لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۴

افزایش شمار کودکان کار در ایران


طرحی از شاهرخ حیدری به‌مناسبت روز جهانی مبارزه با کار کودکان در دوازدهم ژوئن
طرحی از شاهرخ حیدری به‌مناسبت روز جهانی مبارزه با کار کودکان در دوازدهم ژوئن

براساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شمار کودکان کار در ایران با سرعت بالایی افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش که در سایت رسمی این نهاد دولتی منتشر شده است، در سال ۹۶ حدود ۴۹۹ هزار کودک ۱۰ تا ۱۷ ساله در کشور یا شاغل بوده‌اند (۴۱۰ هزار کودک) یا در جست‌وجوی کار بوده‌اند.

این رقم نسبت به سال ۹۵ و ۹۴ به ترتیب ۶ درصد و ۹.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

بر اساس این گزارش بیش از ۳۳۶ هزار کودک پسر و ۷۴ هزار کودک دختر در سال ۹۶ مشغول به کار بوده‌اند.

در حقیقت نزدیک ۱۸ درصد از کل کودکان کار ایران دختر بوده‌اند که نزدیک نیمی از آنها در بخش صنعت مشغول کار هستند.

این گزارش می‌افزاید بر اساس قوانین ایران، به کارگیری کودکان زیر ۱۵ سال ممنوع است و کودکان بین ۱۵ تا ۱۸ سال نیز تحت شرایط خاصی می‌توانند جذب بازار کار شوند.

در میان پسران کودک ۱۰ تا ۱۷ ساله نیز بیشتر آنها جذب کارهای کشاورزی، ماهیگیری، جنگلداری، تولید صنعتی و کارهای ساختمانی شده‌اند.

البته ۱۸۴ کودک دختر در کارهای ساختمانی و ۱۴۳ کودک پسر نیز در کار معدن بوده‌اند. کار دختران کودک در ساختمان‌سازی و کار کودکان پسر در معدن بر اساس قوانین بین‌المللی کار «خطرناک و شدیدا ممنوع» است.

البته آمارهای وزارت کار نشان می‌دهد که شمار دختران و پسران کودک فعال در دو حوزه یاد شده طی سال‌های ۹۴ تا ۹۶ حدود سه تا چهار برابر کاهش یافته، اما اشغال در سایر بخش‌ها افزایش نشان می‌دهد.

از طرفی این گزارش می‌گوید تعداد کودکان خیابانی پذیرش‌شده توسط سازمان بهزیستی کشور در سال ۹۶ حدود ۵ هزار و ۱۵۲ نفر بوده که نسبت به سال ۹۵ بیش از ۴۴ درصد کاهش یافته است.

بر اساس این گزارش، ۱.۵ درصد از کل کودکان ۶ تا ۱۹ ساله ایران بی‌سواد هستند و ۱۰ درصد آنها نیز درس را نیمه‌تمام رها کرده‌اند.

شمار دختران ترک تحصیل کرده مقداری از شمار پسران بالاتر است و کلا ۵۳.۶ درصد از کل کودکان ترک تحصیل کرده را به خود اختصاص داده‌اند.

در مجموع بیش از ۱.۶۸ میلیون کودک در ایران ترک تحصیل کرده‌اند و ۲۵۱ هزار کودک کاملا بی‌سواد هستند.

شمار کودکان ترک تحصیل کرده نیز طی سه سال ۹۴ تا ۹۶، به‌صورت متمادی افزایش یافته است.

منابع: سایت وزارت کار. ف.ق/ت
XS
SM
MD
LG