سخنگوی قوه قضاییه ایران خواستار اخراج سفیر بریتانیا در تهران شد.
غلامحسین اسماعیلی که روز سهشنبه، ۲۴ دی، در نشست خبری با خبرنگاران سخن میگفت، تجمع مردم تهران به احترام کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی را «غیرقانونی» خواند و گفت حضور سفیر بریتانیا در این مراسم «نقش تحریککننده» داشته است.
او همچنین سفیر بریتانیا را متهم کرد که از این مراسم فیلم و عکس تهیه کرده و اهل «شیطنت و دروغگویی» است.
راب مکایر، سفیر بریتانیا در تهران، شنبه شب به دنبال حضور در مراسمی به مناسبت گرامیداشت جانباختگان سرنگونی هواپیما مسافربری، بازداشت و پس از چند ساعت آزاد شد.
آقای مکایر روز یکشنبه ۲۲ دی در توئیتی توضیح داد: «در هیچ تظاهراتی شرکت نکردم! من به مراسم یادبود افرادی که در سانحه ناگوار سقوط هواپیمای ۷۵۲ بودند رفتم.»
با این حال حمله به بریتانیا در ایران از جناحی دیگر نیز ادامه یافت.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در یک توییت انتقادی دولت بریتانیا را به «تبعیت طوطیوار» از آمریکا و «مشارکت کورکورانه» متهم کرد.
آقای ظریف همچنین از دولت بریتانیا خواسته است که «بدهی به ایرانیان را که دادگاه درباره آن حکم داده» پرداخت کند.
اشاره وزیر خارجه ایران به پرونده تانکهای چیفتن است که طبق رای دادگاه باید ۴۰۰ میلیون پوند به ایران پرداخت شود.
وزیر خارجه ایران در یک توییت دیگر هم نوشته است که علاوه بر بریتانیا که در قبال آمریکا سیاست مماشات دارد، قدرتهای اروپایی نیز در برابر «دیکتههای آمریکا» رویکرد تعظیم دارند و اگر قصد نجات برجام دارند باید تعهدات خودشان را اجرا کنند.
به نظر میرسد توییتهای آقای ظریف واکنشی به اظهارات روز ۲۳ دی دومنیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، باشد که از احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی سخن گفته بود.
در واکنش به این اظهار نظر، وزارت خارجه ایران پیش از این با صدور بیانیهای نوشته بود تهدید به اعمال تحریم بیشتر «اشتباه محاسبه خطرناک» است و «هر خطای جدید انگلیس با واکنش شدید و متناسب ایران مواجه خواهد شد».
وزارت خارجه ایران همچنین تهدید کرده بود که در صورت «هرگونه اقدام مداخلهجویانه و تحریککننده» سفارت بریتانیا در تهران، در مراحل بعدی «تنها به احضار سفیر بسنده نخواهد کرد».
در مجلس ایران ۱۰۰ نماینده طرحی را ارائه کردهاند که بر اساس آن سطح روابط دیپلماتیک بین ایران و بریتانیا به کنسولی کاهش پیدا کند.
در این طرح تاکید شده است که «ارتقای مجدد مناسبات فقط با تصویب مجلس امکانپذیر است».
از سوی دیگر خبرگزاری فارس گزارش داده که قرار است جمعی از «دانشجویان و طلاب» برای طرح درخواست اخراج سفیر بریتانیا، روز ۲۴ دی مقابل وزارت امور خارجه تجمع کنند.
روز ۲۲ دی هم دهها نفر معترض که «دانشجو و طلبه» معرفی شدند، مقابل سفارت بریتانیا در تهران تجمع کردند.