برای صدور قطعنامه و تحریم به دورانی برمیگردد که آقای روحانی مسئول هستهای کشور بودند. هیچ بهانهای از دوران دولتهای نهم و دهم ندارند.»
او در ادامه خواستار آن شد که «هر نوع توافق احتمالی به رأی ملت گذاشته شود» و تأکید کرد که «هیچ کس حق ندارد به جای ملت و برای چندین نسل تصمیمگیری» کند.
وی همچنین از پذیرش توافق اتمی وین بدون برگزاری رفراندوم درباره آن انتقاد کرد.
پذیرش توافق اتمی وین در شورای عالی امنیت ملی ایران تصویب شد و رهبر جمهوری اسلامی این مصوبه را تأیید کرد.
مجلس ایران نیز مصوبهای را در ارتباط با این توافق تصویب کرد.
آقای احمدینژاد در این سخنرانی بار دیگر اعلام کرد که با مذاکره مستقیم با آمریکا در سالهای پایانی دوره ریاست جمهوریاش مخالف بوده است.
او گفت: «در یک جلسه با حضور مقامات ارشد که برنامه مذاکره با آمریکایی ها را تنظیم می کردند گفتم که شرایط برای مذاکره مناسب نیست».
رئیسجمهور سابق ایران تأکید کرد که در این جلسه خواستار آن شده که این مذاکرات شش ماه به تعویق بیفتد تا دولت او «چند برنامه اقتصادی در برابر تحریمها» اجرا کند.
آقای احمدینژاد به برنامههایی که، به گفته او، میتوانست در مقابل تحریمهای غرب اجرا کند اشاره نکرد.
او در اردیبهشتماه نیز اعلام کرده بود که با مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در عمان که در سالهای آخر دولت او و با اجازه رهبر جمهوری اسلامی انجام شد، مخالف بوده است.
پیش از این علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت حسن روحانی و وزیر خارجه در دولت محمود احمدینژاد، خبر داده بود که ایران و آمریکا در سالهای پایانی دولت محمود احمدینژاد و در کشور عمان چندین بار در سطح معاون وزیر خارجه با یکدیگر مذاکره کردهاند.
به گفته آقای صالحی، این مذاکرات با اجازه رهبر جمهوری اسلامی انجام شده و آیتالله خامنهای دستور داده که تنها دربارهٔ موضوع هستهای مذاکره شود.
در سخنرانی تازه رئیسجمهور سابق از لحن عتابآمیز و انتقادی او خطاب به رهبر جمهوری اسلامی خبری نبود.
به نظر میرسد تهدیدهای انصار حزبالله و تلاش برای جلوگیری از سفر او به تبریز باعث این تغییر رویه شده است.