همزمان با بالاگرفتن تنش میان ایران و آمریکا، تلویزیون ایران ویدیوی منتشرنشدهای از نزدیکشدن قایقهای تندروی سپاه پاسداران به یکی از بزرگترین رزمناوهای آمریکایی جهان در خلیج فارس را منتشر کرده است.
در این ویدئو تصاویری از رویارویی میان قایقهای تندرو سپاه با ناو هواپیمابر «تئودور روزولت» به نمایش درمیآید.
آنطور که وبسایت پرس تیوی نوشته، قایقهای تندرو سپاه، اول فروردینماه سال جاری در تنگه هرمز به رزمناو روزولت نزدیک شدهاند.
تنگه هرمز در خلیج فارس، یکی از راهبردیترین مسیرهای بینالمللی کشتیرانی در جهان است. انتشار این ویدیو در آستانه آغاز دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران انجام میشود که صنعت نفت ایران را نشانه گرفته است.
مقامهای نظامی ایران بارها تهدید کردهاند که در صورت ممانعت آمریکا از فروش نفت ایران، این تنگه را میبندند. مقامهای آمریکایی نیز نسبت به این موضوع به ایران هشدار دادهاند و گفتهاند این اقدام میتواند واکنش نظامی آمریکا را در پی داشته باشد.
گزارشگر این ویدیو میگوید «این تصاویر واقعی و جدا از هرگونه تبلیغات است. نگاه کن و نتیجه بگیر.»
پرس تیوی نوشته که جمهوری اسلامی بارها هشدار داده است که هرگونه اعمال نفوذ در آبهای اراضی خود را تحمل نمیکند و به آنها قاطعانه پاسخ خواهد داد.
این ویدیو در حالی منتشر شده که ۲۵ اردیبهشتماه سال جاری، فرمانده نیروی دریایی ایالات متحده گفته بود خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، برای ارتش آن کشور به معنی آغاز «دورهای از تردیدها» و افزایش هوشیاری در مورد رفتارهای ایران در خلیج فارس است و آمریکا این رفتارها را از نزدیک زیر نظر دارد.
اظهارات دریابد جان ریچاردسون در پی بازدید او از ناو هواپیمابر جرج اچ. دابلیو. بوش، در ساحل ویرجینیا، بیان شد و وی افزود که ارتش آمریکا از زمان اعلام تصمیم ترامپ برای خروج از برجام تا کنون، «اقدام تحریکآمیزی» از سوی ایران ندیده است، اما از نزدیک همهچیز را زیر نظر دارد.
طی سالهای گذشته گزارشهای مختلفی در مورد اقدامات ایران در خلیج فارس و واکنش ارتش آمریکا به آنها منتشر شده است.
در مرداد ماه گذشته سخنگوی مرکز فرماندهی نیروی دریایی آمریکا، اعلام کرد یک هواپیمای بدون سرنشین ایرانی به ناو هواپیمابر آمریکایی «نیمیتز» در خلیج فارس نزدیک شده و، به تعبیر او، «عرف و قوانین بینالمللی دریایی را نقض کرده است».
در واکنش اما روابط عمومی یگان پهپادی سپاه پاسداران، بدون ارائه جزئیاتی گفته بود ماموریت گشت هوایی این یگان «در محدوده کنترل پدافند هوایی کشور به طور معمول» و، به تعبیر این یگان، «با رعایت قوانین جاری» انجام شده است. این واقعه دومین رویارویی از این دسته طی تنها یک هفته بود.
مقامهای آمریکایی میگویند اقدامات نیروهای سپاه در نزدیک شدن به ناوهای این کشور «غیرحرفهای» و «خطرناک» است و ممکن است «خطر یک اشتباه محاسباتی» را در پی بیاورد.
۱۲ ژانویه سال ۲۰۱۶ نیز ایران ۱۰ ملوان آمریکایی را در خلیج فارس بازداشت کرد و آنطور که پرس تیوی نوشته سپاه روز بعد از آن اعلام کرد در صورت «عذرخواهی» آمریکا از اقدام خود در ورود به آبهای ایران، این افراد را آزاد کرد.
فرماندهان نظامی دو کشور در ماههای اخیر مدعی شده بود که «رفتار» طرف مقابل در خلیج فارس تغییر کرده و به همین دلیل تصور میشد تنشی میان شناورهای نظامی ایران و آمریکا در این منطقه رخ نداده باشد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هنگام مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ هشدار داد که در صورت پیروزی در انتخابات، قایقهای «مزاحم» ایران هدف قرار خواهند گرفت.
شهریورماه سال جاری نیز دریاسالار اسکات استرنی، فرمانده ناوگان پنجم آمریکا در مقر این ناوگان در بحرین به خبرنگاران گفت که نیروی دریایی ایالات متحده قصد دارد در ماه سپتامبر برای نشان دادن آمادگی خود در زمینه تضمین آزادی عبور و مرور در آبراهههای خلیج فارس و دریای سرخ دست به رزمایش بزند.