لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۰

«عدم رعایت قانون» در رسیدگی به بازداشتی‌های‌ آبان در عین افزایش تعداد آنها


دیدار دادستان کل کشور با برخی معترضان بازداشت‌شده در استان تهران در آذرماه ۹۸
دیدار دادستان کل کشور با برخی معترضان بازداشت‌شده در استان تهران در آذرماه ۹۸

در حالی که گزارش‌ها از ایران حکایت از ادامه افزایش تعداد بازداشتی‌های مربوط به اعتراضات آبان‌ماه دارد، یک وکیل دادگستری در مصاحبه‌ای به «عدم رعایت قانون» در روند رسیدگی به وضع این بازداشتی‌ها اشاره کرده است.

فرمانده انتظامی استان کرمان روز شنبه از شناسایی و بازداشت ۱۳ تن از «مالکان و رانندگان خودروهای دخیل» در اعتراضات ۲۵ آبان‌ماه در این استان خبر داد.

خبرگزاری رسمی ایرنا روز شنبه، هفتم دی، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی پلیس کرمان این خبر را منتشر کرد.

آن‌ طور که عبدالرضا ناظری گفته، بازداشت‌شدگان «با ایجاد راه‌بندان موجب ترافیک و ازدحام جمعیت در برخی نقاط شهر شده بودند».

آقای ناظری همچنین مدعی شد که بازداشت‌شدگان که «با استفاده از خودرو اقدام به سد معبر و ایجاد بی‌نظمی و هرج و مرج» کرده بودند، به «اتهامات خود اعتراف و با تشکیل پرونده تحویل مراجع قضایی شدند.»


با وجود گذشت بیش از ۴۰ روز از اعتراضات آبان‌ماه در ده‌ها شهر ایران که در واکنش به افزایش قیمت بنزین رخ داد، هنوز در نقاط مختلف ایران افرادی به اتهام مشارکت حقیقی یا مجازی در این حوادث بازداشت می‌شوند.

این در حالی است که به گفته یک وکیل دادگستری در مصاحبه با روزنامه اعتماد اغلب این بازداشتی‌ها هنوز به وکیل برای دفاع از خود دسترسی نداشته‌اند.

هلاله موسویان، وکیل، در این مصاحبه که روز شنبه منتشر شد به نکاتی اشاره کرده که تنها بیانگر وضعیت نگران‌کننده این بازداشت‌شدگان است، از جمله این که بیشتر آنها «وضع معیشتی بسیار بدی» دارند و قادر به تامین وثیقه نیز نیستند.

به گفته خانم موسویان، در مواردی حتی خود بازداشتی‌ها از محل نگهداری خود خبر ندارند.

بررسی‌های رادیوفردا بر اساس جمع‌بندی سخنان مقامات رسمی جمهوری اسلامی و همچنین گزارش نهادهای حقوق بشری نشان می‌دهد که دست‌کم ۸۶۰۰ نفر در ۲۲ استان ایران بازداشت شده‌اند.

روز پنجم دی‌ماه که مصادف با چهلمین روز کشته‌ شدن شماری از قربانیان آبان‌ماه از جمله پویا بختیاری بود، نیروهای نظامی، شبه‌نظامی و امنیتی ایران با حضور گسترده در خیابان‌ها مانع برگزاری این مراسم شدند.

در پیوند با این حوادث، منابع خبری سازمان حقوق بشر اهواز هم از «خودکشی» یک شهروند اهوازی به نام قاسم باوی وسمی، ۴۵ ساله، خبر داده‌اند.

آن‌ طور که در وب‌سایت این سازمان حقوق بشری آمده، وی از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان‌ماه بود كه بر «اثر شکنجه» در زمان دستگیری «دچار اختلال روانی شده بود».

بر اساس این گزارش، قاسم باوی وسمی «چند روز پس از آزادی تحت فشارهای شدید روحی» با شلیک گلوله به سر خود خودکشی کرد.

استان خوزستان از جمله استان‌هایی بود که در جریان اعتراضات اخیر، صحنه ناآرامی‌های گسترده‌ای بود و گزارش‌های غیررسمی حاکی از کشته‌ شدن و بازداشت شمار زیادی از شهروندان این استان از جمله در ماهشهر، کوت عبدالله و اهواز است.

سازمان حقوق بشر اهواز هم نوشته در پی اعتراضات سراسری در آبان‌ماه گذشته، «حدود ۲۵۰۰ شهروند عرب در مناطق مختلف استان بازداشت شده و حدود ۷۰ تا ۱۰۰ معترض اهوازی توسط نیروهای امنیتی و سپاه در روزهای اعتراضات کشته شدند».

منابع: خبرگزاری ایرنا، روزنامه اعتماد، سازمان حقوق بشر اهواز، رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG