لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۴

دادستان تهران بازداشت یکی از معترضان به حجاب اجباری را تأیید کرد


عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران
عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران

دادستان تهران روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، در پاسخ به این پرسش که «آیا دربارهٔ آنچه که به عنوان «دختران خیابان انقلاب» معروف شده پرونده‌ای تاکنون تشکیل شده‌است؟» گفت: «حسب گزارش پلیس یک نفر دستگیر و به دادسرای ارشاد ارجاع شده‌است.»

عباس جعفری دولت‌آبادی در پاسخ به این پرسش که «آیا صدور قرار ۵۰۰ میلیون تومانی برای این فرد که مطرح شده صحت دارد؟» اظهار کرد: «از وثیقه آن اطلاعی ندارم. قرارها متناسب خواهد بود. این اقدام خلاف شرع و خلاف قوانین است و جرم تلقی می‌شود. تجاهر به گناه جرم است.»

اشاره وی به زنانی است که به «دختران خیابان انقلاب» معروف شده‌اند و در روزهای گذشته در چند نقطه تهران و اصفهان روسری‌های خود را از سر برداشته، به یک چوب وصل کرده و با ایستادن بر روی یک بلندی، آن را مانند پرچم تکان دادند.

وی در پاسخ به این سوال که «در صورت ادامه یافتن این مسئله، دادگستری چه برخوردی خواهد کرد؟» گفت: «دادستان به وظایف خود عمل خواهد کرد.»

دادستان کل کشور: از روی تحریک احساسات این کار را کرده‌اند

دادستان کل کشور نیز اقدام زنانی را که به‌تازگی در اعتراض به حجاب اجباری در ایران، روسری‌های خود را برمی‌دارند «امری جزئی و غیرقابل توجه» نامیده و گفت که «به نظرم کسانی که این کار را انجام داده‌اند بیشتر از روی نادانی و تحریک احساسات بوده‌است که ممکن است القائاتی از خارج کشور نیز داشته باشند.»

محمدجعفر منتظری افزود: «این حرکات تأثیر چندانی ندارد و ضمن اینکه اگر کسی با بی‌حجابی در خیابان حرکت کند به موجب قانون مرتکب جرم شده و می‌تواند تحت تعقیب قرار گیرد.»

وی همچنین این اقدام را «بچه‌گانه» و از روی «نادانی» خواند.

به گزارش روز چهارشنبه (۱۱ بهمن) خبرگزاری ایرنا، محمدجعفر منتظری در حاشیه گردهمایی مسئولان حقوقی و امور مجلس نیروی انتظامی و در جمع خبرنگاران این موضوع را بیان کرد.

اشاره وی به زنانی است که به «دختران خیابان انقلاب» معروف شده‌اند و در روزهای گذشته در چند نقطه تهران و اصفهان روسری‌های خود را از سر برداشته، به یک چوب وصل کرده و با ایستادن بر روی یک بلندی، آن را مانند پرچم تکان دادند.

آقای منتظری افزود که این نوع اقدام‌ها «جزئی» است و «بانوان [ایرانی]، محجبه، با چادر یا حجاب تعریف شده و دارای پاکدامنی و عفاف لازم هستند و به خودشان اجازه این حرکات را نمی‌دهند.»

وی این حرکت اعتراضی را «بچه‌گانه» خوانده و اضافه کرد که زنی «ناگهان روسری را از سر خودش برمی‌دارد و برخی افراد هم انگار مأموریت دارند که از او فیلم بگیرند و در فضای مجازی منتشر کنند.»

دادستان کل ایران اضافه کرد که به نظر وی این اقدام‌ها، «از روی نادانی و تحریک احساسات و القائاتی است که از خارج کشور، انجام می‌شود.»

وی با بیان اینکه «این حرکات تأثیری بر جامعه ما ندارد» ، به زنان ایرانی هشدار داد که در ایران، «حجاب لازم است و کسانی که اعتقاد به اسلام دارند آن را رعایت می‌کنند و به آن ملتزم هستند و افراد دیگر هم باید بدانند که حفظ حجاب، رعایت قانون کشور ما است.»

منتظری اضافه کرد که «اگر کسی بی‌حجاب باشد، جرم است و از نظر قانونی باید تحت تعقیب قرار گیرد. اما اعتقاد داریم که با تذکر باید فرد متنبه شود.»

دی‌ماه گذشته و در جریان اعتراض‌های سراسری اخیر در ایران، فیلمی از یک دختر جوان در خیابان انقلاب تهران در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که با رفتن روی یک پست انتقال برق، روسری خود را به یک چوب وصل کرده بود و آن را مثل پرچم تکان می‌داد.

