لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۵

سقوط سرانهٔ مصرف گوشت در ایران از ۱۲ کیلو در سال به زیر شش کیلو


هر کیلوگرم دنبه حدود ۹۰ هزار تومان فروخته می‌شود
هر کیلوگرم دنبه حدود ۹۰ هزار تومان فروخته می‌شود

مدیر اتحادیه دام سبک کشور خبرهای قبلی در مورد کاهش پنجاه‌ درصدی مصرف گوشت در ایران را تأیید کرد و گفت مصرف سرانهٔ گوشت در ایران از ۱۲ کیلوگرم در سال به شش کیلوگرم رسیده است.

افشین دادرس، مدیر اتحادیه دام سبک، شامگاه سه‌شنبه، ششم مهر، در یک برنامه تلویزیونی در بیان مشکلات دامداران گفت به‌ دلیل کاهش پنجاه‌ درصدی مصرف گوشت در ایران، «در حال حاضر هفت میلیون رأس دام روی دست دامداران مانده است».

پیش از این نیز در مردادماه رئیس شورای تأمین دام ایران گفته بود «شرایط اقتصادی مردم و کرونا» باعث رکود بازار گوشت قرمز و کاهش ۵۰ درصدی مصرف گوشت قرمز در ایران شده است.

به‌گفتهٔ منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام ایران، میزان معمول مصرف سالانه گوشت قرمز در ایران یک میلیون تن است که «اکنون به نصف یعنی ۵۰۰ هزار تن کاهش یافته» است.

کاهش مصرف گوشت به‌ دلیل ناتوانی اقشار گستردهٔ مردم در پرداخت قیمت بالای آن، در عین حال دامداران را نیز با معضل ناتوانی در پرداخت هزینه‌های نگهداری مواجه کرده است.

این در حالی است که افزایش بهای کالاهای ضروری در ایران به گوشت محدود نمانده و فروش مواد غذایی به‌طور کلی طی یک سال گذشته ۳۵ درصد کاهش داشته است.

اواسط شهریور سال جاری، قاسم علی‌حسنی، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، اعلام کرد که فروش مواد غذایی از مرداد سال گذشته تا مرداد سال جاری ۳۵درصد کاهش یافته است.

به‌گفتهٔ آقای علی‌حسنی، گرانی مواد غذایی، نبود مراسم عروسی و عزا «و نیز کاهش اسراف» دلایل کاهش مصرف بوده‌اند.

بر اساس این گزارش، قیمت شکر ۹۰ درصد، روغن ۳۵ درصد، حبوبات ۳۰ تا ۵۰ درصد، و برنج ۴۸ درصد طی یک سال افزایش یافته است.

قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند نیز به حدود ۱۷۰ هزار تومان رسیده‌ و همزمان هر کیلوگرم دنبه ۹۰ هزار تومان به‌ فروش می‌رسد. به‌ علاوه، هر کیلوگرم مرغ بین ۴۰ هزار تا ۴۳ هزار تومان فروخته می‌شود.

افزایش چشمگیر قیمت گوشت باعث شده است بسیاری از خانوارهای بی‌بضاعت و حتی طبقه متوسط، مصرف مواد پروتئینی را کاهش دهند.

در ده سال گذشته گزارش‌های متعددی دربارهٔ کاهش مصرف گوشت قرمز در ایران منتشر شده است.

بر اساس برآورد مرکز آمار ایران، سرانهٔ مصرف گوشت قرمز در کشور در سال ۹۰ حدود ۱۳ کیلوگرم بود که تا سال ۹۸ به صورت متمادی کاهش یافت و به ۸ کیلوگرم سقوط کرد. بدین ترتیب از سال ۹۰ تا ۹۸ مصرف گوشت قرمز ایرانیان ۳۸.۵ درصد کاهش یافته بود.

مرکز آمار هنوز گزارشی از وضعیت سال ۹۹ مصرف گوشت قرمز کشور منتشر نکرده، اما اطلاعات مسئولان صنفی دامداران اکنون نشان می‌دهد که سرانهٔ مصرف گوشت به حدود شش کیلوگرم در سال سقوط کرده است.

به‌گفتهٔ کارشناسان، مصرف سرانه دست‌کم ۲۱۰۰ کالری در روز یکی از مهم‌ترین ملاک‌ها در ارزیابی خط فقر در یک جامعه است. این در حالی است که چندی پیش در گزارشی که «مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران» به‌مناسبت آغاز به کار دولت ابراهیم رئیسی منتشر کرد، چنین آمده بود: «در سال‌های۱۳۹۶ به بعد، بیش از ۵۰ درصد مردم کمتر از حد لازم (۲۱۰۰ کالری در روز) مصرف کرده‌اند.»

ایران بعد از ونزوئلا و زیمبابوه و سودان بالاترین نرخ تورم دنیا را در ده سال اخیر داشته و نرخ سرمایه‌گذاری در آن طی ۱۰ سال گذشته اغلب منفی بوده و سهم آن از اقتصاد جهانی در ۴۰ سال گذشته به نصف کاهش یافته است.

به‌ گفتهٔ کاوه زرگران، عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی تهران، در فاصلهٔ سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ مصرف آبزیان نیز توسط خانوارها نصف شده و طی همین دوره مصرف قند و شکر، برنج و لبنیات نیز به ترتیب ۳۳، ۲۵ و ۱۷ درصد کمتر شده است.

اقتصاد ایران به‌خصوص در یکی دو دههٔ اخیر تحت‌تأثیر سیاست‌های جمهوری اسلامی در سرمایه‌گذاری بر انرژی هسته‌ای و ایفای نقش نظامی در منطقه از یک سو و فساد گسترده داخلی از سوی دیگر با بحران روبه‌رو شده و طی یکی دو سال اخیر کرونا نیز بر شدت بحران افزوده است.

با استفاده از ایلنا و وب‌سایت رادیو فردا / ر.ش./ف.دو
XS
SM
MD
LG