نصب دوربینهای مداربسته در محل کاوشهای باستانی ایران، با انتقاد باستانشناسان و حمایت سازمان میراث فرهنگی ایران مواجه شده است.
معاون میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، علت نصب این دوربینها را انتشار گزارشهایی مبنی بر حمل اشیا باستانی از سوی یک «باستانشناس» به جای «طی مسیر قانونی» اعلام کرده است.
محمدحسن طالبیان، روز چهارشنبه، نهم بهمن به خبرگزاری ایلنا گفته «چندی پیش گزارشهایی دریافت کردیم مبنی برآنکه یکی از باستانشناسان که از قضا سرپرست کاوش هم بود، به جای آنکه مسیر قانونی فرآیند تحویل اشیا به امین اموال را انجام دهد، اشیا را با خود برده بود.»
طالبیان افزوده با آنکه ممکن است آن باستانشناس هم از سر «دلسوزی»، دست به آن کار زده باشد، اما «وقتی گزارشی از عدم ارائه اشیای تاریخی به امین اموال ارائه میشود، دستگاه حفاظتی حساس میشود.»
معاون میراث فرهنگی افزوده که «برخی مواقع ممکن است باستانشناسان به دلیل شرایط منطقهای و از سر دلسوزی فکر کنند که اگر شیء را نزد خود نگهدارند بهتر خواهد بود و بعد آن را تحویل دهند.»
وی با بیان اینکه هنوز چگونگی اعمال بر محل کاوشهای باستانی مشخص نشده، بر ضرورت بیشتر شدن مستندسازی در زمان کاوشها تاکید کرده است.
خبرگزاری ایلنا نوشته مسئولان میراث فرهنگی ایران موظف شدهاند جلساتی را برای بررسی لزوم نصب دوربینهای مداربسته ۲۴ساعته در محل کاوشهای باستانشناسی و تحویل آثار مکشوفه به امنای اموال برگزار و مصوبات آن را اعلام کنند.
بر اساس این گزارش، تعداد زیادی از باستانشناسان این نامهها را «مصداق توهین» دانستهاند و جامعه باستانشناسان در بیانیهای اجرای ابلاغیه دفتر وزارت میراث فرهنگی در این زمینه، «سرمایه اجتماعی یک صنف متخصص که «اعتماد» است را هدف قرار خواهد داد.
در این بیانیه آمده «ذهنیت بانیان صدور این ابلاغیه، تصوری غیرواقعی و احتمالاً شبیه قرن نوزدهم میلادی است که در آن فعالیتهای باستانشناختی را با نوعی عملیات عتیقهجویی و حتی مشابه فعالیت باندهای قاچاق در نظر گرفتهاند.»
قاچاق اشیا عتیقه و آثار باستانی در ایران در سالهای اخیر همواره خبرساز بوده و گزارشهای متعددی از بازداشت افراد یا گروههای «گنجیاب» یا افرادی که قصد فروش اشیا تاریخی را داشتهاند، منتشر شده است.
منابع: ایلنا و مهر؛ ب.ب/ پ.پ