شماری از خبرگزاریهای ایران با تکذیب گزارشها درباره توقیف دومین نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز به نقل از «منابع نظامی مطلع» نوشتهاند که کشتی «مِصدَر» اکنون به مسیر خود ادامه میدهد.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، بامداد شنبه ۲۹ تیر بدون اشاره به هویت و جایگاه این منابع خبری نوشت که «تنها کشتی توقیف شده از سوی جمهوری اسلامی ایران، نفتکش انگلیسی استِنا امپِرو است و کشتی مصدر توقیف نشده».
در مورد توقیف استنا امپرو، خبرگزاری رویترز به نقل از شرکت بریتانیایی مالک این نفتکش میگوید این کشتی ۲۳ خدمه دارد که اتباع کشورهای هند، روسیه و لتونی و فیلیپین هستند.
این شرکت همچنین میگوید که این نفتکش از همه قوانین عبورو مرور و بینالمللی تبعیت میکرده است.
بنا بر اعلام این شرکت، آنها تا کنون موفق به تماس با خدمه کشتی نشدهاند و این کشتی دیگر تحت کنترل خدمه نیست.
در مورد نفتکش مصدر، پیش از این خبرگزاری رویترز نیز به نقل از منابع معتبری که تردد نفتکشها را رصد میکنند گزارش داده بود که این ابرنفتکش با پرچم لیبریا به مقصد بندری در عربستان در حرکت بود، اما عصر جمعه در تنگه هرمز یک باره به سوی آبهای ایران تغییر مسیر داد.
وزیر امور خارجه بریتانیا نیز گزارشها درباره توقیف دو نفتکش توسط ایران را تایید و اعلام کرده که کابینه بریتانیا قرار است نشستی اضطراری برای بررسی راههای آزادی این «دو کشتی توقیف شده» برگزار کند.
با این حال تسنیم در ادامه گزارش خود نوشته که گشتیهای نیروهای مسلح ایران در منطقه خلیج فارس، نفتکش مصدر را «صرفاً نسبت به ضرورت دریانوردی بیضرر و رعایت مقررات زیست محیطی توجیه» کردهاند و این نفتکش سپس به مسیر خود داده است.
همین گزارش را خبرگزاری مهر نیز منتشر کرده است. همچنین خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، با انتشار تصویری از ترافیک دریایی منطقه عنوان کرده که «کشتی مصدر در چارچوب مأموریت خود به سمت بندر رأس تنوره عربستان در حال حرکت است».
مقامات جمهوری اسلامی پیش از این به بریتانیا هشدار داده بودند که توقیف ابرنفتکش «گریس ۱» در آبهای جبل الطارق عواقبی برای این کشور خواهد داشت. جبل الطارق تحت حاکمیت بریتانیاست و لندن میگوید نفتکش «گریس ۱» که در اجاره ایران است عازم سوریه بوده و به این ترتیب تحریمهای اتحادیه اروپا را نقض کرده است.
دادگاه عالی جبل الطارق روز جمعه برای یک ماه دیگر توقیف این ابرنفتکش را تمدید کرد.