محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت ایران گفت که دلار ۴۲۰۰ تومانی یکی دو روز دیرتر به دست مردم خواهد رسید.
اظهارات آقای نوبخت روز سهشنبه بیست و یکم فروردین در خبرگزاری فارس منتشر شده است که اشاره به تصمیم دولت به منظور مقابله با افزایش شدید قیمت ارز خارجی دارد. این تصمیم از همین روز سهشنبه اجرایی شده، اما برخی گزارشها حکایت از آن دارد که اساسا یا صرافیها از فروش دلار خودداری میکنند یا این که ارز خارجی با قیمتی به مراتب بالاتر به فروش میرود.
از جمله خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، نوشت: «صفهای خرید دلار طولانیتر شده و دلار ۴۹۰۰ تومانی در صرافیها نیز جمع شدهاست، اما هنوز خبری از دلار ۴۲۰۰ تومانی نیست و تابلوی اکثر صرافیها هم خاموش شدهاست.»
خبرگزاری کار ایران، ایلنا، نیز گزارش داد: «هنوز دلار با قیمت ۴۲۰۰ تومان عرضه نمیشود و به بهانه اینکه بانک مرکزی دلاری با این نرخ توزیع نکردهاست به قیمت روز گذشته، ۴۹۶۹ تومان به فروش میرسد.»
سخنگوی دولت در واکنش به این گزارشها اظهار داشت: «تصمیم دیشب اتخاذ و از امروز اجرایی شد. طبعا تا این بخشنامه به صرافیها و بانکها برسد ممکن است یکی دو روزی طول بکشد اما از همین امروز مبنای نرخ ارز با عدد ۴۲۰۰ تومان تعیین شده است.»
قیمت دلار آمریکا در ایران که طی تعطیلات نوروزی روند صعودی پرشابی یافته بود، روز دوشنبه بیست فروردین مرز شش هزار تومان را هم رد کرد. این شرایط باعث شد ستاد اقتصادی دولت جلسه فوقالعادهای تشکیل دهد که نتیجه آن، تک نرخی شدن دلار و تعیین قیمت ۴۲۰۰ تومان برای دلار بود.
دولت ایران تاکید داشته که نرخهای غیررسمی دیگر قاچاق محسوب میشود و با آن برخورد خواهد شد. این هشدار را دادستان کل کشور نیز تکرار کرده است. خبرگزاری فارس ویدیویی از اظهارات محمدجعفر منتظری منتشر کرده است که میگوید با «سودجویان» در بازار ارز برخورد قاطع خواهد شد.
آقای منتظری اظهار داشت: «کسانی که به دنبال سودجویی هستند بدانند که پروندهشان در سازمان تعزیرات و قوه قضاییه مطرح میشود و تصمیم قاطع نظام بر این است که با متخلفین و کسانی که قاچاق ارز را در جامعه رواج میدهند برخورد قانونی بشود.»
این خبرگزاری سخنان اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ایران را هم منتشر کرده که دولت «در نهایت آرامش نیازهای منطقی ارزی جامعه را برآورده خواهد کرد».
وی عنوان کرد: «خوشبختانه وضع منابع ارزی کشور خوب است و دولت اجازه نمیدهد برخی تلاطمهای مقطعی ناشی از عوامل غیر اقتصادی در بازار ارز مدیریت با ثبات اقتصادی کشور را به چالش بکشد.»
همچنین روز سهشنبه ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی ایران در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافت تا دلایل افزایش شدید نرخ ارز را توضیح بدهد.به گفته وی، «عدم اطمینان نسبت به آینده»، «التهابات بینالمللی»، «عوامل غیر اقتصادی» و «اقدامات دشمن» از دلایل اصلی ماجراست ضمن آن که «کشورهای اطراف ما از جمله امارات و عربستان نیز در این نوسانات بیتقصیر نیستند».