این اقدام در شبکه‌های اجتماعی به معنای مخالفت با حجاب اجباری تعبیر شد و فیلم و عکس آن، بازتاب گسترده‌ای یافت.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، اول بهمن‌ماه، در صفحه فیس بوک خود نوشت که وضعیت این دختر که به «دختر خیابان انقلاب» شهرت یافته را پیگیری کرده و به محلی این این اقدام را انجام داده بود، رفته‌است.

خانم ستوده با اشاره به تحقیق محلی خود نوشته بود که این دختر در همان روز «بعد از بازداشت مدت کوتاهی آزاد شده و دوباره بازداشت شده‌است».

وی افزوده بود که هنوز نام این دختر را نمی‌داند، اما در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده که «او کودک ۱۹ ماهه‌ای دارد و ۳۱ ساله است».

اندکی بعد برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نام این زن را ویدا موحد اعلام کرده و تصاویری از وی و فرزندش منتشر کردند. با این حال هیچ گزارش رسمی این ادعا را تأیید نکرده‌است.

چندی پس از اطلاع‌رسانی دوباره نسرین ستوده مبنی بر آزادی این دختر، روز دوشنبه ۹ بهمن‌ماه تصاویر دیگری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد دست‌کم شش نفر در تهران و یک نفر در اصفهان با بالا رفتن از پست‌های انتقال برق این حرکت را تکرار کرده‌اند.

بازتاب اقدامات این دختران به اندازه‌ای وسیع بوده‌است که هشتگ «دختر_خیابان_انقلاب» به «دختران_خیابان_انقلاب» تغییر کرد و به یکی از ترندهای اصلی در سایت توئیتر تبدیل شد.

اظهارات دادستان کل ایران، نخستین واکنش یک مقام قضایی به این حرکت اعتراضی نمادین به حجاب اجباری در ایران است.

پیش از این نیز خبرگزاری آلمان به نقل از افرادی که آنها را «شاهدان عینی» معرفی کرده، از بازداشت شش نفر از «دختران خیابان انقلاب» خبر داده بود.

با آنکه هنوز هیچ منبع مستقلی این خبر را تأیید یا تکذیب نکرده، این خبرگزاری نوشته که این افراد از سوی نیروی انتظامی بازداشت شده‌اند.

نسرین ستوده که از بازداشت و زندانی شدن «دختر دوم خیابان انقلاب» خبر داده بود نیز، در گفت‌وگویی با رادیو فردا اعلام کرد که برای نرگس حسینی، پس از بازداشت «قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی» صادر شده و او وکالت این زن جوان را بر عهده گرفته‌است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، زنان و دختران بالای ۹ سال مجبورند حجاب بر سر کنند و گرنه با مجازات حبس و جریمه نقدی روبرو می‌شوند.

براساس تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی، «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ۱۰ روز تا دوماه یا از ۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد».

مقام‌های جمهوری اسلامی با وجود راه‌اندازی گشت‌های ارشاد و برخوردهای قهری، موفق به تحمیل حجاب کامل به زنان ایرانی نشده‌اند.

بی‌نتیجه بودن این نوع اقدام‌ها به جایی رسیده است که رئیس پلیس تهران بزرگ مردادماه سال جاری اعلام کرد رویکرد پلیس در اجرای طرح «گشت ارشاد»، «سلبی و قهرآمیز» نخواهد بود و اساس کار این نیرو در برخورد با «ناهنجاری»، «ایجابی» است.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، از جمله مقام‌های قضایی است که شهریور ماه سال ۱۳۹۵ با ذکر این‌که نمی‌توان برای همه خانواده‌ها و افراد در کشور «مأمور» گذاشت، گفته بود که اقدامات «سلبی» در زمینه حجاب در ایران بی‌نتیجه بوده‌است.

علی مطهری: هیچ اجباری برای حجاب زنان در جامعه دیده نمی‌شود

به گزارش خبرگزاری ایسنا، علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه در واکنش به حضور برخی زنان بدون حجاب در برخی معابر گفت: «هیچ اجباری برای حجاب زنان در جامعه دیده نمی‌شود و بسیاری از آنان با هر وضعی که دوست دارند در جامعه حضور پیدا می‌کنند پس اجباری در کار نیست.»

وی در حالی این‌گونه اظهارنظر کرده است که در همین روز دادستان تهران خبر دستگیری یکی از دختران به خاطر بی‌حجابی را تایید کرد و افزود که این اقدام «خلاف شرع و خلاف قوانین است و جرم تلقی می‌شود.»

علی مطهری در جمع خبرنگاران پارلمانی ادامه داد: «این‌که چهار نفر روسری خود را هوا می‌کنند، اتفاق مهمی نیست. اگر قرار بر مسئله مهمی باشد باید پرسید که چرا دولت در رعایت حجاب نظارت کافی ندارد؟»

او افزود: «مشکل امروز کشور حجاب نیست و بانوان کم و بیش حجاب را رعایت می‌کنند و ما هم قائل به سختگیری نیستیم.»

XS
SM
MD
LG