رئیس مرکز ملی فضای مجازی ایران روز سهشنبه، ۱۱ تیرماه، خبر داد که قانونی درباره بیتکوین در کمیسیونهای دولت تصویب شده، اما هنوز به تصویب هیئت دولت نرسیده و به همین دلیل استخراج بیتکوین در کشور غیرقانونی نیست.
در همین حال خبرگزاری ایرنا خبر داد که «برق ارزان ایران پای استخراجکنندگان بینالمللی ارزهای دیجیتال، به خصوص چینیها، را به ایران باز کرده است».
حسن فیروزآبادی روز سهشنبه گفت: «قانونی برای فعالیت ماینینگ [استخراج ارزهای دیجیتال] در کشور نداریم و به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم آن چه هم اکنون توسط عدهای از مردم انجام میشود، خلاف قانون است چون قانونی وجود ندارد که با آن مغایرت داشته باشد.»
سخنان آقای فیروزآبادی در حالی بیان شده که تاکنون چند مرکز استخراج بیتکوین در ایران پلمب شدهاند.
موضع این مقام فضای مجازی ایران در حالی است که به گفته خود او اکثر دستگاههای استخراج بیتکوین «به روش غیرقانونی و قاچاق وارد کشور شدهاند».
پیش از این نیز تعدادی از نمایندگان مجلس خبر داده بودند که وزارت نیرو قصد دارد تعرفهای خاص برای استخراجکنندگان بیتکوین تصویب کند.
مصطفی رجبی، سخنگوی وزارت نیرو، هفته پیش اعلام کرده بود که افزایش استخراج ارز دیجیتال در داخل کشور شبکه برقرسانی را «بیثبات» کرده و مشکلاتی برای مصرفکنندگان ایجاد کرده است.
در همین زمینه روز سهشنبه خبرگزاری ایرنا در گزارشی نوشت که بر اساس «گزارشهای نیمهرسمی استخراجکنندگانی از کشور چین در جای جای ایران حضور یافته و اقدام به استخراج ارز دیجیتال با برق ارزان میکنند».
سهیل نیکزاد، یکی از افراد فعال در زمینه استخراج ارزهای مجازی، به خبرگزاری ایرنا گفت: «آن طور که اطلاع دارم، یکی دو مزرعه ماینینگ با حضور چینیها یا تأسیس شده یا در حال تأسیس است.»
در همین حال علی بخشی، رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق ایران، گفت که «حضور استخراجکنندگان بینالمللی در کشور زیاد است».
حسن فیروزآبادی سال گذشته از نقش ارزهای دیجیتال برای دور زدن تحریمها سخن گفته و اعلام کرده بود که دولت این فعالیت را به عنوان یک «صنعت» پذیرفته است.
وی گفته بود: «به دلیل گمانهزنیهایی مبنی بر کمک ارز رمزها به اقتصاد کشور در زمان تحریم، دولت در سالهای اخیر تصمیم گرفت تا تصمیماتی جدی در این حوزه اتخاذ کند و به همین منظور نیز نهادهای ناظر در این حوزه پژوهشهایی را انجام دادند و هم اکنون کشور در مرحله انجام سیاستهای اولیه و نهایی برای تعیین تکلیف مشارکتکنندگان در حوزه رمز ارزها است.»
گزارشها حاکی از آن است که یکی از دلایل اصلی روی آوردن ایرانیها به استخراج ارزهای دیجیتالی از جمله بیتکوین برای انجام معاملات، تحریمهای شدید آمریکا علیه بخشهای مالی و بانکی ایران است.
فناوری بلاکچین که در ارزهای دیجیتال به کار برده میشود بدون نیاز به خدمات بانکی میتواند نقل و انتقال ارز را خیلی سریع و امن انجام دهد.
دولت آمریکا با صراحت اعلام کرده که نقل و انتقال ارز حتی در داخل ایران از جمله ارزهای دیجیتال را تحت پیگرد قرار خواهد داد.
در ماه نوامبر سال گذشته، ۲۰۱۸، وزارت خزانهداری آمریکا دو شهروند ایرانی و نشانی اندوخته بیتکوین آنها [در فضای اینترنت] را تحریم کرد.
به گفته مقامات آمریکایی این دو نفر از اندوخته بیتکوین خود برای پرداخت باج به نیابت از سوی دو هکر استفاده کردهاند که حدود سه سال از بیش از ۲۰۰ فرد و نهاد از جمله بیمارستانها و موسسات دولتی باجگیری کردهاند.