لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۸

گمرک چین: عدم خرید نفت از ایران در ماه ژوئن؛ کپلر: ادامه ارسال نفتکش‌ها


یک تانکر نفتکش حامل نفت ایران (عکس از آرشیو)
یک تانکر نفتکش حامل نفت ایران (عکس از آرشیو)

در حالی که گمرک چین در تازه‌ترین آمار ماهانه از عدم خرید نفت از جمهوری اسلامی در ماه ژوئن خبر داده، شرکت اطلاعات داده، کپلر، که نفتکشها را نیز ردیابی می‌کند به رادیو فردا می‌گوید هم در ماه گذشته و هم ماه جاری ایران نفت راهی چین کرده است.

همایون فلکشاهی کارشناس ارشد کپلر سه‌شنبه ۷ مرداد به رادیو فردا گفت اوایل ماه مه نفتکش «گییسل» (Giessel) ایران با دو میلیون بشکه نفت راهی چین شد و ۱۳ ژوئن به بنادر این کشور رسید و احتمالا محموله این نفتکش برای شرکت ساینوپک چین بوده است.

شرکت ساینوپک میدان یادآوران ایران را توسعه داده و به همراه شرکت سی‌ان‌پی‌سی که بخشی از میدان آزادگان را توسعه داده بود، کلا ۵ میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند. بر اساس قرارداد، ایران به جای پول نقد، نفت تحویل آنها می‌دهد.

دقیقا معلوم نیست آیا نفتکش گییسل که ۱۳ ژوئن به بنادر چین رسیده، نفت خود را تحویل داده، اما در آمارهای چین ثبت نشده، یا هنوز نفتی تحویل نداده؛ اما بعد از این نفتکش دو کشتی دیگر ایرانی با محموله ۳.۷ میلیون بشکه‌ نفت خام در ماه جاری به بنادر چین رسیده‌اند.

آقای فلکشاهی می‌گوید در ماه جاری دو نفتکش ایران با نامهای «استریم» (Stream) و اسنو (Snow) یکی با ۱.۶ میلیون بشکه و دیگری با ۲.۱ میلیون بشکه نفت به بنادر چین رسیده‌اند و محموله خود را تخلیه کرده‌اند.

بدین ترتیب، در ماه جاری ایران روزانه ۱۲۳ هزار بشکه نفت به چین فروخته است.

آمارهای گمرک چین نشان می‌دهد در پنج ماه ابتدایی سال روزانه ۸۲ هزار بشکه نفت از ایران تحویل گرفته است و در ماه ژوئن نفتی از ایران وارد نشده است.

آمریکا ماه مه پارسال معافیتهای نفتی به مشتریان ایران را متوقف کرده و تنها چین بصورت رسمی نفت از ایران می‌خرد، اما حجم خرید نفتش در نیمه اول سال نسبت به دور مشابه پارسال ۸۴ درصد افت نشان می‌دهد.

البته قبلا شرکت کپلر به رادیو فردا گفته بود ایران طی پنج ماه ابتدایی سال جاری میلادی روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت نیز راهی مالزی کرده و پس از تغییر اسناد مربوط به مالکیت نفت، تحت عنوان نفت مالزی دوباره به چین صادر شده است.

آمارهای رسمی چین نشان می‌دهد در نیمه اول سال جاری میلادی، روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت از مالزی خریداری کرده که نسبت به دور مشابه پارسال جهشی ۸۰ درصدی داشته است.

قبلا خبرگزاری رویترز گزارش داده بود بخشی از نفت ونزوئلا نیز در مالزی تغییر مالکیت داده شده و تحت عنوان نفت مالزی راهی چین می‌شود.

آمریکا صادرات نفت ونزوئلا را نیز تحریم کرده‌است.

مالزی قبل از تحریمهای آمریکا بر ایران و ونزوئلا معمولا روزی ۱۳۰ هزار بشکه نفت راهی چین می‌کرد که کمتر از نصف صادرات نفت این کشور به چین در نیمه اول سال جاری میلادی است.

آمارهای اولیه کپلر نشان می‌دهد کل صادرات نفت ایران در نیمه اول سال جاری میلادی روزانه ۲۴۰ هزار بشکه بوده است. بر اساس گزارشها نیمی از این محموله‌ها راهی چین و نیمی دیگر راهی سوریه می‌شود.

منابع: گمرک چین، کپلر، رادیو فردا. ف.ق

XS
SM
MD
LG