شیوع تب دِنگی در ایران رو به گسترش است و نگرانیها از فراگیر شدن این بیماری با نزدیک شدن به مراسم اربعین و بازگشت زائران از عراق افزایش یافته است.
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، ضمن تأیید این موضوع، روز چهارشنبه سوم مرداد در گفتوگویی با خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «یکی از نگرانیهای بزرگ درباره شیوع تب دنگی، زائرانی است که به عراق میروند و احتمالا با آلودگی به کشور بازخواهند گشت.»
او همچنین در مورد خطر «غافلگیر شدن» مقامات در ایران در مورد شیوع تب دنگی «مانند آنچه در بحران کرونا رخ داد»، هشدار داد.
این نماینده مجلس اظهار داشت: «گفته میشد ویروس کرونا زاده خفاش است، حالا هم یک پشه آمده تا ویروس بیماری تب دنگی را نصیبمان کند. در ایران دستکم ۱۵۰ نفر به این بیماری مبتلا هستند. آمار واقعی معلوم نیست، علاوه بر اینکه کیتهای تشخیص سریع برای بافتن آمار واقعی نیاز است، ۸۰ درصد مبتلایان ممکن هیچ علائمی نداشته باشند.»
به گفته آقای شهریاری، تب دنگی در بسیاری از استانها از جمله استانهای جنوبی و حتی در گیلان شایع شده است و با توجه به افزایش جمعیت پشه آئدس، ناقل این بیماری، در هوای گرم و مرطوب، احتمال گسترش بیشتر آن وجود دارد.
وی همچنین با اشاره به شیوع تب دنگی در کشورهای منطقه و عدم گزارشدهی برخی کشورها به سازمان جهانی بهداشت، بر شفافیت جمهوری اسلامی ایران در گزارشدهی بیماریهای واگیر تأکید کرد.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان نیز در مورد آماده نبودن زیرساختها و مسئولان برای بحران همهگیری این بیماری ابراز نگرانی کرد و توضیح داد که «برای تب دنگی باید بیمارستانها آمادگی داشته باشند. باید دارو و به خصوص سرم در اختیار داشته باشیم. بیماران مبتلا به دنگی، تبهای شدید دارند. باید تختهای آماده هم داشته باشیم.»
تب دنگی که از نوعی پشه به نام آئِدس منتقل میشود به «تب استخوانشکن» نیز معروف است و دارای علائمی چون تب بالا، سردرد، درد بدن، درد پشت چشم، تهوع، استفراغ، دلدرد و بثورات پوستی است.
حسین فرشیدی، معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز سیام تیرماه گفت که از کل ۱۵۱ بیماری که عمدتا در استانهای جنوبی به ویژه فارس شناسایی شدهاند به جز ۱۲ بیمار، مابقی سابقه سفر به کشورهای دیگر به ویژه امارات داشتهاند.
با تغییرات اقلیمی و گرمتر شدن هوا در بسیاری از کشورها،شیوع این بیماری به ویژه در قاره آمریکا، از جمله برزیل و پرو، بسیار شدید بوده است.
مقامات آمریکایی میگویند ویروس تب دنگی در ماههای اخیر در سراسر جهان و در قاره آمریکا شیوع پیدا کرده و برخی از کشورها رکورد سالانه موارد ابتلا به ویروس دنگی را شکستهاند.
مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری بیماری اعلام کرده که از ابتدای سال ۲۰۲۴ موارد ابتلا در دنیا به بیش از ۱۰ میلیون نفر رسیده و از این میزان بیش از ۵۰۰۰ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.